Apáczai Csere János

Матеріал з Wikidézet
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Apáczai Csere János, (Apáca, 1625. június 10. – Kolozsvár, 1659. december 31.), filozófiai és pedagógiai író, a magyar művelődés, tudományosság és nevelésügy úttörője.

Idézetek tőle[ред.]

  • A Szentlélek végtelen sok okfejtése közül kimutathatja-e akár egyetlennek is az érvényességét az, aki nem ért jól a logikához? [1]
  • Olyan időben születtünk, mikor a legnagyobb tudatlansággal szemben a bölcsesség és ennek tanítói egy batkára sem becsültetnek. De azon kétségbe kell-e esnünk? El kell-e hagynunk az iskolát? Számba sem kell venni a jövendőt? Nem! Gyalázaton és szégyenen keresztül az erényre kell törekedni.
  • Fáradj, míg ez mulandó életben vagy, holtod után bizony eleget nyugodhatsz.
  • Legyen kőtáblád vagy jegyzőkönyved, melyet éjjel-nappal veled hordozz, melyre, ha mi olyas dolog eszedbe jut éjszaka, jegyezd le és reggel ágyadból felkelvén, írd jobban le, hasonlóképpen, ha erdőn, mezőn jársz is.
  • Tégy oly célt fel, amelyre soha senki nem ért. Mert szép dolog a középszerű tudós emberekkel elérkezni, de szebb még a legtudósbakkal egyarányú messze hagyíttani, a legszebb penig mindeneket fellyülhaladni, és a nagy hegynek oly részében állani, ahová soha senki maga erejétől nem hághatott, s talám soha nem is hág.

Forrás[ред.]

  1. APÁCZAI Csere János: Magyar Logikácska, Kritérion, Bukarest, 1972., 32. old.

Külső hivatkozások[ред.]

Wikipedia-logo-v2.svg
A Wikipédiában további adatok találhatóak