Ugrás a tartalomhoz

Charles Babbage

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

Charles Babbage (1791, december 26 – 1871, október 18) angol matematikus volt, analitikai filozófus, a programozható számítógép gondolatának felfedezője.

Neki tulajdonított idézetek

[szerkesztés]
  • A helytelen adatok használatából sokkal kevesebb hiba származik, mint az adatok nem használatából.
  • Kívánom Istentől, bár a gőz végezte volna ezeket a számításokat. (Miközben John Herschellel táblázatokat ellenőriztek a Csillagászati Társaság számára 1821-ben.)
  • Kétszer is megkérdezték tőlem (parlamenti tagok!): "Mondja csak, Mr. Babbage, ha rossz számokat tesz a gépbe, akkor is a helyes válasz jön ki belőle?" Nem vagyok képes megérteni a gondolatoknak azt a zűrzavarát, amely ilyen kérdéseket provokál.
  • Javasolj egy angolnak bármiféle elvet, bármiféle eszközt, legyen akármilyen csodálatos, azt fogod látni, hogy az angol elme teljes erejével nehézséget, hibát, vagy lehetetlenséget fog benne keresni. Ha egy olyan gépről beszélsz neki, amely krumplit hámoz, azt fogja mondani, lehetetlen: ha a szeme előtt hámozod meg vele a krumplit, azt fogja mondani, használhatatlan, mert ananászt szeletelni nem lehet vele. (Analitikai gépéről, az első programozható számítógépről.)
  • Ma úgy tűnik, a teljes aritmetika elérhető a mechanika számára. (Az analitikai gépről.)

Külső hivatkozás

[szerkesztés]
A Wikipédiában további adatok találhatóak