„Antoine de Saint-Exupéry” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Bot: következő hozzáadása: ko:앙투안 드 생텍쥐페리)
Nincs szerkesztési összefoglaló
'''Antoine de Saint-Exupéry''' ([[w:hu:1900|1900]] [[w:hu:június 29|június 29]] – [[w:hu:1944|1944]] [[w:hu:július 31|július 31]]) francia író, humanista, technikai újító és pilóta. A francia kormány post mortem Becsületrenddel tüntette ki.
 
==Idézetek tőle==
==Idézetei forrásokból==
===Forrással ellátott===
 
* Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.
**''A Kis Herceg''
 
* Az ember ledönti a falakat, hogy szabaddá legyen, de aztán már nem egyéb, mint lerombolt erősség, amely minden világtáj felé nyitva van. És kezdődik a szorongás, annak a tudata, hogy nem vagyunk. Mindegy miből, csak csinálja igazságát a parázsló venyigéből vagy a nyírásra váró birkából. Az igazságot úgy ássuk, mint a kutat. Az elrévedező tekintet elveszti Isten látását. Az éjszaka ígéreteire figyelő házasságtörő asszonynál sokkal többet tud Istenről az a bölcs, aki rendet teremtett önmagában, és csak a gyapjúk súlyát ismeri. Citadella, én téged az ember szívében foglak felépíteni.
** ''Citadella – részlet''
== =Neki tulajdonított idézetek ===
 
== Neki tulajdonított idézetek ==
 
* Csak a Lélek fuvalma teremtheti meg az agyagból az embert.
*A tapasztalat azt bizonyítja, hogy nem az a szeretet, ha két ember egymás szemébe néz, hanem, ha mindketten ugyanabba az irányba néznek.
* Csak akkor lélegzünk szabadon, ha egy rajtunk kívül álló közös cél köt össze testvéreinkkel; ilyenkor ráeszmélünk, hogy szeretni nem annyit jelent, mint egymás szemébe nézni, hanem azt jelenti: együtt nézni ugyanabba az irányba!
* Az elhivatás bizonyosan hozzásegíti az embert a fölszabaduláshoz: de ugyanígy szükséges, hogy fölszabadítsuk - az elhivatást.
* A világot, melynek rendjében élünk, nem lehet megérteni, csak akkor, ha magunk maradunk vele.
*A tökéletességet nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzáadni, hanem amikor már nincs mit elvenni.
::''<small>La perfection est atteinte non quand il ne reste rien à ajouter, mais quand il ne reste rien à enlever.''</small>
 
== Művei ==
1 451

szerkesztés

Navigációs menü