„Joszif Visszarionovics Sztálin” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csak 1934-ig volt főtitkár. A törölt idézet nem Sztálintól származik. Aki vissza akarja tenni, adjon meg pontos forrást hozzá.
(Csak 1934-ig volt főtitkár. A törölt idézet nem Sztálintól származik. Aki vissza akarja tenni, adjon meg pontos forrást hozzá.)
 
'''Joszif Visszarionovics Sztálin''' (oroszul Иосиф Виссарионович Сталин ) (grúzul: Ioszeb Dzsugasvili, იოსებ ჯუღაშვილი) (Gori, Orosz Birodalom, 1878. december 18.[1] – Kuncevo, Moszkva mellett, 1953. március 5.) apai ágon oszét, anyai ágon grúz nemzetiségű szovjet forradalmár, a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára (1922-1934), kormányfő (1941-1953), a Szovjetunió generalisszimusza.
 
==Idézetek Sztálintól==
*Az egész világ szeme rátok szegeződik, bennetek látja azt az erőt, amely a német területrablók haramiabandáját meg tudja semmisíteni.
*Ha felbomlik a nézetek egysége – felbomlik a párt is. A párt nem fecsegő egyének halmaza, hanem a vezetők szervezete, olyan erőd, amelynek kapui csak az arra méltók, a kipróbált harcosok előtt nyílnak meg.
*Egy ember halála tragédia, milliók halála statisztika.
*Na persze, központi bizottság, kollektív vezetés, mindez nagyon szép. hanem az orosz paraszt a cár híve: neki egyetlenegy vezérre van szüksége.
*... ez a párt nyitotta fel szemünket,...sem örömben, sem bánatban nem hagyott el bennünket.
2

szerkesztés

Navigációs menü