„Che Guevara” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
enwiki be, bold ki, kategória?
a (Che guevara átmozgatva Che Guevara névre: Hibás cím)
a (enwiki be, bold ki, kategória?)
[[Image:GuerrilleroHeroico.jpg|244px200px|thumb|right|Ha a feháborodástól remegsz minden igazságtalanság miatt, akkor az elvtársam vagy. ]]
'''Ernesto "Che" Guevara''' (1928. június 14. – 1967. október 9.), közismert nevén '''Che Guvara''', '''El Che''' vagy egyszerűen '''Che''', argentin marxista forradalmár, politikus, író, orvos és gerillavezér. Bolíviai kivégzése után kulturális ikonná és a baloldali mozgalmak jelképévé vált világszerte.
 
* Nem vagyok Krisztus vagy emberbarát, asszonyom, sőt, teljes egészében Krisztus ellentéte vagyok… Harcolok azért, amiben hiszek, minden rendelkezése álló fegyverrel, megpróbálok megölni egy másik embert, hogy ne szögezzenek egy kereszthez, vagy máshova.
**Levél anyjához (1956. Július 15.)
* '''Nem vagyok felszabadító. Felszabadítók nem léteznek. Az emberek magukat teszik szabaddá.'''
**Mexikó, 1958.
* Ha támadnak, a végsőkig harcolunk majd. Ha a rakéták itt maradtak volna, mindet felhasználnánk és az Egyesült Államok szívébe - beleértve New York-ot - irányítanánk őket, az agresszióval szembeni védekezés során. De mivel nincsenek meg, azzal fogunk harcolni, amink van.
**A London Daily Worker-nek adott interjújában (1962)
* '''A forradalom nem egy alma, amelyik leesik, ha megérett. Nekünk kell megrázni a fát.'''
**Intercontinental Press (3. szám 1962. Január-Április)
* Nem érdekel a száraz gazdasági szocializmus. A nyomorúság és az elidegenülés ellen harcolunk. A marxizmus egyik alapvető célja, hogy eltüntesse az érdeket, az egyéni érdek tényezőjét és a kapzsiságot az emberek pszichológiai motivációi közül. Marx belefeledkezett a gazdasági tényezőkbe és a hatásukba a szellemiségre. Ha a kommunizmus nem érdekelt ebben, akkor lehet a javak elosztásának egy módja, de sohasem az élet forradalmi útja.
**Idézet a The Many Faces of Socialism Comparative Sociology and Politics c. könyvből (1983) Paul Hollander, 224. oldal
 
* '''Ha a feháborodástól remegsz minden igazságtalanság miatt, akkor az elvtársam vagy.'''
**The Quotable Rebel : Political Quotations for Dangerous Times (2005) Teishan Latner, 112. oldal
 
* Hogy a kivégzőosztag elé küldjenek valakit, ahhoz nem kell jogi bizonyíték. Ezek az eljárások elavult burzsoá részletek. Ez egy forradalom! És a forradalmárnak rideg gyilkológéppé kell válnia, amit a tiszta gyűlölet motivál.
**The Cuban Revolution : Years of Promise (2005) Teo A. Babun és Victor Andres Triay, 57. oldal
* '''Az embernek keménnyé kell válnia, miközben nem szűnhet meg gyengédnek lenni.'''
**Essential Care : An Ethics of Human Nature (2008) Leonardo Boff, 82. oldal
* Tudom, azért jött, hogy megöljön. Lőjön, csak egy férfit fog megölni.
 
== Gerillaháború ==
 
 
* Amikor a törvényes renddel szembenálló erők fenn tudnak maradni, a békének már vége.
**1. fejezet: A Gerillaháború általános elvei
== Revolutionary Medicine (1960)==
 
*''' A vágy, hogy egész életünket feláldozzuk a legnemesebb eszmékért, nem ér semmit, ha egyedül vagyunk vele.'''
* Minden, amit gondoltunk vagy éreztünk az elmúlt időszakban, be kell hogy kerüljön egy archívumba, és egy újfajta ember születik majd.
* A jövőben az individualizmust fel kell hogy használjuk a közösség abszolút javára.
* Egy nap tízezer jószágot hoztunk Sierrába, és azt mondtuk a parasztoknak „Egyetek”. És a parasztok hosszú évek óta először, néhányan életükben először marhahúst ehettek.
* Egyetlen emberi lény élete többet ér, mint a világ leggazdagabb emberének minden vagyona.
* '''A fizetségnél sokkal fontosabb a büszkeség, melyet afelett érez az ember, hogy felebarátját szolgálja.'''
* Az emberek hálája sokkal meghatározóbb, és sokkal tartósabb az aranynál, amit egy ember összeszedhet.
* Nem szabad az emberekhez mennünk, és azt mondanunk: „Itt vagyunk. Azért jöttünk, hogy megajándékozzunk a társaságunkkal, hogy tudományra tanítsunk titeket, hogy megmutassuk a hibáitokat, a kultúrátok hiányát, az alapvető dolgokkal kapcsolatos rövidlátásotokat. Ehelyett nyitott elmével és szerénységgel kell érkeznünk, hogy megértsük mindazt a bölcsességet, ami az emberekben lakozik.
 
== Jegyzetek a Kubai Forradalomról (1960) ==
"Jegyzetek„Jegyzetek a Kubai Forradalom Ideológiájáról"Ideológiájáról” (1960. október 8.)
 
"Jegyzetek a Kubai Forradalom Ideológiájáról" (1960. október 8.)
* Amikor megkérdezik, hogy marxisták vagyunk-e, az olyan, mintha egy orvost vagy biológust megkérdeznének, hogy „newton-ista”, vagy „pasteour-ista”. Vannak igazságok, melyek olyan nyilvánvalóak, hogy nem vitatkozni beszélni róluk.
* Marx érdeme, hogy hirtelen minőségi változást produkált a szociális gondolkodás történelmében. Értelmezi a történelmet, megérti dinamikáját, előrejelzi a jövőt, és a jóslás mellett kifejti forradalmi elméletét: a világot nem csak értelmezni kell, hanem meg kell változtatni.
"A tömegek mozgósítása az Invázióhoz” c. beszéde a cukoripari munkásokhoz Santa Clara-ban, 20 nappal a Disznó-öbölben lezajlott invázió előtt. 1961. március 28.
* Nem szabad elfelejtenünk, hogy háborúban állunk, hidegháborúban, ha így jobban tetszik. Háborúban ahol nincsenek frontvonalak, nincs folyamatos bombázás, de ahol két ellenfél – a Karib-tenger kicsiny bajnoka és a roppant imperialista hiéna – szemtől szemben állnak, és tisztában vannak vele, hogy egyikük elpusztul a harcban.
* '''A Kubai Forradalom győzelme kézzelfogható demonstráció egész Amerika előtt, miszerint az emberek fel tudnak lázadni, méghozzá a maguk erejéből, éppen a szörnyeteg orra előtt.'''
 
[[en:Che Guevara]]

Navigációs menü