A rettegés foka

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

A Rettegés foka (Cape Fear) 1991-es amerikai film, melyet Martin Scorsese rendezett John D. MacDonald azonos című regényéből. A főbb szerepekben Robert De Niro, Nick Nolte, Jessica Lange, Juliette Lewis látható.

Idézetek a filmből[szerkesztés]

  • Max Cady: Olyan vagyok Én, mint Isten, és Isten olyan, mint Én! Vagyok olyan nagy, mint Isten. És Ő éppoly kicsiny, mint Én vagyok. Isten nem állhat én felettem, sem én ő alatta nem állhatok!

Párbeszédek[szerkesztés]

Max Caddy: Jó napot, Ügyvéd úr!
Sam Bodwen: Mit akar tőlem Caddy?
Max Caddy: (az utcán sétáló diáklányokra mutat) Ebben a korban a legjobbak, amikor előttük az élet. Maga mázlis Ügyvéd úr, engem a lányom még csak nem is ismer, mikor bekerültem az anyja azt mondta meghaltam, bizonyos értelemben igaz is.
Sam Bodwen: Ide figyeljen Caddy, én elismerem, hogy szenvedett, megértem, hogy haragszik a világra, de velem mi baja? Én az ügyvédje voltam én védtem magát, miért nem az ügyészre vagy a bíróra haragszik?
Max Caddy: Miért nem?
Sam Bodwen: Ja, miért nem rájuk?
Max Caddy: Miért nem?
Sam Bodwen: Ja?
Max Caddy: Amennyire én tudom ők csak a munkájukat végezték.
Sam Bodwen: Én talán nem a munkámat végeztem? Talán nem azt? Nézze én mindent elkövettem a maga érdekében, megúszhatta volna enyhébb büntetéssel.
Max Caddy: Á, így is szabad lábra helyezhettek volna 7 év után a georgiai büntetőtörvénykönyv szerint.
Sam Bodwen: Az erőszakos közösülés főben járó bűn, életfogytiglant vagy halálbüntetést kaphatott volna, ott ülhetne a halálos zárkában.
Max Caddy: A sitten megtanultam olvasni. Először: Gyeremekmesékkel kezdtem, képeskönyvekkel aztán jogi könyvekkel folytattam. Tudja, hogy miután magától megváltam én jártam el a magam ügyvédjekét? Hm? Én írtam a fellebezéseimet.
Sam Bodwen: Nem, ezt nem tudtam.
Max Caddy: Szóval ez az ábra, 2 ügyvéd 2 jogászi képzettségű ember eszmét cserél.
Sam Bodwen: Na jól van haljam mennyit akar Caddy?
Max Caddy: Hogy mennyit akarok?
Sam Bodwen: Mennyi pénzt akar?
Max Caddy: Pénzt? Úgy nézek én ki mint aki szűkölködik?
Sam Bodwen: Hajlandó vagyok tárgyalni ésszerű határokon belül.
Max Caddy: Volt már maga nő?
Sam Bodwen: Hogy mi?
Max Caddy: Nő, volt? Valami dagadt, szőrös, ocsmány bunkó álmainak a tárgya?
Sam Bodwen: Tisztában vagyok azzal, hogy szenvedett a börtönben, ezt nem vonom kétségbe.
Max Caddy: Szenvedtem, szenvedtem. Tudja is maga mi a szenvedés Ügyvéd úr? Az amiről a szentírásban az áll: "Megismerted tehát mi a hiába való szenvedés." Az egyik buzeránstól tanultam meg hogyan hozzam felszínre önmagamban a gyengédséget a feminitásomat.
Sam Bodwen: Nézze én mint mint mondtam hajlandó vagyok tárgyalni bizonyos kárpótlásról.
Max Caddy: Mondja maga szerint azért mennyi kárpótlás jár azért ha az ember leteperi és megerőszakolja 4 fehér férfi, vagy 4 fekete? Ugyanaz a tarifa a kettőre? Minek alapján kell kiszámítani a kárpótlást uram?
Sam Bodwen: Mit szólna a 10000 dollárhoz kézpénzben?
Max Caddy: Hogy mit? Bontsuk ezt le tételekre!
Sam Bodwen: Ne! Minek ez?
Max Caddy: De igen bontsuk le tételekre! Akkor legalább kiderül mi mennyit ér, ha? Jó akkor legyen kiindulásnak mondjuk 20000 dollár, vagy 30000 vagy miért ne lehetne 50000 dollár? 50000 dollár elosztva 14 évre, 14 év az 14-szer 365 nap az nagyjából mondjuk 5000 nap. Na most ha ezzel elosztjuk az 50000-ret az kb. 10 dollár egy napra.
Sam Bodwen: Az kb. igen?
Max Caddy: Kevesebb mint a minimálbér és akkor még nem beszéltem a széthullott családomról, az odalett becsületemről. Azt hiszem maga úgy istenigazából még mindig nem érti miről van itt szó?: 14 évről. (megszólal a csipogó a karóráján) Hopp! Pszihopsza! Mennem kell, lekésem egy másik találkozót.

PG


Ez az idézetgyűjtemény még nagyon rövid („csonk”). Segíts te is, hogy igazi gyűjtemény lehessen belőle!