Ugrás a tartalomhoz

Amerikai szépség

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

1999-ben rendezte meg Sam Mendes az Oscar-díjas Amerikai Szépség című filmet, melynek írója Alan Ball volt.


Idézetek a szereplőktől[szerkesztés]

Lester Burnham[szerkesztés]

(Kevin Spacey)

 • A nevem Lester Burnham. Ez, ahol lakom; ez az utcám; ez az életem. 42 éves vagyok; egy éven belül meg fogok halni. Természetesen ezt most még nem tudom, de bizonyos módon, már halott vagyok.
 • Nézzenek rám, a zuhany alatt rejszolok — ez a napom fénypontja. Innen már csak rosszabb lesz.
 • Jól akarok kinézni. Meztelenül!
 • Janie, ma otthagytam az állásom. És megmondtam a főnökömnek, hogy bassza meg magát, és lehúztam hatvanezer dollárral. Ideadnád a spárgát?
 • Nem vesztettem el a munkámat. Ez nem olyan 'Hoppá, hova lett a munkám?' Kiléptem.
 • Úgy érzem, mintha az elmúlt húsz évben kómában lettem volna. És csak most ébredtem fel.
 • Már találkoztunk, de valami azt súgja, hogy ezúttal emlékezni fog rám.
 • [Ricky Fitts-nek] Éppen most váltál az én személyes hősömmé!
 • Azt hiszem igen dühös lehetnék amiatt, ami velem történt, de nehéz dühösnek lenni, amikor oly sok szépség van a világban. Néha úgy érzem, hogy egyszerre látom mindet és túl sok. A szívem felduzzad, mint egy léggömb, és majd szétrobban. Aztán eszembe jut, hogy ellazuljak, és ne próbáljak meg belekapaszkodni. Aztán esőként rám hullik az egész és nem érzek mást, csak hálát, hülye kis életem minden percéért.
 • A nevem Lester Burnham. Ez a környék, ahol lakom. Ez az utcám. Ez az életem. 42 éves vagyok. Alig egy éven belül meghalok. Ezt persze most még nem tudom. Bizonyos értelemben már most halott vagyok. Nézzetek rám. Rejszolok a zuhany alatt. Ez a napom fénypontja. Innen már csak rosszabb lesz. Ez a feleségem, Carolyn. Látjátok, hogy megy a metszőolló nyele a kerti cipőjéhez? Ez nem véletlen. Már a puszta látványa lefáraszt. Nem volt mindig ilyen. Régen boldog volt. Régen boldogok voltunk. Ez a lányom, Jane. Egyke. Teljesen tipikus tinédzser. Dühös, bizonytalan, zavart. Bár mondhatnám neki, hogy ez elmúlik, de nem akarok hazudni. A feleségem és a lányom is azt hiszi, hogy irdatlan nagy vesztes vagyok. És igazuk van. Elvesztettem valamit. Nem tudom pontosan, mi az, de tudom, hogy nem voltam mindig ilyen...kába. De tudjátok mit? Sosincs késő megtalálni, ami elveszett.
 • Hogy bizonyítod, hogy nem ajánlottad fel, hogy megmarad az állásom, ha leszophatsz?
 • A munkám lényegében abból áll, hogy álcázom megvetésemet a seggfej főnök iránt és naponta legalább egyszer kivonulok a férfi WC-be rejszolni miközben egy olyan életről álmodom ami kevésbé hasonlít a pokolra.

Ricky Fitts[szerkesztés]

 • Akarod látni a legszebbet, amit lefilmeztem? Egy olyan nap volt, amikor bármelyik percben leeshet a hó... és a levegő tele van elektromossággal... szinte hallani lehet. És ez a zacskó, csak... táncolt velem... mint egy kisgyerek, ha könyörög, hogy játssz vele. 15 percen át. Ekkor jöttem rá, hogy ott van... ez a teljes élet, a dolgok mögött...és ez a hihetetlen jótékony erő, mely azt akarja, hogy tudjam, nincs okom félni... SOHA. Tudom, a videó csak silány másolat... de segít emlékeznem. Emlékeznem kell... Néha olyan sok a... szépség... a világban... úgy érzem, ki se bírom... és a szivem... egyszer csak... megszakad...

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak