Ugrás a tartalomhoz

Apokrifek és gnosztikus írások

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Ennek a cikknek még nincs bevezetője.

Fülöp evangéliuma[szerkesztés]

Azt mondta az Úr: boldog az, aki létezik, mielőtt létrejött volna. Mert aki létezik, az volt is, és lesz is.

Azt mondta: "Atyám, aki rejtve van." Azt mondta: "Menj be a kamrádba, csukd magadra az ajtót, és imádkozz Atyádhoz, aki rejtve van." Azaz aki mindenen bévül van. Ami pedig mindenen bévül van, az a teljesség, annál beljebb nincs semmi. Ez az, amiről azt mondják: "ami fölöttünk van".

A hit kap, a szeretet ad ... Senki sem kaphat hit nélkül. Senki sem adhat szeretet nélkül. Ezért, egyrészt hiszünk, hogy kapjunk, másrészt viszont, hogy igazán adjunk. Ha valaki nem szeretetből ad, akkor semmi haszon nincs abból, amit adott.

Akiben megvan az igazság ismerete, az szabad. A szabad ember pedig nem vétkezik, mert aki vétkezik, az a bűn szolgája. Az igazság az anya, a tudás pedig az atya. Akikhez nem méltó, hogy vétkezzenek, azokat a világ szabadoknak nevezi. Ezeknek a szívét, akikhez nem méltó, hogy vétkezzenek, az igazság ismerete emeli fel, azaz ez teszi szabadokká őket, és fölébe emeli őket mindennek. A szeretet pedig épít. Aki szabaddá lett a tudás által, az szolga az azok iránti szeretet miatt, akik még nem érték el a tudás szabadságát. A tudás alkalmasakká teszi őket arra, hogy szabadokká váljanak.

A Bölcsesség, akit meddőnek neveznek, az angyalok anyja; Krisztus társa pedig Mária Magdolna. Az Úr jobban szerette Máriát az összes tanítványánál, és sokszor megcsókolta a száját. A többi asszony látta, hogy mennyire szereti Máriát, és azt mondták neki: Miért szereted Őt jobban mindnyájunknál? A Megváltó pedig így válaszolt nekik: Miért nem szeretlek titeket úgy, mint Őt? Egy vak és egy látó, amíg mindketten sötétben vannak, nem különböznek egymástól. Amikor azonban eljön a fény, a látó látni fogja a fényt, a vak pedig sötétben marad.

Forrás[szerkesztés]

Csodás evangéliumok (Apokrif iratok), Telosz Kiadó, Budapest, 1996.