Ugrás a tartalomhoz

Bánffy Miklós

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Bánffy Miklós
Lásd még
Szócikk a Wikipédiában
Művek a Project Gutenbergben

Bánffy Miklós (Kolozsvár, 1874. december 30. – Budapest, 1950. június 6.) író, grafikus, díszlet- és kosztümtervező, színpadi rendező, politikus, külügyminiszter.

Egy erdélyi gróf emlékiratai[szerkesztés]

  • Egyetlen meggondolatlan, félig indulatból kiejtett szó elindítja az embert, elindítja olyan nyomon, melyen azután már akarva-akaratlan tovább kel haladnia. Abban a pillanatban midőn rálépünk, nem is álmodjuk, hogy hova visz. És még azután is jó ideig azzal áltatjuk magunkat, hogy az csupán egy incidens, mely rövid időn leperegvén újra szabaddá leszünk, újra tehetünk kedvünk szerint. Erdőn vannak ilyen ösvények néha, melyek látszólag egymás mellett haladnak. Csupán egy árok vagy vízmosás választja el. Azt hinné az ember, mindegy, melyikre lép. Pedig lassanként elhayják egymást az utak és nem találkoznak többé.
  • Nyilvánvaló volt, hogy Trianon belátható időn belül meg nem másítható. Hogy hosszú évek múlnak el, míg az európai helyzet annyira megváltozik, hogy a revízió egyáltalán szóba jöhessen. Addig pedig a „nem, nem, soha” álláspont olyan elszigetelődést jelentett Magyarország számára, melyből csak kár és hátramaradás származhatott.

Forrás[szerkesztés]

  • Gróf Bánffy Miklós: Egy erdélyi gróf emlékiratai.Budapest: Helikon. 2013. ISBN 9789632273693

További információk[szerkesztés]