Daniel Clement Dennett

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Daniel Dennett (2012)

Daniel Clement Dennett (USA, Massachusetts, Boston, 1942. március 28. – 2024. április 19.) jelentős kortárs amerikai kognitiv filozófus, és ateista gondolkodó – saját meghatározása szerint – ortodox neodarwinista.

Forrással ellátott idézetek[szerkesztés]

Micsoda elmék : A tudatosság megértése felé[szerkesztés]

  • Filozófus vagyok, nem tudós, és mi, filozófusok jobban tudunk kérdezni, mint válaszolni.
  • Sok állat rejtőzködik, de nem gondolják, hogy rejtőzködnek. Sok állat csapatokba csoportosul, de nem gondolják, hogy ezt teszik. Sok állat követ valamit, de nem gondolják, hogy követnek. Ezek az állatok csupán haszonélvezői az ezeket az ügyes és célszerű viselkedésformákat irányító idegrendszereknek, amelyek anélkül működnek, hogy a gazda fejét gondolatokkal terhelnék meg, vagy bármi egyébbel, ami csak halványan is a gondolatra emlékeztetne - olyan gondolatokra, amelyeket mi, gondolkodó lények gondolunk.
  • Az állatok nemcsak növény- vagy húsevők, hanem a pszichológus George Miller szellemes kifejezésével, információevők is.

Darwin veszélyes ideája[szerkesztés]

  • A szent mítoszoknak nem lehet jövőjük. Hogy miért nem? A kíváncsiságunk miatt.
  • Tudja-e Ön, kedves Olvasó, hogy mi az az univerzális sav? Nos, az a képzeletbeli anyag, amely mindent szétmar, amivel érintkezésbe kerül. Ha beleöntjük egy lombikba, átrágja magát az üvegen, azután az asztallapon, majd a padlón, a ház alapzatán, a talaj felső rétegén, végül pedig módszeresen fölemészti – talán egész Földünket.
  • Csak egyetlen tervezési tér létezik, és minden, ami ebben található, minden mással egyéget alkot. És aligha kell hozzátennem, hogy Darwin volt az, aki ezt megtanította nekünk.

Források[szerkesztés]

Külső hívatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak