Ugrás a tartalomhoz

Erich Ludendorff

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Erich Ludendorff

Erich Ludendorff (Kruszewnia, 1865. április 9. – München, 1937. december 20.) az I. világháború egyik vezető német tábornoka; puccsista, a náci párt képviselője a Reichstagban, vallásalapító

Idézetek tőle[szerkesztés]

 • Ütünk egy lyukat a frontvonalukon, a többi meg megy magától.
  Max von Baden herceg kérdésére adott válasza, amikor a herceg az 1918 nyári támadássorozat során követendő taktikáról érdeklődött.
  A német hadsereg nyugati főhadiszállásán; Spa (Belgium); 1918 nyara
 • A bolgár hadsereg hazament.
Bulgária fegyverletételéről; Ludendorff emlékiratai; 1918. szeptember 28.
 • A forradalommal a németek páriává tették magukat a nemzetek sorában, tehetetlenné a győztes szövetségesekkel szemben, az idegeneket és az idegen tőkét szolgáló helótákká és megfosztották magukat az önbecsülésüktől. 10 év múlva a németek átkozzák majd azokat a pártokat, akik most a forradalom kirobbantásával dicsekednek.
Németország 1918-as összeomlásáról
 • A legnagyobb ostobaság lenne a forradalmárok részéről, ha életben hagynának minket. Ha még egyszer a hatalom közelébe kerülök, akkor nem lesz bocsánat. Lelkiismeret-furdalás nélkül fellógatom Ebertet, Scheidermannt és a társaikat, majd gyönyörködöm benne, ahogy himbálóznak.
  1919 februárjában, feleségének írott levelében. (Margaritte Ludendorff; Als ich Luddendorffs Frau war; München, 1929; p.209.
 • Hitler birodalmi kancellárrá emelésével Ön rászabadította a szent német hazára minden idők legnagyobb demagógját. Azt jövendölöm, hogy ez az aljas ember a mélységbe taszítja a Birodalmat és mérhetetlen csapás lesz majd népünkre. Az eljövendő generációk még a sírjában is átkozzák majd Önt ezért.
Hindenburgnak küldött távirata Hitler kancellári kinevezése után

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Erich Ludendorff témájú anyagokat.