Ugrás a tartalomhoz

Fernando Pessoa

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

Fernando Pessoa (1888 - 1935), portugál költő

Szobra LisszabonbanIdézetek[szerkesztés]

  • Az ember éppoly oktalan állat, mint a többi. Az egyetlen különbség abban áll, hogy a többiek egyszerű oktalan állatok, az ember pedig összetett oktalan állat.
(Forrás: Bölcsességek könyve, Szalay Könyvkiadó, 1999. ISBN 9639178276)
  • Különböző személyiségeket teremtettem magamban. Állandóan személyiségeket teremtek. Minden álmom, amint álommá lesz, nyomban egy másik személyben testesül meg, és az illető álmodja meg az álmomat, nem én. Hogy alkotni tudjak, megsemmisítem magam; annyira külsővé lettem önmagamban, hogy még önmagamban is csak külsődlegesen létezem. Eleven színpad vagyok, ahol különböző színészek lépnek fel, és különböző darabokat mutatnak be.
(Forrás: Kétségek könyve, Íbisz, 1998.)
  • Egy nem létező település határvidéke vagyok, terjengős kommentár egy meg nem írt könyvhöz. Senki, de senki nem vagyok. Nem tudok érezni, nem tudok gondolkodni, nem tudok szeretni. Egy megírásra váró regény szereplője vagyok, s bár soha nem léteztem, tünékenyen és formátlanul bolyongok egy olyan valakinek az álmaiban, aki soha nem volt képes megformálni.
(Forrás: Kétségek könyve, Íbisz, 1998.)

Hírnév és lángelme[szerkesztés]

  • A hírnév bármely embernek vagy bármely embercsoportnak az elismerése annyiban, amennyiben valamiképpen becses az emberi nemnek.
  • A hírnév lehet esetleges vagy lényegi. Az az ember, akit különösen rejtélyes módon gyilkoltak meg, a halála révén lesz híressé. Ha jelentős esetről van szó, akkor a történelemben érdekes hullaként válik halhatatlanná.
  • A hírnév lehet jó vagy rossz, ez utóbbi formáját általában hírhedettségnek nevezik.
  • Vannak emberek, akikben az értelem az úr, ezek filozófusok vagy tudósok; vannak emberek, akikben az érzés az úr, ezek misztikusok és próféták, passzív vallásalapítók vagy átvett vallási rendszerek médiumai; vannak emberek, akikben az akarat az úr, és ezek államférfiak és katonák,...
  • A lángelme az elvontban való feloldódás által józansággá vált őrület,...
(Forrás: Hírnév és lángelme — Herosztratosz)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Ez az idézetgyűjtemény még nagyon rövid („csonk”). Segíts te is, hogy igazi gyűjtemény lehessen belőle!