Ugrás a tartalomhoz

II. János Pál pápa

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
II. János Pál pápa, az Egyesült Államokban, denveri látogatása során (1993).

II. János Pál pápa, született Karol Józef Wojtyła (Wadowice, 1920. május 18. – Róma, 2005. április 2.); a Katolikus Egyház feje 1978-tól haláláig.

Idézetek tőle[szerkesztés]

  • Ne féljetek!
Első ünnepélyes pápai miséjén (1978. október 22.) e szavakkal kezdte homíliáját. Ezt később (1979. június 2.) megismételte Varsóban, kétmillió híve előtt. (sokak szerint ez a kommunizmus bukásának kezdete)
  • Hála neked, nő, aki édesanya vagy, aki egyedülállóan örömteli és fájdalmas tapasztalattal anyaöllé leszel az ember számára, aki a világra jövő gyermek számára Isten mosolyává leszel, aki első lépéseit irányítod, gondját viseled, míg felnő, és olyan pontot jelentesz további életútján, ahová mindig visszatérhet. Hála neked, nő, aki feleség vagy, aki sorsodat visszavonhatatlanul egy férfiéhoz kapcsolod, önmagatok kölcsönös elajándékozásában szolgálva a közösséget és az életet. Hála neked, nő, aki leány és nővér vagy, aki érzékenységeddel, intuitív adottságoddal, önzetlenségeddel, állhatatosságoddal gazdagítod a szűkebb családot, s általa a társadalom egész életét. Hála neked, dolgozó nő, aki a szociális, gazdasági, kulturális, művészeti és politikai élet minden területén jelen vagy - azért, hogy nélkülözhetetlen módon hozzájárulsz az értelmet és az érzelmet összekapcsoló kultúra fölépítéséhez, az életnek a misztériumra mindig fogékony értelmezéséhez, az emberibb gazdasági és politikai struktúrák létrehozásához. Hála neked, nő, aki szerzetesnő vagy, aki Krisztus, a megtestesült Ige édesanyjának, minden nők között a legnagyobbnak példája szerint engedékenyen és hűséggel nyílsz meg az isteni szeretet számára, így segítvén az Egyházat és az egész emberiséget, hogy élete Istennek adott jegyesi válasz legyen, mely csodálatos módon fejezi ki azt a közösséget, melyet a teremtményeivel meg akar valósítani. Hála neked, nő, azért, hogy nő vagy! Női mivoltodban gyökerező érzékenységeddel gazdagítod a világ megértését és hozzájárulsz az emberi kapcsolatok teljes igazságához.
II. János Pál pápa levele a nőkhöz
  • Ezerkilencszázhetvenkilencben, Assisi Szent Ferencet az ökológiával foglalkozók égi patrónusává nyilvánítottam. Õ a teremtés sértetlensége iránti mély és őszinte tisztelet példáját kínálja a keresztények számára. Mint a szegények barátja, aki szeretetben élt Isten minden teremtményével, Szent Ferenc az egész teremtést - állatokat, növényeket, természeti erőket, sőt, Napfivérét és Holdnővérét is - meghívta, hogy együtt tiszteljék és dicsõítsék az Urat. Az assisi nincstelen tanúbizonyságát adja annak, hogy ha békében élünk Istennel, nagyobb készséggel fogjuk építeni a békét az egész teremtéssel is, ami elválaszthatatlan a népek közötti békétől.
  • 1989: Békesség a teremtő Istennel, békesség az egész az egész teremtett világgal.

Idézetek róla[szerkesztés]

  • II. János Pál megtalálta a kapcsolatot a fiatalsághoz, ahhoz a generációhoz, melynek szüksége van karizmatikus személyiségekre. A mai világ - szemben a múlt századdal - szegény ilyenekben. Ma Kennedy helyett Bush van, De Gaulle helyett Chirac, Adenauer székében Schröder ül, Churchill utóda Blair. Ezt a karizmatikus személy utáni vágyat elégítette ki személyes varázsával II. János Pál.
Népszabadság (Kasza László)
  • II. János Pál halálával a XX. század egyik legnagyobb humanistája távozott el közülünk, egy olyan ember, aki értette a szegénység, a nyomorúság, a kitaszítottság ezer hangon megszólaló nyelvét, aki képes volt lehajolni és megbocsátani
  • Az ember a pápa közelében dolgozva soha nem érez feszültséget vagy nyugtalanságot. II. János Pál még a nehéz és fájdalmas percekben is mindig derűs, és nyugalmat sugároz környezetére is. Nyugalma mély hitéből és imaéletéből fakad. Természetesen nagy nyelvtudásán is elcsodálkozik az ember. A pápa minden nemzethez képes szólni, és tud az embereknek mindenkor az adott pillanatban számukra legfontosabb, az őket leginkább érintő dolgokról beszélni. Csodálatra méltó az az adománya is, ahogyan képes a fiatalok szívében lelkesedést ébreszteni annak ellenére, hogy a követelmények, melyeket eléjük állít, igen magasak.
Giovanni Battista Re bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak