Ugrás a tartalomhoz

Jézus

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

Jézus Krisztus az Újszövetség és a kereszténység központi személyisége. A keresztény tanítás szerint a Szentháromság egyik személye, Isten fia. Más vallások is tiszteletben tartják, az iszlám például prófétaként tekint rá.

Ismert volt názáreti Jézus néven is. A korabeli források – köztük a Biblia négy evangéliuma – szerint galileai zsidó ács volt, aki Izraelben kb. i. e. 6-4. és i. sz. 29-33. között élt.

A Bibliában neki tulajdonított idézetek[szerkesztés]

  • Atyám, bocsáss meg nekik, hiszen nem tudják, mit tesznek! (Lukács 23.)
  • Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből! Szeresd felebarátodat, mint saját magadat! (Márk 12,30-31)
  • Szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket. (János 15,12)
  • Azt mondom ezért nektek: Ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök! Nem több az élet az eledelnél s a test a ruhánál? Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem aratnak, csűrbe sem gyűjtenek - mennyei Atyátok táplálja őket. Nem többet értek ti náluk? Ugyan ki toldhatja meg életét csak egy könyöknyivel is, ha aggodalmaskodik? Hát a ruházat miatt miért nyugtalankodtok? Nézzétek a mezők liliomait, hogyan nőnek: nem fáradoznak, nem szőnek-fonnak, mégis, mondom nektek, még Salamon sem volt dicsősége teljében úgy felöltözve, mint egy ezek közül. Ha a mezei virágot, amely ma virít, holnap pedig a kemencébe kerül, így öltözteti az Isten, akkor benneteket, kishitűek, nem sokkal inkább? Ne aggodalmaskodjatok hát, és ne kérdezgessétek: Mit eszünk, mit iszunk? Ezeket a pogányok keresik. Mennyei Atyátok tudja, hogy ezekre szükségetek van. Ezért ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, s ezeket mind megkapjátok hozzá! Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról! A mának elég a maga baja. (Máté 6,25-34)
  • Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! (Máté 7,1)
  • Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.

Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket.

Boldogok a szelídek, mert öröklik a földet.

Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele. Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent. Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. (Máté 5,3-11)

Felhasznált forrás[szerkesztés]

Biblia (katolikus fordítás)


A Wikipédiában további adatok találhatóak
Jézus témában.