Ugrás a tartalomhoz

Majális utca

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

A Majális utca (románul Str. Republicii) Kolozsvár belvárosában található; a Szent György tér (Piața Lucian Blaga) keleti, illetve a Jókai utca (Str. Napoca) nyugati sarkától indul déli irányba.

Grandpierre Emil, 1926[szerkesztés]

  • Hát kert, kert, fa, zöld lomb az egész városrész, hegytől-hegyig a völgyön át. Folyton szellőzteti a gyalui hegyekből szakadatlanul belibbenő édes, tiszta levegő. Akadálytalanul járja be minden zugát az Isten áldott napja. Csak természetes, hogy így legkedvesebb helye lett a városnak. Innen van, hogy a legtöbb főúri palota, a legtöbb polgári családi ház itt van: a Majális-utcában, a Mikó-utcában, a Kőkert-utca első felében. Amiből megint az jött, hogy félig tréfásan, félig komolyan, ezt a városrészt nevezték „úri fertály”-nak.
  • Régen nem is volt utca, csak a Házsongárdba vezető hegyi út, két oldalán tágas kertekkel. Lassan-lassan azonban beépült. Előbb nagy kertek közepére helyezett családi házak épültek benne, egyetemi tanárok, orvosok házai. Utóbb már fényűzés volt a nagy kertek tartása. Felaprózták őket telkekké és így épült át rendes utcává a Majális-utca. Csendes, kedves úri utcává, ahol kocsi alig járt s járó-kelő se' sok: a gyér kirándulók az ott lakókon kívül.

Forrás[szerkesztés]