Marosán György

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Marosán György
Lásd még
Szócikk a Wikipédiában

Marosán György (Hosszúpályi, 1908. május 15. - Budapest, 1992. december 20.), kommunista politikus.

Idézetek tőle[szerkesztés]

  • Elvileg egyetértek, de vigyázni kell, nehogy az egyetemi stricik hangulata átmenjen kommunista és szovjetellenes támadássá. (Az egyetemisták mozgalmáról az 1956-os forradalom előtt.)
  • A párt- és állami vezetőknek most nemcsak úrrá kell lenniük a helyzeten, de magukhoz kell ragadniuk a kezdeményezést. Dönteni kell: mindenfajta gyűlést és felvonulást be kell tiltani, s a fegyveres erők számára tűzparancsot kell kiadni. Nem hiszek a békés tüntetésben.
(1956. október 23-án, a Magyar Dolgozók Pártja Politikai Bizottságának ülésén. Marosán György: A tanúk még élnek. Budapest, 1989)
  • Nem a zsemle kicsi, elvtársak, hanem a pofátok nagy!
  • Tehát az országban vannak kommunisták és becsületes hazafiak, a kormány el van szánva, hogy a kemény kéz politikáját folytatja. A párt be fogja bizonyítani, hogy nem forradalom volt, hanem igenis ellenforradalom, amelynek előkészítése nem október 23-án kezdődött.
(Az 1956. dec 6.-i "vörös zászlós tüntetés"-ről; idézi Kahler Frigyes/M. Kiss Sándor: Mától kezdve lövünk; 151. o.)
  • Mától kezdve lövünk. (1956. december 8-án Salgótarjánban, a sortűz előtt.)
  • Az ellenforradalom még mindig remél. Vannak, akik arról beszélnek, hogy márciusban újra kezdik (MUK). De tessék vigyázni, mert márciusban mi is ott leszünk! Tessék tudomásul venni, hogy ott lesz karhatalmunk is - puskával, s ha szükség lesz rá, fel fogjuk fegyverezni a magyar munkásosztályt. Nem fogjuk fegyver nélkül hagyni a kommunistákat és a munkásosztály szine-javát. És akkor tisztelt fasiszták és ellenforradalmárok, lehet kezdeni...
("Marosán elvtárs szombathelyi beszédéből" idéző 1956-os plakát)
A Wikipédiában további adatok találhatóak