Ugrás a tartalomhoz

Plutokrácia

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

A plutokrácia olyan társadalomforma, berendezkedés, melyben a hatalmat a legvagyonosabb réteg tagjai gyakorolják. Mint politikai rendszer, a plutokrácia lehet mind demokrácia, mind diktatúra. A név eredete a görög ploutos szó, amely vagyont, gazdagságot jelent.

Idézetek[szerkesztés]

  • Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak.
    • (Máté evangéliuma 6.24)
  • És mindenkit, kicsinyeket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat, jobb kezükön, vagy homlokukon bélyeggel jelöltek meg, hogy senki se behessen, se el ne adhasson, csak az, akin a bélyeg van: a vadállat, vagy nevének a száma. Ide kell a bölcsesség! Akinek értelme van, számítsa ki a vadállat számát, mert emberi szám az, és az a szám hatszázhatvanhat.
    • (Jelenések könyve 13:11-18.)
  • ...demokrácia és plutokrácia egyjelentésűek. Úgy viszonyulnak egymáshoz, mint szándék a valósághoz, elmélet a gyakorlathoz, ismeret az eredményhez. A kétségbeesett harcban, amelyet a világmegváltók és a szabadság megszállottjai a pénz hatalma ellen is folytatnak, az a tragikomikus, hogy ezzel éppen a pénz hatalmát erősítik ... a közvélemény szabadságához valójában hozzátartozik e vélemény kidolgozása is, ami pénzt igényel, a sajtószabadsághoz a sajtó tulajdona, ami szintén pénzkérdés, és a választójoghoz a választási harc, amely mindig is a pénzt biztosítók igényeihez fog alkalmazkodni ...

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Plutokrácia témában.