Ugrás a tartalomhoz

Raymond Queneau

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Raymond Queneau
Lásd még
Szócikk a Wikipédiában
Queneau1

Raymond Queneau (Le Havre, 1903. február 21. – Párizs, 1976. október 25.) francia író, költő, esszéista, matematikus. Alapító tagja volt a Patafizikai Társaságnak. A Százezer milliárd költemény (Cent mille milliards de poémes) című műve tíz szonett egyenként tizennégy sorának kombinációja, „elvileg” az összes variációt tartalmazó nyelvi-matematikai játék – egy „végtelen” vers.

Idézetek[szerkesztés]

  • ...a beszéd az igazság kimondására, a hallgatás az elrejtésére való.
  • A regény szereplői valóságosak, ezért képzeletbeli személyekhez való hasonlóságuk csakis a véletlen műve lehet. (Zazie a metróban)
  • – Úgy veszem észre, nem valami alaposan ismeri ezt a kislányt. Azt lehetne mondani, hogy most fedezi fel a jótulajdonságait.

A „jótulajdonságait” szót idézőjelek között gügyögte. – A seggem lyukának vannak jótulajdonságai – dünnyögte Zazie. (Zazie a metróban)

  • Az ​ötösön csúcsforgalomban. Huszonhat éves forma pasas, fején puhakalap, a szalag helyett paszománnyal; hosszú nyak, mintha kinyújtották volna. Utasok szállnak le és föl. A pasas rátámad az egyik mellette állóra. Azt veti a szemére, hogy meglöki őt, valahányszor ott megy el valaki. Nyafogós hang, de szeretne keménynek hangzani. Megürül egy ülőhely, a pasas odaront. (Stílusgyakorlatok)