Ugrás a tartalomhoz

Robert Capa

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Robert Capa (1937)

Robert Capa (eredeti nevén Friedmann Endre Ernő) (Budapest, 1913 – Indokína, 1954) magyar származású fotóriporter.

Idézetek[szerkesztés]

A leghíresebb:
  • Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. (If your pictures aren't good enough, you aren't close enough.)
Mások:
  • Az Úr is hat nap alatt teremtette a világot, a hetediken meg a macskajajt.
  • A bajok távoltartásának legjobb módja, ha nagy ívben elkerüljük őket.
  • A győzelem másnapossága többnyire gyötrelmesen heves.
  • A győzelmet fotózni nagyjából olyan, mint egy esküvőt fotózni a templomban tíz perccel az ifjú pár távozása után. Néhány konfetti ott csillogott még a tér sarában, de az üres gyomrú násznép hamar szétoszlott, és máris azon tűnődött mindenki, hajba kapnak-e holnap az újdonsült házasok.
  • Egy éjszakai támadás kezdete nem éppen látványos. A katonák felkapják a felszerelésüket, és egyenként felkerekednek, a lehető leglassúbb iramban. A sötétben nem látni semmit a világon, legfeljebb az előttünk haladó lépteinek halk csoszogása hallatszik. A bakancsunk minden egyes lépéssel súlyosabb lesz, a gyomrunkat kemény kis gubóba szorítja a félelem. Arcunkon a veríték összevegyül a hajnali harmattal, és emlékezetünk sorra felidéz minden egyes meleg, kényelmes szobát, amelyben valaha is megfordultunk.
Mire kivilágosodik, már készségesen meghúzódunk bármelyik biztonságos zugban, ha mégoly kényelmetlen is, és szinte ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy leroskadjunk az első nagyobb szikla mögé, ahol rágyújthatnánk egy cigarettára. De hát az ember, ugyebár, nem holmi gyáva féreg, így aztán elvánszorgunk a szikla mellett, és tudjuk, hogy ezt később még ezerszer is megbánjuk.
  • Ami (...) a tengert illeti, nincs helyszín, amely nála jobban őrizné titkait. A kellékek itt némán, mozdulatlanul pihennek a víz tükre alatt.
  • A koncentrációs táborokban csak úgy hemzsegtek a fotóriporterek, és minden újabb kép, amely a borzalmakról készült, csak csökkentette az összhatást. Ma egy kurta napra mindenki látni akarja, mi történt ezekkel a szerencsétlenekkel a táborokban, de holnap már jószerint senkit sem fog érdekelni, mi történik velük a jövőben.

Forrás: Citatum

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Robert Capa témában.
Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Capa témájú anyagokat.