Robert Musil

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Robert Musil
Lásd még
Szócikk a Wikipédiában
Művek a Project Gutenbergben

Robert Musil (Klagenfurt, 1880. november 6. – Genf, 1942. április 15.) osztrák író, esszéíró, matematikus, filozófus és színikritikus, a XX. századi világirodalom egyik legjelentősebb prózaírója. Fő műve, A tulajdonságok nélküli ember című háromkötetes (befejezetlen) regénye meghatározó hatást gyakorolt a modern prózairodalomra.

(A 20. század egyik legjelentősebb, legnagyobb szabású regényének színtere az Osztrák-Magyar Monarchia fővárosa = Kákánia.[1] A regény cselekménye a körül forog, hogy egy eszme kerestetik, melynek fényében az osztrák császár uralkodásának 70. évfordulóját méltóan meg kellene ünnepelni. A pesszimista humorú szövegen van min szomorúan mosolyogni.)

Idézetek[szerkesztés]

Bizonyos bevezetés...

...amelyből figyelemreméltóan nem következik semmi.

Alacsony nyomású légtömegek úsztak az Atlanti-ócán felett; keletnek tartottak, az Oroszországot borító magas nyomású légtömegek felé, és eddig semmi hajlandóságot nem mutattak, hogy északi irányban kitérjenek. Működtek az izotermák és az izotérák.

...

Az a két ember, aki felfelé haladt e város egyik élén, széles útján, természetesen nem ezt érezte. Láthatóan a társadalom kiváltságos rétegeihez tartoztak, előkelő volt ruhájuk, tartásuk, az is, ahogy egymáshoz szóltak, nevük kezdőbetűit jelentőségteljesen ott viselték fehérne műjükre hímezve, és ugyanígy hordták – nem kifelé fordítva persze, ha nem tudatuk finom alsónejműen – annak felismert bizonyosságát, kik ők, s hol a helyük: itt, a birodalmi székesfővrosban. Mármost ha azt fel tételeznénk, hogy nevük Arnheim és Ermelinda Tuzzi, ami azonban nem lehetséges, mert augusztusban Tuzzi asszony férjével együtt Bad Aus-seeben volt, Arnheim doktor pedig még Konstantinápolyban, rejtély a számunkra, kik is ők.

...

Autók szökkentek elő keskeny, mély utcaszurdokokból sekély fénytócsa-terekre. Gyalogostömegek gomolyogtak felhősáv-vonulásként. Ahol a sebesség erőteljesebb vonalakat húzott sietős lazaságukba, megsűrűsödtek, gyorsabb lett áramlásuk, hogy azután e pár kilengést újra egyenletes lüktetés kövesse. Hangok százai fonódtak egymásba, drótszövedék-zajjá; s ebből kis csúcsok álltak ki, vakmerő élek indultak-simultak el, tiszta hangok pattantak-röppentek. E zajból, bár sajátosságai nem kottázhatók le pontosan, sokévi távollét után, hunyt szemmel is megállapíthatja bárki, hogy a monarchia székesfővárosában, Bécsben jár. A városok felismerhetők a járásukról, akárcsak az emberek.

Fordította: Tandori Dezső

Vannak „alkalmazott” tudományok, amelyek az alapjukul szolgáló „tisztáktól” sok mindenben különböznek, de szintén tudományok; ilyen az alkalmazott matematika, az alkalmazott pszichológia és a technikai tudományok. Nem ugyanilyen joggal ugyan, de létezik az alkalmazott költészet is. Ide tartoznak mindazok a költők, akik egy olyan világnézet vagy világrend hirdetőinek és terjesztőinek érzik magukat, amely nem tőlük maguktól származik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. k. u. k. = kaiserlich und königlich, cs. és kir., császári és királyi

Források[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Robert Musil témában.