Ugrás a tartalomhoz

Rudolf Steiner

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Rudolf Steiner 1900-ban.

Rudolf Steiner (Murakirály, 1861. február 27. - 1925. március 30., Dornach), osztrák tanár, író, filozófus, az antropozófia megalkotója.

Idézetek[szerkesztés]

  • ...a fizikai világ mögött és azzal bensőségesen összekapcsolódva egy szellemi-érzékfeletti világ van, és az ember képes arra, hogy bizonyos megismerési erők kifejlesztésével betekintsen ebbe a fizikai világgal összeszövődött érzékfeletti világba.
  • Az emberi élet és a Föld számtalan területén tapasztalható negatív jelenségek a megismerés és a moralitás önálló és egymást feltételező valóságának tagadásából vagy korlátozásából következtek. Észre kellene vennünk, hogy ez az agnosztikus magatartás tette féloldalassá a civilizált emberiség életét, fosztotta meg egészséges arányérzékétől és tette a világ, a természet gátlástalan bekebelezőjévé.
(Előadások) [1]

Nevelés[szerkesztés]

  • A gyermeket tiszteletben kell fogadni, szeretetben kell nevelni és szabadságban kell elbocsátani.

Közélet[szerkesztés]

  • Ma az emberek egy olyan csoportja a hangadó, amely uralni akarja a Földet a mozgékony kapitalista gazdaság eszközeivel. E csoport a tőle függő embercsoportokat a gazdasági eszközök révén kapcsolja össze és szervezi meg. Csak az alábbi alternatíva lehetséges: vagy leleplezi az ember a hazugságot, amellyel a Nyugatnak dolgoznia kell, ha boldogulni akar; vagy átengedi az ember a világuralmat az anglo-amerikai világon belüli okkult csoportnak, amíg a leigázott német-szláv területekről jövőbeli vérfolyamok árán meg nem menekül a Föld igazi szellemi célja. (1917)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Rudolf Steiner témában.
Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rudolf Steiner témájú anyagokat.
  1. 1921. augusztus 29. és szeptember 6. között Rudolf Steiner nyolc előadást tartott egy Stuttgartban rendezett antropozófiai kongresszuson.