Ugrás a tartalomhoz

Rudyard Kipling

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Rudyard Kipling
Lásd még
Szócikk a Wikipédiában
Művek a Wikiforrásban
Művek a Cervantes Virtualon
Művek a Project Gutenbergben

Joseph Rudyard Kipling (1865 – 1936) Nobel-díjas angol író, költő.

Idézetek[szerkesztés]

A macska, aki egyedül járt sétálni[szerkesztés]

Hallgass, várj és figyelj; ez az eset akkor esett, édes gyermekem, amikor a háziállatok még vadak voltak. Vad volt a kutya, vad a ló, a tehén, a juh és vad volt a disznó – vadabb már nem is lehetett –, s ott járkáltak a ringó-rengő rengetegben a maguk vad csapásain. De minden vadállatok legvadabbika a macska volt. Magában kószált, s minden hely egyforma volt neki.

Természetesen vad volt az Ember is. Borzasztó vad. Nem is szelídült meg addig, amíg az asszonnyal nem találkozott, s az meg nem mondta neki, hogy semmi kedve vad módjára élni.

Azután így szólt:

– Töröld meg a lábadat, édes, valahányszor belépsz a barlangba, és most lesz otthonunk.

Az este pedig, édes drágám, forró köveken sütött juhhúst ettek és vad foghagymával, meg vad borral fűszerezték; és vad rizzsel és vad görögfűvel és vad cigánypetrezselyemmel töltött vad kacsát ettek; és velős vad ökörcsontot ettek; és vad cseresznyét ettek, meg vad gránátalmát. Azután az ember boldogan aludni ment szemben a tűzzel, az asszony pedig ülve maradt és fésülte a haját. Kezébe vette egy ürü lapockáját, – a nagy, sima lapockacsontot – és elnézte rajta a csodálatos jeleket és fát rakott még a tűzre és varázsolni kezdett.

Ez volt a világon az első énekbűvölés.

A dzsungel könyve[szerkesztés]

Bővebben: A dzsungel könyve
  • Nagyok vagyunk. Szabadok vagyunk. Mi vagyunk a legcsodálatosabb nép a dzsungelben! Mind ezt mondjuk, ezért biztosan igaz.
  • Ami van, az volt is. Ami lesz, az nem más, mint egy visszatérő elfelejtett esztendő.
  • Az ember mindig jobb szeret enni, mint szaladni – felelte Maugli…

Források[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak