Semjén Zsolt

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

Semjén Zsolt (Budapest, 1962. augusztus 8. –) magyar teológus, szociológus, politikus.

Tibetről[szerkesztés]

2008[szerkesztés]

 • Az emberi jogok tekintetében nincs alku, mindenki erkölcsi kötelessége a kiállás.
  • Sajtótájékoztató, 2008. Május 22.

2011[szerkesztés]

 • Akár a tibetiek jogait, akár a pápához hű katolikusok támogatását, akár általánosan az emberi jogi szempontokat akkor tudjuk segíteni Kínában, ha jó, kölcsönös érdekeken nyugvó gazdasági együttműködés van. A járda széléről lehet zászlót lengetni, de érdemben segíteni a partneri viszony kialakítása után tudunk. […] Látni kell a reálpolitikai viszonyokat: Magyarországtól aligha várható el több, mint az Egyesült Államoktól. Egyszerre kell érvényesíteni nemzeti érdekeinket és az emberi jogi szolidaritást. Nemzeti érdekeinkre pedig tibeti barátainknak is tekintettel kell lenniük. […] Nem hallgatunk, hanem hatékony utat választottunk.

Prohászka Ottokárról[szerkesztés]

 • Prohászka Ottokár a magyar szociális gondolkodásnak nemcsak csúcspontja, hanem a megalapozója is. A mai értelemben használt antiszemita vád azért abszurd vele szemben, mert 1927-ben meghalt. Számon kérni rajta olyat, ami a '30-as vagy később, a '40-es években történt, történelmietlen és igazságtalan. […] Prohászka semmiféle hungarizmusnak az ideológiáját nem alapozta meg. Azért sem, mert ezek a náci, hungarista típusú ideológiák mindig neo-pogány, keresztényellenes mozgalmak voltak. Prohászka egy keresztény-szociális gondolatkört alapozott meg. […]
  • Népszabadság interjú, 2012.(nol.hu)

A homoszexualitásról[szerkesztés]

2005[szerkesztés]

 • Aki azt szeretné, hogy a tizenévs fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re.
  • A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség országos küldöttgyűlése, 2005. február

2006[szerkesztés]

 • Mi kereszténydemokraták a magyar nép óriási többségének támogatásával viszont a normalitás védelmezői vagyunk. Elég volt a devianciából, a meleg büszkeségből, és abból az értékrombolásból, amit az SZDSZ művel.
  • A KDNP a budapesti Szent Angéla Gimnáziumban rendezett országos nagygyűlésén, 2006
 • [Lech Kaczynskinek] Varsó polgármestereként volt bátorsága, hogy az ifjúság és a közerkölcs védelmében kivágja Varsóból a melegfelvonulást.
  • A KDNP a budapesti Szent Angéla Gimnáziumban rendezett országos nagygyűlésén, 2006
 • Gondolják végig, hogy hova vezet az a folyamat, hogyha törvényesítik mondjuk az egyneműek házasságát. Mondok egy példát, hogy hol van ennek vége. Ha mondjuk Ungár Klára feleségül vehet egy nőt, akkor, hogy úgy fogalmazzak, nagytermészetű Kovács László joggal érzi magát diszkriminálva, hogy akkor a szegény felesége mellé miért nem veheti el három-négy további barátnőjét, és akkor egész háremmel mehetne Brüsszelbe.
  • Semjén Zsolt, egy pásztói fórumon, 2006

Teológiai disszertációjából[szerkesztés]

„A „divat ördöge” mint az ördög divata

A „divat-sátánizmus” külsőséges, nem reflektált, elmúló, - bár óriási tévedés és felelőtlenség lenne veszélytelennek mondani.

Ezek az „eszmék” zavarosak és értelmetlenek. Fogyaszthatóvá a divat hullámtaraján, szöveggé leegyszerűsödve váltak. Terjesztője, és mintegy lepárlója a rock egyes fajtái. (Mindez természetesen a new age negatív szárnyára vonatkozik, a pozitív szárny zenei jellegzetessége a meditatív kelet-ázsiai és a természetzene.)

Méltánytalan lenne azonban a rockzenét mint rockzenét destruktívnak bélyegezni. Az okkultisztikus vonások nem okvetlenül jelentenek azonosulást, akárhányszor csak hangulatfestés. Példának okáért a Led Zeppelin, ahol ez mintegy mitológia-teremtési-kísérlet, show, business. Úgy vélem, hogy ahol ez „csak” show, oda nem kell odafesteni az ördögöt.

Sajnos bőségesen van olyan, ahol festés nélkül is ott van. Szomorú példája ennek a híres-hírhedt Rolling Stones. (Bár náluk sem mindenben és minden korszakban.) Koncertjük „apokaliptikus” élményt ígér. Az énekes, Mick Jagger, „szex-fenoménként” (legalábbis rajongói szerint) próbálja felszabadítani a hisztériát. (Nem is siker nélkül.) Az egész jelenség meglehetősen riasztó, ami - a számok szö­vegét tekintve - kifejező is. Pregnánsan fejezi ki ezt a mentalitást egyik világsikert aratott számuk címe is: Sympathy for the Devil.

[…]
Az occult rock pregnáns képviselője a Black Sabbath és a Judas Priest.”


  • Semjén Zsolt: A New Age kihívásai és az evangelizáció lehetősége, 1991

A szociológia szakdolgozatát érintő plágiumvádról[szerkesztés]

„Szeretettel üdvözlöm a sajtó igen tisztelt megjelent képviselőit!

Szeretnék emlékeztetni mindenkit arra, hogy kezdetektől fogva teljes nyitottsággal, és teljes nyíltsággal léptem fel, az összes létező dokumentumot nyilvánosságra hoztam az Interneten. Megjegyzem, az ELTE dolgozatom az ELTÉ-nek meg sem volt. Én fölraktam mindent, az Internetre, az indexeimtől kezdve a különböző papírokon keresztül a szakdolgozatokig, tehát teljes nyitottság és teljes nyilvánosság volt.

Arra is szeretnék emlékeztetni, hogy tíz féléven keresztül az összes bizonyítványom vagy jeles, vagy kitűnő, és a diplomám is jeles minősítésű. Noha gondolom, hogy az ELTE oktatói se akkor, se most nem vádolhatók valamifajta jobboldali elfogultsággal. Tehát azt gondolom, szerénytelenség nélkül, hogy a szakmai kompetenciám és a hozzáértésem az nem kérdőjelezhető meg.

Mindenben az ELTE oktatóinak intenciói szerint jártam el, senkitől, soha nem titkoltam el semmit. A vitatott szövegek tekintetében pedig az érintett oktatóknak a vitatott szövegeket szükségszerűen ismerniük kellett. Ha bármilyen tudományetikai vétséget követtem volna el, akkor miért nem jelezték akkor? Ismétlem: ha bármilyen tudományetikai probléma lett volna, miért nem akkor jelezték? Miért most, húsz év után? Miért most, húsz év után akarnak pellengérre állítani?

Teljes jóhiszeműséggel jártam el akkor is, most is, ezért minden erkölcsi természetű vádat visszautasítok.

Nyilvánvaló, hogy politikai ellenfeleim fekete PR-ral karaktergyilkosságot készülnek elkövetni ellenem. Nem találtak fogást, és most ezt az ürügyet használják fel.

Nézzék! Politikai vitákra, politikai harcra készen álltam, és készen állok. De családi, személyes, privát életbeli, vagy akár egy húsz éves dolgozat ürügye mögé bújva politikai harcot folytatni tisztességtelen.

De elviselem, mert nekem az életcélom és a küldetésem a magyar nemzet újraegyesítésének a szolgálatára szól, évi százötvenezer magyar új állampolgár, akikért mindent elviselek.

Köszönöm!”

– Sajtótájékoztató, 2012. december 8.

  • Sajtótájékoztató, 2012. december 8. (YouTube)


Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Semjén Zsolt témában.