Ugrás a tartalomhoz

Teleki Téka

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
A Teleki Téka épülete

A Teleki Téka néven ismert marosvásárhelyi könyvtárat 1802-ben létesítette gróf Teleki Sámuel, Erdély kancellárja, aki nemcsak gazdag, de rendkívül művelt ember is volt, több európai egyetemen tanult. Vagyona nagy részét a több mint 40 000 kötet megvásárlására fordította, amellyel létrehozta a ma nevét viselő Közkönyvtárat. A könyvtár több ősnyomtatványt, sok régi könyvet, kéziratot és könyvritkaságot őriz.

Idézetek[szerkesztés]

  • Te, aki a könyvtárat használni akarod, abba, miként a múzsák szentélyébe, tisztelettel lépj be, az elöljáró őrt üdvözöld, szerényen szólítsd meg, a könyvtár szabad terében állj meg, a polcokat ne mozgasd, a könyveket és a természetrajzi gyűjteményt fogdosni, helyükről kimozdítani, a szekrényekből kivenni tartózkodjál; a kikölcsönzött könyvek lapjait és fedelét jegyzetekkel, ábrákkal vagy vonalakkal ne rongáld, tintával, olajjal, vízzel ne hintsd le, nyállal és az orr undok váladékával ne piszkold össze, ne gyűrd össze, ne tűrögesd, ne szaggasd, mosdatlan, zsíros kézzel ne kend össze; a kinyitott könyvekre ne támaszkodj; a kiolvasott könyveket sértetlenül és épen add vissza, a könyvtárban ne füstölj és ne légy másoknak terhére; veszekedésektől, vitatkozásoktól tartózkodjál.
    • Könyvtári törvények, 1798 (részlet)
  • Az olvasásra kikért könyvek, a Bibliotheca Catalogussában kinyomtatott Törvények szerint, Recepisse mellett adattassanak ki, és az Olvasószobában azon Törvények szerint használtassanak, ott jó securitas alatt tartassanak, és ismét minden hiba és kár nélkül reponáltassanak a Bibliothecarius által, onnét pedig egy könyvet is kiadni vagy kivinni soha senkinek is szabad ne legyen, az éntőlem származott két ágon levő fiú successoraimon kívül, akiknek tudniillik megengedtetik, hogy a szükséges könyveket, Recipisse mellett, erga restitutionem, magok házokhoz is elvihessék, de másoknak ki ne adják, hanem hiba nélkül reponáltassák. Minden ember pedig, személyválogatás nélkül, a kiadott Törvényekhez tartsa magát, és az olvasásra kiadott könyvekért jótállani és az elkárosodottakért hasonnló könyvet ugyanazon editióból tartozik venni a Bibliothecának redintegratiójára.

Források[szerkesztés]

  • Teleki Sámuel és a Teleki-téka. A leveleket válogatta, bevezetéssel és jegyzetekkel ellátta Deé Nagy Anikó. Bukarest: Kriterion. 1976

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Teleki Téka témában.