Thomas Hobbes

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Thomas Hobbes

Angol filozófus, a metafizikától mentes filozófiai rendszert akart kiépíteni a kor tudományos vivmányaira és a matematikára támaszkodva. Legismertebb műve a Leviatán.

Idézetek[szerkesztés]

  • Bellum omnium contra omnes (Mindenki háborúja mindenki ellen)
  • Az ember természeténél fogva szereti a szabadságot és a mások feletti uralmat.
  • Az értelem előírása, vagy általános szabálya, hogy mindenki békére törekedjék, ameddig annak elérésére reménye van, ha pedig erre nincs többé reménye, a háború minden eszközét és előnyét igénybe veheti és felhasználhatja.
  • Igazságosság és igazságtalanság fogalmáról csak akkor beszélhetünk, ha már létrejött egy olyan kényszerítő erő, amely büntetés kilátásba helyezésével nagyobb félelmet ébreszt bennünk, mint amekkora előnyt megállapodásaink megszegésétől remélhetünk, s így mindenkit egyformán a megállapodások betartására kényszerít...
  • Bármekkora is az emberek sokasága: ha cselekedeteiket egyéni nézeteik és vonzalmaik irányítják, nem várhatnak egymástól oltalmat vagy védelmet sem a közös ellenséggel, sem pedig az egymásnak okozott jogtalankodásokkal szemben.
  • Az emberi természetben a viszálykodásnak három fő okát találhatjuk: először a versengést, másodszor a bizalmatlanságot, harmadszor pedig a dicsvágyat.
Leviatán

Forrás[szerkesztés]

Thomas Hobbes: Leviatán, vagy az egyházi és világi állam anyaga, formája és hatalma.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Wikipedia-logo-v2.svg
A Wikipédiában további adatok találhatóak
Thomas Hobbes témában.