Ugrás a tartalomhoz

Tolnay Klári

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Tolnay Klári
Lásd még
Szócikk a Wikipédiában
Tolnay Klári arcképe, 1935

Tolnay Klári, születési nevén: Tolnay Rózsi (Budapest, 1914. július 17. – Budapest, 1998. október 27.) magyar színművésznő.

hangminta:

Idézetek[szerkesztés]

  • A színház sokkal magasabb rendű művészet, mint a film, és mindig az is marad. Ez nagyon könnyen érthető. a színész sokkal szívesebben játszik közönség előtt, ahol tudja előre, hogy melyik mondat után jön taps vagy nevetés, mint filmfelvevő előtt, ahol csak a rendező bólint egyet esetleg.
  • Ó, Közönség, ne érd be szürke estéidet szórakoztatásul a színházzal. Kérj, követelj többet tőle Nem hiába teszed, meglátod. S ne törődj annyira a színész magánéletével!
  • Teljes színészi képességem csak akkor bontakozott ki igazán, amikor magamra maradtam. Amikor rádöbbentem: nekem sem a férj-feleség kapcsolat, sem az édesanya-gyermek viszony egyszerűen nem jár, még nagyobb energiával szolgáltam a színpadot.
  • Akik ismernek, tudják: nem voltam üstökös. Fokról fokra jutottam feljebb, miközben megszenvedtem minden lépcsőfokot. Amíg fiatal voltam, némi hetykeséggel gyakran mondtam a hozzám betérő újságíróknak: nem szeretek visszanézni, mert a múlt elgyöngít. A jelenhez pedig erő kell.
  • Bosszantó, ha felismernek, viszont lehangoló, ha nem.
Békés Megyei Hírlap, 1995. március 12-13.

Róla írták[szerkesztés]

  • Ő már olyan nagy színésznő, hogy jellemezni kell s nem dicsérni; alakítása tanulmányra s nem bókra kötelez.
Passuth László levele Várkonyi Zoltánhoz.
  • A színházon kívüli világon csak átsuhanni szeret.
Sándor Iván
  • Szomjasan kívánja a magányt - de nyilvánosság nélkül nem tud élni. Megveti a hírnevet s az ünneplést - de lényével állandóan felidézi maga körül a csodálatot. Könyörtelen tekintettel átlát minden hazugságon - a sajátján is - , de nála varázslatosabban nem tud hazudni senki.
Müller Péter
Sírja a Farkasréti temetőben

Forrás[szerkesztés]

Párkány László: Tolnay Klári egyes szám első személyben. MINERVA. 1988. ISBN 963 223 429 4

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Tolnay Klári témában.