Trainspotting

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

A Trainspotting egy 1996-ban bemutatott színes feliratos skót filmdráma.

 • Rendező: Danny Boyle
 • Forgatókönyvíró: John Hodge
 • Zene: Damon Albarn
 • Operatőr: Brian Tufano

Idézetek a filmből[szerkesztés]

 • Válaszd az életet. Válaszd a munkát. Válaszd a karriert. Válaszd a rohadt nagy TV-t. Válaszd a mosógépeket, kocsikat, CD lejátszókat és elektromos konzervnyitókat. -Renton- Válaszd az egészséget, az alacsony koleszterinszintet és a fogászati ellátást. Válaszd a fixkamatozású jelzálog-kölcsönt. Válassz első otthont, válaszd meg a barátaidat. Válassz szabadidőruhát és hozzáillő sporttáskát. Válassz egy háromszobás lakosztályt részletre egy ócska sorházban. -Beteg Fiú- Válassz DIY-t, és kérdezd meg egy vasárnap reggel, hogy ki a fene vagy. -Begbie- Terülj el egy fotelban, és nézd a lélekölő, agypusztító TV-s kvízjátékokat. -Spud- Tömd tele a szádat ócska, szemét ételekkel. Válaszd a végén a rothadást. Pisálj utoljára egy szánalmas otthonban. Élj pusztán zavar körülményként rohadék kölykeid számára, akiket azért nemzettél, hogy magadat helyettesítsd. -Tommy- Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni? Úgy döntöttem, hogy nem választom az életet. Mást választottam. Hogy mi az oka? Nincs semmi oka. Kinek van szüksége okokra, ha a heroint választotta?
 • Hogy miért csinálom? Akármit is válaszolnék, hazudnék. Az igazság az, hogy rossz ember vagyok, de ezen változtatok, megváltozom. Ez volt az utolsó ilyen eset. Mostantól tiszta leszek, kihúzom magam és az életet választom. Már alig várom. Olyan leszek mint maguk, lesz állásom, családom, rohadt nagy TV-m, mosógépem, kocsim, cd lemezem, elektromos konzervnyitóm - jó egészségem, alacsony koleszterinszintem, biztosításom, jelzálogom, első otthonom, szabadidőruhám, háromrészes öltönyöm, kvízjátékom, szemét kajám, gyerekeim, séták a parkban, rendes munkaidő, golfpartik, kocsimosás, elegáns kardigánok, családi karácsony, rendes nyugdíj, adómentesség, csatornapucolás, és a végén ha már nincs semmi a halál.
 • Gondolj életed legnagyobb orgazmusára, szorozd meg ezerrel, és még mindig a közelében sem vagy.
 • Ha van anyagod, csak egy dolog izgat, hogy belődd magad. De amikor nincs, hirtelen minden más izgatni kezd. Nincs pénzed, le se szarnak. Van pénzed, túl sokat ittál. Nincs csajod, nincs kefélés. Van csajod, túl sokat akar. Aggódhatsz a számlák miatt. Az ennivaló miatt. Valami szaros futball csapat miatt, ami nem képes győzni. Az emberi kapcsolatok miatt. És mindenfélék miatt, amik mit sem számítanak, ha őszintén és keményen drogfüggő vagy.
 • Kezdett komolyra fordulni a helyzet. Az ifjú Renton felfedezte a rohanást, mellyel a szexuális szférában, és más területeken sikeres emberek elhatárolták magukat a kudarctól. ... A heroin elvette Renton szexuális késztetését, amely most erőnek erejével tört újra felszínre, és a régi idők impotenciája feledésbe merült. Félelmetes elszántság uralkodott el szextől elborult elméjén. Drogos utóhatás befolyásolta libidója alkohollal és amfetaminnal dúsítva gúnyolta könyörtelenül saját kielégítetlen vágyaival. Pont. Pont. Pont.
 • Úgy tapasztaltad, hogy beválik ez a módszer, vagy még soha nem próbáltad, sőt nem is szoktál lányokkal próbálkozni? Jól sejtem? Az igazság az, hogy érzékeny fiúnak látszol, de ha kész vagyok rá, hogy megtapasztaljam, előbb belülről kell, hogy megismerjelek. Okos, kalandvágyó, szenvedélyes, gyöngéd, hűséges, TAXI! Egy kicsit őrült, egy kicsit rossz, de hé, nem ezt szeretik a lányok a fiúkban?
 • Pocsék dolog skótnak lenni! Az alja, a legalja vagyunk. A nagyvilág söpredéke. A legnyomorultabb, legszánalmasabb, legszemetebb emberfajta, ami a civilizációból született. Valaki utálja az angolokat, én nem. Csak tróger népség. És mi ennek a tróger népségnek a gyarmata vagyunk. Még rendes gyarmatosítókat sem találtunk magunknak! Roskatag tetvek uralkodnak rajtunk. Szerintem ez elég szar helyzet, Tommy! És a világ minden friss levegője sem változtat ezen!


 • ..de a jó dolgok nem tartanak örökké. Azthiszem Allison egész nap sikoltozott, de eddig nem vette észre senki. De felőlem akár egy hete is sikoltozhatott volna. Már napok óta nem hallottam senkit, pedig valaki biztos megszólalt közben. Tuti, hogy valaki mondott valamit.

-ALLISON! -Maradj már csöndben! Jól van, minden rendben.

Mi sem állt távolabb az igazságtól. Az igazság az, hogy már semmi nem lesz rendben. Ellenkezőleg. Minden rosszra fordul. Rosszra, jobban mondva, még rosszabbra, mint amilyen eddig volt.

-ALLISON! -Nem, Nem. Óh! Nem, neeem! Óh ne! Istenem! Óh, a gyerekem! Úristen! Nem, nem! Óh nem!

Nem az én gyerekem volt, nem az enyém volt. A kis Dawn nem az enyém volt. Spudé, Swanneyé, a Beteg fiúé, nem tudom. Lehet, hogy Allison tudta, lehet, hogy nem. Bárcsak eszembe jutott volna valami, egy együttérző szó, valami emberi.

-Mondj már valamit Mark! Szólalj már meg az istenért! NA!

Belövöm magam.


 • Rossz ember vagyok, de ezen változtatok, megváltozom. Ez volt az utolsó ilyen eset. Mostantól tiszta leszek, kihúzom magam, és az életet választom. Már alig várom. Olyan leszek, mint maguk, lesz állásom, családom, rohadt nagy TV-m, mosógépem, kocsim, CD lemezem, elektromos konzervnyitóm, jó egészségem, alacsony koleszterinszintem, biztosításom, jelzálogom, első otthonom, szabadidőruhám, háromrészes öltönyöm, kvízjátékom, szemét kajám, gyerekeim, séták a parkban, rendes munkaidő, golfpartik, kocsimosás, elegáns kardigánok, családi karácsony, rendes nyugdíj, adómentesség, csatornapucolás, és a végén, ha már nincs semmi, a halál.