Vajda Lajos

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Vajda Lajos
Vajda Lajos Szentendrén (1939)
Vajda Lajos Szentendrén (1939)
Lásd még
Szócikk a Wikipédiában

Vajda Lajos (Zalaegerszeg, 1908. augusztus 6. – Budakeszi, 1941. szeptember 7.) magyar festő és grafikus.

Idézetek[szerkesztés]

  • Törekvéseink arra irányulnak, hogy egy sajátos kelet-közép-európai új művészetet kialakítsunk a két nagy európai kultúrcentrum (francia és orosz) behatásain keresztül...össze akarjuk forrasztani azt, ami e két póluson kulturálisan a kétfajta európai ember-típus kifejeződését jelenti, hídépítők akarunk lenni (1936)
  • Most azzal kísérlezetem, hogy különböző tárgyak más-más környezetből kiemelve, egy képsíkon összeszerelve, hogy hatnak (konstruktív-szürrealista tematika) ... Próbálkozom azzal is..., hogyan hat egy tárgy, ha behelyezzük egy más »idegen« objektumba... Természetesen ezt csak tiszta kontúrrajzzal lehet elérni, s így egyetlen témából a rajzok végtelen sora válik lehetségessé.(1936)
  • …úgy érzem, mintha a való életen kívül élnék. Azt hiszem úgy járok, mint az a bizonyos varázsló, aki nem tudta az elszabadult démonait visszaparancsolni. (1940)

Róla mondták[szerkesztés]

  • Vajda életműve a magyar avantgárd művészileg legmaradandóbb tette.
  • A formák felszabadítása valósult meg festészetében, ami természetesen forma és tartalom szerves és dialektikus kapcsolata mellett csak a hagyományok és mondanivalók felszabadítója számára volt lehetséges.
    • részlet Szabó Lajos filozófus Mándy Stefániának írt leveléből (1943. október 18.)

Források és külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Vajda Lajos témában.
Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vajda Lajos témájú anyagokat.