Ugrás a tartalomhoz

Vita:Ateizmus

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Legutóbb hozzászólt Gubbubu 18 évvel ezelőtt a(z) 6. témában

Úristen! :) Ez honnan van? Ezt míg megformázzuk... :) NCurse üzenet 2005. november 16., 13:23 (CET)Válasz

Nos:

1) A forras: [[1]] Innen lehet potolni a hianyzo dolgokat, illetve ellenorizni a forditasi hibakat.

2) A sajat honlapomon volt, es kb a negyedet-otodet tudtam leforditani.

3) Eredeti formajaban egesz szep. Itt meg kell formazni egy kicsit.


Most ezt idemasoltam, de igazabol szerintem gond van a rendezessel. Ugyanis ez ugyebar kulonbozo szemelyekidezetei. Atrakhatnank oda, de akkor kellene egy kategoria hogy ateizmus.

Namost rogton megakadtam azon, hogy akkor hogy is lehetne technikailag megoldani ezt. Mert ugye Woody Allentol pldaul van es lessz egy csomo idezet, ezek kozul csak nehany ateista.

Az egyik megoldas: Woody Allen idezeteihez tenni minden W:A: idezetet, es a lapot betenni az ateista kategoriaba. A hatrany, hogy nemlatszik, hogy melyik idezet ateista.

 • éppen ezért nem jó

A masik megoldas: Woody Allen osszes ateista idezetet egy kulon lapra tenni "W.A: ateista idezetei". A hatrany, hogy W.A. igy szet lessz szorva. Tovabbi hatrany: lehetnek olyanidezetek, amik tobb kategoriaba tartoznak.

 • ez akkor nagyon megkeverné a dolgokat, mert akkor mindenkinek minden témában új lap kellene, megint nem jó

A harmadik megoldas: Minden idezet kulon lap. Elony: nagyon szepen be lehet kategorizalni sokfele modon.

 • akkor meg irdatlan mennyiségű lapunk lenne,

Igazabol ez utobbi a legfurcsabb, visoznt a legjobb szerintem.

--math 2005. november 16., 13:53 (CET)

Szerintem, nincs ezzel gond, a többi téma kategóriás lap is hasonlóan készült, az angol, francia wikidézet is ezt a példát követi, legfeljebb annyit érdemes, h abc sorrendbe rakni őket. Ha vki az ateizmus témára keres rá, akkor különféle szerzőktől talál ateizmussal kapcsolatos idézeteket. Ha vki Woody ALlenre keres, akkor ott a lapja. Ha vki Woody Allenes ateista jellegű idézeteket keres, akkor a Woody Allen lapba kel csinálni egy ateizmusa alfejezetet, és abba belemásolni innen. Így ugyanennyi lap marad, semmi nem keveredik össze, és mindenki megtalál mindent. NCurse üzenet 2005. november 16., 16:13 (CET)Válasz

Jo, akkor viszont tobb idezet tobb helyen is lesz. Es az is megeshet, hogy kulonbozo verzioban. --math 2005. november 16., 18:00 (CET)

Sztem ezt úgy kell tekinteni, h a személyek jelentik a nagy kategóriákat, a témák pedig az elnyelőket. Szal igazából vagy beleírjuk a témában lévőt a személyhez, ill fordítva vagy nem. Majd erre ügyelünk folyamatosan. De még mindig úgy tűnik, ez jár a legkevesebb gonddal, és ez talán a leglogikusabb is,mondom, más wikiken bevált. NCurse üzenet 2005. november 16., 18:12 (CET)Válasz


Az idézetek egy részének (pl. metodista lelkészektől ...) mintha semmi köze sem lenne az ateizmushoz ... Gubbubu 2005. november 16., 22:38 (CET)Válasz

Nagyreszt szekularis vagy vallasszabadsag temajuak. Lehet ilyen tematikus lapot is letrehozni es oda atmasolni. Egye-fene, akar atmozgatni is lehet, mert van eleg ateista idezet is. --math 2005. november 17., 10:29 (CET)

Ennek például semmi:

James Luther Adams Teológus, Harvard Hittudományi iskola

 • És aztán ott van az egyház. Az egyház és az állam szétválása óta önkéntes társaságnak vannak besorolva: alapjában önkéntes tagságtól és önkéntes hozzájárulástól függnek. A gyüjtõtányért a vasárnapi istentiszteleten néha esztétikus okként tekintik, pedig az egy komoly, igaz szimbóluma társaság önkéntes jellegének, és ilyen értelemben kell értelmezni. Ez egy mód arra, hogy azt mondjuk a közösségnek, "Ez a mi önkéntes, független vállalkozásunk, és Isten neve alatt, akirõl mi hiszünk hogy tamágatja. A fenntartása nem kérünk segélyt az állam kényszerítõ erejétõl.

-- Hogyan legyunk humánus módon vallásosak?, (1976), The Great Quotations On Religious Freedom összeállította Albert J. Menendez and Edd Doerr


Ez inkább a Vallásszabadság cikkbe való:

Glenn L. Archer

 • Az egyháznak soha nem szabad "kormányzati üzemmé" válnia a nemzeti vallást ûzve, amelyekben az emberek az "anyák és a csavarok", ahol Istan a "védõ ácskapcsa" a aktuális nezeti politikának. A történelem lapjai tele vannak külföldi példákkal, amelyek arról gyõznek meg, hogy az ilyen fajta egyház-állam egyesülés - bármik is voltak az eredeti indítékok, vagy bármilyen nemesek a célok - egy ingatag állammal és egy szentségtelen egyházzal végzõdik, és a szegények így is éhesek maradnak.

-- Address, Kansas City, August 1956, Menendez és Doerr, The Great Quotations on Religious Freedom

James Armstrong Püspök Egyesült Metodikus Egyház

 • Egy pluralista társadalomban egyetlen csoport sem írhat elõ a hitünket vagy erkölcsi szabályainkat, akármilyen nagy vagy erõs is.

-- Egyesült Metodista Egyház, Phoenix, Arizona February 4, 1975, Menendez and Doerr, The Great uotations on Religious Freedom

 • Azt hiszik, hogy a vallási szabadság csatáját kétszáz éve megnyerték az USAban. Azonban az azóta eltelt idõben, és most is, hatalommal bíró hangok mindig felszólaltak a bigottság és a gondolatok ellenõrzése mellett. Hasznos lenne összegyûjteni az összes bármilyen hitû (és hitetlen) nagy ember és asszony gondolatait e tárgyban, hogy meggyõzzük magunkat, hogy mi, a szabadság emberei és asszonyai nem vagyunk, és soha nem voltunk egyedül.

-- from Albert J. Menendez and Edd Doerr, The Great Quotations on Religious Freedom

Szent Athanasius (ca. 293-373) Alexandriai püspök, a keresztény ortodoxia fõ védnöke az arianizmus ellen

 • Nem lándzsák és kardok, katonák vagy hadseregek mozdítják elõ az igazságot, hanem vita és szelíd meggyõzés.

-- M. Searle Bates, Religious Liberty An Inquiry (1945), Menendez és Doerr, The Great Quotations on Religious Freedom


Szekularizáció, nem ateizmus témájú (a fentebb kivágottak közül is egypár):

Lyman Beecher (1775-1863) amerikai pap

 • Az intézményasítés eltörlése volt a legjobb, ami Connecticut állammal történt. Az egyházat megszabadította az állami ellátástól való függéstõl. Csak a saját erõforrásaikra és Istenre bízta õket.

-- The Autobiography of Lyman Beecher 1961, Vol. 1, p. 253, from Menendez and Doerr, The Great Quotations on Religious Freedom


Végképp érthetetlen, hogy ez mit keres itt:

6.

[szerkesztés]

Francis Bacon, Verulam elsõ bárója and Saint Albans vicountja(1561-1626) Angol filozófus és államférfi, a modern tudományos gondolat egyik úttörõje

 • Ha egy ember bizonyosságokkal kezdi, akkor csak kétségekkbe torkollik, de ha megelégszik azzal, hogy kétségekkel kezdi, akkor bizonyosságokhok kell hogy eljusson.

-- A tanulás elõnye

 • Truth is the daughter of time, not of authority.
 • Az igazság az idõ gyermeke, nem a tekintélyé.

Nem folytatom, a többi részt nézzétek át, de tényleg átnézendő és szortírozandó. Gubbubu 2005. november 16., 22:59 (CET)Válasz


Math fent jelzett beleegyezésével, ha valaki megtenné a további szortírozást, máris meglenne a Vallásszabadság és Szekularizáció cikkek induló alapizéje (tőkéje, tartalma meg ilyesmije). Gubbubu 2005. november 17., 21:12 (CET)Válasz

Burroughs

[szerkesztés]

ezeket is kivettem, az ateizmushoz semmilyen nyilvánvaló közük nincs:

William Seward Burroughs (1914-1997) amerikai iró, fesõ és kísérleti színész

 • Egy mûködõ rendõrállamnak nincs szüksége rendõrségre.

-- Dr. Benway in Naked Lunch (1959).

 • Azt hiszem Richard Nixon nemzeti hõsként fog bevonulni a történelembe, aki nagy csapást mért a beteges tisztelt elképzelésekre és az visszaadta az amerikai típusú tiszteletlenség és szkepticizmus erényét a népnek.

-- The Adding Machine, "A Word to the Wise Guy" (1985).

 • A világ legtöbb gondját olyan népek okozták, akik nem tudtak saját ügyükkel törõdni, mivel nem volt több ügyük, amivel törõdhettek volna, mint egy himlõvírusnak.

-- The Adding Machine, "My Own Business" (1985).

 • A iszlámnak és társaiknak a céljai homályosak. Felesleges mondanom, hogy mindenkinek, aki benne van más a nézõpontja és valamikor szükségképpen keresztre feszítik egymást.

-- Naked Lunch, "Islam Inc. and the Parties of Interzone" (1959).

Az utolso jo. Azt viussza fogom tenni. --math 2005. november 23., 14:52 (CET)

Démoszthenész

[szerkesztés]

Mint fent.


Demoszthenész (384-322 B.C.E.) görög szónok

 • Az ember önmaga legnagyobb balekja. Amit szeretne, hogy igaz legyen, azt igaznak hiszi.-- Third Olynthiac, sct. 19 (349 B.C.E.)
 • Sok eszköz van, amit országok védelmére és megtartására találtak fel: védõsorompók, erõdük, földsáncok és hasonlók. Mindezek az emberi kéz munkái és pénzt fektettek beléjük. De az elõrelátós embereknek van egy természetes ajándékuk védelemnek amit mindenki birtokolhat. És mi ez a védelem? Skepticizmus. Ez véd meg leginkább. Ezt meg kell tartanod! Ha meg tudod, nem kell félned semmi bajtól.

-- Szónoklat

Mint fent. Egyébként ő még ateista sem volt.

Giordano Bruno (1548-1600) olasz filozófus

 • A ti félelmetek, hogy ítéletet hozzatok felettem nagyobb, mint az én félelmem az ítélettől.

-- Quoted in: I. Frith, Life of Giordano Bruno, ch. 11 (1887), az inkvizítoroknak, akik halálra ítélték, from The Columbia Dictionary of Quotations

 • Alantas és csökkentelméjűség valaki részéről, hogy a többség nézete szerint akar gondolkodni, pusztán azért, mert a többség többség. Az igazság nem változik azért, mert a többség hisz, vagy nem hisz benne.

-- Giordano Bruno The Forgotten Philosopher by John J. Kessler (on the Positive Atheism Home Page, Historical Section)

 • Nincs abszolút fent és lent az űrben, ahogy Arisztotelész gondolta; hanem egy test helyzete más testek helyzetéhez viszonyított. Mindenütt szüntelen relatív helyváltoztatás van az Univerzumban, és a megfigyelõ mindig a dolgok központja.

-- (nagyon olyan, mint ahogy Einstein mondta), from Giordano Bruno The Forgotten Philosopher by John J. Kessler (on the Positive Atheism Home Page, Historical Section)

 • Az Univerzum tehát egy, végtelen és mozdulatlan... felfoghatatlan és ezért végtelen és határtalan, és így végtelen kiterjedésű és meghatározhatatlan, és következésképpen mozdulatlan.

-- Teofilo, in Cause, Principle, and Unity, "Fifth Dialogue" (1588; ed and tr. by Jack Lindsay, 1962), from The Columbia Dictionary of Quotations

Érdemes még a következő, tőle származó írást is átfutni:

 • Közvetlen nem tanítottam semmi, a katolikus keresztény vallással ellenkező dolgot, bár közvetve, ahogyan Párizsban vélték, talán igen, de ott is megengedték, hogy bizonyos disputációkat tartsak százhúsz pontban a peripatetikusok és más közfilozófusok ellen, mi a felsőbb hatóság engedélyével, nyomtatásban is megjelent, azon az alapon, hogy szabad a természetes elvek alkalmazásával beszélni róluk a hit igazságának érintése nélkül, ugyanúgy, ahogyan Arisztotelész és Platón műveit is szabad olvasni és tanítani, melyek szintúgy, sőt sokkal inkább ellenkeznek a hittel, mint az én filozofikusan felállított és megvédett pontjaim, melyek megismerhetők legutóbb Frankfurtban latinul megjelent könyveimből, a De minimo, de monade, de immenso et innumerabilibus [A legkisebbről, a monaszról, a mérhetetlenről és a számtalanokról] címűből és részben a De compositione imaginum-ból [A képek alkotásáról]. E műveimben különösen világos felfogásom, melyet vallottam és vallok, a világegyetem végtelenségéről, mi a végtelen isteni hatalom kifolyása, mert az isteni jósághoz és hatalomhoz méltatlannak tartom, hogy mikor képes volt e világon kívül egy másikat és még végtelenül sokat létre hívni, egy egyetlen véges világot teremtsen. Ezért azt hirdettem, hogy végtelen sok a mi földünkhöz hasonló külön világ létezik. Pythagorassal a földet épp olyan égitestnek tartom, mint a holdat, bolygókat és csillagokat, melyek száma végtelen, s melyek együttvéve végtelen összességet alkotnak a végtelen térben. Ezt nevezem én univerzumnak, melyben számtalan világ van úgy, hogy a világegyetem végtelensége kettős, mert egyrészt nagyságára, másrészt a világok végtelen sokaságára vonatkozik, mi által közvetve mindenesetre egy hitigazság látszik megtámadottnak. (Részlet Giordano Bruno inkvizíciós pörének irataiból; Koltay-Kastner Jenő fordítása)

Buddha

[szerkesztés]

Szintén nem kapcsolódik specifikusan az ateizmushoz:

Buddha Siddhartha Gautama (?563-?483 B.C.E.) indiai misztikus és a buddhizmus alapítója

 • Ne higyjetek semmiben barátok, csakis azért, mert mondták nektek... vagy mert hagyomány, vagy mert magatok úgy képzelitek. Ne higyjétek, amit a tanítótok mond nektek csupán a tanár iránti tiszteletből. Azonban kellõ vizsgálat és analízis után eljutsz mindenek javához, hasznához és jólétéhez - ebben az állításban higyjél, és ragaszkodj hozzá, és fogadd vezetõdül.


technikai ertelemben ateista volt. vissza fogom tenni. --math 2005. november 23., 14:53 (CET)

Cicero

[szerkesztés]

Mint fent-

Marcus Tullius Cicero (ca. 106-43 B.C.E.) római szónok, filozófus

 • A természet parancsa, hogy az ember a másiknak jót akarjon, akárki is legyen, abból az egy okból, hogy ember.

-- voicing the Stoic doctrine

 • Inkább a szókszavú tudást szeretem, mint a bõbeszédû tudatlanságot.

-- De Oratore, bk. 3, sct. 142

Mondanom sem kell, hogy sztoikus létére cCicero sem volt ateista.