Ugrás a tartalomhoz

Wikidézet:GyIK

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
(Wikidézet:FAQ szócikkből átirányítva)

Gyakran Ismétlődő Kérdések – Jelenleg itt inkább olyan kérdések szerepelnek, melyeket fel érdemes tenni; más fogalmazásban jótanácsok.

Ha van olyan kérdés, melyre választ kaptál, és úgy véled, hogy a kérdés másokban is jogosan felmerülhet, akkor írd be ide a válasszal együtt. Ha rendszeresen jársz a Wikidézetbe, és van olyan kérdés, amire szerinted mindenkinek hasznos tudni a választ, akkor azt is ideírhatod.

Általános kérdések[szerkesztés]

Egyáltalán hogyan kell kezelni ezt az egészet?[szerkesztés]

Erre az Üdvözlünk, látogató! lap, illetve a Hogyan szerkessz egy lapot válaszol.

Hol találhatom az újdonságokat?[szerkesztés]

A legfrissebben keletkezett szócikkeket láthatod az új lapok oldalán.

Hogyan tudok másoknak üzenni? Hol a userlapom?[szerkesztés]

Ehhez be kell jelentkezned. Ezután a jobb felső sarokban látod a nevedet, amire kattintva a saját felhasználói lapodra jutsz; mellette a „Vitalap” szóra kattintva pedig a saját vitalapodra juthatsz, ahol a neked szóló üzeneteket olvashatod és válaszolhatsz rájuk.
Mások lapjait a [[Szerkesztő:<azonosító>]] címen láthatod, vagy akkor, ha rákattintasz a nevükre (pl. a „Friss változtatások” lapon, vagy ha az üzenetet aláírták). A felhasználói lapra jutva felül a Vitalap fülre kattintva juthatsz az adott szerkesztő vitalapjára, ahol neki üzenetet tudsz hagyni.

Mit kell, lehet most tenni?[szerkesztés]

Írtál valamilyen érdekes témáról weblapot? Ha gondolod, publikáld a Wikidézetben (ha ideillő jellegű és minőségű cikkről van szó persze), de előtte győződj meg arról, hogy nincsenek jogi kifogásaid.
Legalább ugyanilyen fontos hasznos alap-szócikkeket írni, olyanokat, amik elég érdekesek ahhoz, hogy attól mások kedvet kapjanak. Ha tanuló vagy, és van kedvenc témád, vagy amit épp tanultál és tudsz, akkor írd meg, ha másokat is érdekelhet.
Ha tanár vagy, gondold meg: nem tudnál-e olyan feladatot adni a diákoknak, hogy egy témában készítsenek szócikket? Ehhez szükséges anyaggyűjtés, rendszerezés, és fogalmazni is tudni kell. És míg az ember csinálja, tanul is belőle (saját tapasztalat). A témák száma végtelen…

Láttam egy új Wikidézet-szerkesztőt, köszönthetem?[szerkesztés]

"Szokás" az, hogy az újonnan érkezett szerkesztőket (akik regisztrálták magukat, és szerkesztettek már 1-2 szócikket) a vitalapjukon üdvözöljük, illetve elmondjuk nekik, hogy mit érdemes leginkább elolvasniuk ahhoz, hogy jó cikkeket írjanak, hasznosan szerkesszenek. Semmi akadálya, hogy te is írj másoknak! Mindenki örül annak, ha köszöntik, és pár hasznos oldal segíthet abban, hogy hol induljon el az ember az ismerkedéssel. (Azért is jó, ha mások is köszöntik az újakat, mert úgy nem minden üdvözlet egyforma…)

Mit tudunk a Wikipédia szerverről?[szerkesztés]

A Wikipédia szerver (úgy az angol, mint a magyar) a Wikimédia Alapítvány üzemeltetésében áll, és azt a MonsterPipes floridai cég hálózatán kapcsolják az internetre. A „szerver” valójában sok szervert takar, amelyek a terhelést egymás között osztják el.
A Wikipédiáról (és a többi Wikimédia-projektről) a Wikimédia minden nap (02:00 UTC) mentéseket készít. Azonban számos nem hivatalos másolat készül a rendszerről, hiszen a download.wikimedia.org címen bárki lehívhatja azt magának. (A magyar Wikipédiát például grin naponta menti.)

Mi ez a sok százalékjel a webcímekben? Hiba?[szerkesztés]

Amikor ilyen feliratokat látsz a böngésződben hogy „Seg%C3%ADts%C3%A9g” akkor nem kell megijedni: ez a webes rendszerekben a természetes formája az ékezetek kezelésének. Az, hogy ezt így látod, vagy úgy, hogy „Segítség”, az a böngésződtől függ. Van, ami ékezettel jelzi ki, van ami pedig nem.
Egy oka annak, hogy ilyen kódoltan látod az ékezeteket az, hogy ez a kódolt forma egyértelmű, míg a kódolatlant lehet, hogy egy másik ország rendszere alatt futó gép nem tudja értelmezni, vagy akár beírni! Pl. nem tudsz „Ő” betűt írni egy angol gépen, sőt, másolni sem tudod, mert nincs ilyen jel a jelkészletben. Ezért ez a forma elősegíti azt, hogy a címet úgy megírhasd másoknak, hogy ők biztos meg tudják nézni azt.

Lapok szerkesztése[szerkesztés]

Hogyan használjak képeket, hangokat, mozgóképet[szerkesztés]

Kérdés: Hogy tudok a cikkeimbe képeket, hanganyagokat (beszéd, zene), mozgóképet illeszteni?
Válasz: Először is fontos, hogy csak olyan anyagokat küldj, amik szabad publikálását nem tiltja a szerzői jogi törvény! Korabeli rádiós hanganyagokat (5-10 évnél régebbi) valószínűleg fel lehet használni, a filmeknél valószínűleg a filmhíradókkal (60-as évek előtt) nincs probléma, de bármilyen mostani film- vagy filmrészlet (pl. dokumentumfilm) vélhetően szerzői jogi oltalom alá esik, és így nem szabad felhasználnunk.
Ha a szerzői jogokkal nincs probléma, akkor a Képhasználati irányelvek és a Hanganyagok használata lapokon találhatsz részleteket.

Többen szerkesztik egyszerre ugyanazt az oldalt[szerkesztés]

Kérdés: Mi történik akkor, ha egy nagyobb lélegzetű cikket írok (pl. fordítás), de közben más is belevág ugyanannak az oldalnak a szerkesztésébe, mi lesz a végeredmény, illetve ugye nyilván elvész az egyik szerkesztés?
Válasz: Amikor ilyen történik, akkor kapsz egy oldalt, hogy „amióta elkezdted, valaki már módosította”. Az oldalon látod az azóta módosult új változatot (fönt), a kettő különbségét (középen), valamint a saját változatodat (lent). Ekkor kézzel átvezetheted az eltéréseket. Ha odafigyelsz, hogy mit csinálsz, nem vész el semmi.

Nem tudok angolul![szerkesztés]

Természetesen ez sem kötelező! Ha nem tudsz angolul, vagy nincs kedved fordítani, akkor írhatsz szócikket bármiről, amiről tudsz. (Persze ettől függetlenül tudhatsz németül, franciául, hollandusul, vagy bármely olyan nyelven, amin már létezik nemzeti Wikidézet, és fordíthatsz onnan cikkeket, vagy meríthetsz belőlük ötleteket.) Az egyetlen fontos dolog az, hogy ha írsz, akkor jól, igazat és hasznosat írj; ha nincs gyakorlatod a Wikidézetben, akkor mielőtt új szócikket nyitsz, érdemes az elnevezési szokásokról tájékozódni.

Valaki letörölt egy gyűjteményt![szerkesztés]

Ha azt látod, hogy egy amúgy tartalmas cikket egy vandál (vagy egy csökkent értelmű ember) törölt, vagy akár te töröltél valamit véletlenül, akkor sem kell megijedni: semmi nem vész el. A Helyreállítás lapon elolvashatod, hogy miként lehet ezt helyrehozni.

Valaki zagyvaságot írt egy cikkbe! Mit tegyek?[szerkesztés]

Bátran szerkeszd a lapokat, és javítsd ki azt, amit vandálok (vagy egyszerűen felelőtlen kísérletezők) elrontanak.
Ha azt látod, hogy valaki egy új lapot hozott létre, és abba írt zagyvaságot, akkor az alábbiakat teheted:
  • Megírhatod a cikket rendesen. :-)
  • Írhatsz egy csonk cikket (pár soros alapcikk, ami röviden elmondja, hogy miről van szó, és ami másoknak is kedvet csinál ahhoz, hogy azt bővítsék)
  • Kitörölheted a zagyvaságot, és csak egy {{csonk}}(?) üzenetet hagysz a helyén.
  • Ha úgy gondolod, hogy a lapra a közeli jövőben úgysem fog senki értelmes cikket írni, akkor {{torles}} szövegre cseréld a zagyvaságot, és ezt jelezd a szavazás törlésről lapon is.

Hogyan tudom a szócikkeket kategóriákba rendezni?[szerkesztés]

Erről a Hogyan használd a kategóriákat lap mesél.

Mi az az apró változtatás? Mikor használjam?[szerkesztés]

Ha bejelentkeztél, akkor szerkesztéskor a lap alján a változtatásodat megjelölheted „apró változtatás”-ként. Azt, hogy ez pontosan mikor is kell használni, részben a szerkesztőtől függ. Egyfajta ökölszabály az, hogy egy olyan szerkesztés, ami csupán helyesírási hibákat javít ki, a szöveg formátumát módosítja, vagy csupán apró átrendezést végez a szövegen, „apró változtatás”-nak minősül.
A nem „apró” változtatás alapvetően olyan, amit egy, a lapot figyelemmel kísérő másik szerkesztő nagy valószínűséggel szeretne leellenőrizni. Tehát bármilyen „valódi” változtatás, legyen az akár mindössze egyetlen szó. Ha a szócikkben ismertetett információ megváltozik, akkor ne jelöld „apró”-nak a változtatást.
Azért fontos a változtatásokat ilyen módon osztályozni, mert a szerkesztők a Friss változtatások lapon elrejthetik az apró változtatásokat, hogy kezelhető szinten tartsák a megjelenített változtatások mennyiségét.
A nem bejelentkezett felhasználók nem tudják aprónak jelölni szerkesztéseiket. Ez azért van így, hogy az esetleges vandalizmust ne lehessen ily módon elrejteni. Ez a korlátozás egy ok a sok közül arra, hogy bejelentkezz.

Képek, képlicencek[szerkesztés]

A magyar Wikidézetbe csak adminisztrátorok tölthetnek fel képet. Minden képet a Wikimédia Commonsba kell feltölteni. Nagyon kivételes esetben az adminisztrátorok üzenőfalán kérd a feltöltést, ahol az adminok megvizsgálják a kérésedet.

Jótanácsok, addig is[szerkesztés]

  • jelentkezz be! Ezzel magadnak is, nekünk is segítesz a kommunikációban. Ha bejelentkezel, tudunk neked üzenni.
  • A saját neved alatt [[user:neved/teszt]] módon tudsz tesztlapokat csinálni, amit meg tudsz másoknak mutatni, hogy jó-e, vagy hogy milyen nevet érdemes neki adni.
  • Készülj fel rá, hogy amit írsz, az nem a tiéd! Bárki beleírhat, ha valamit ki akar javítani; ez nem azért van, mert amit írtál, az nem jó, hanem mert mindenki segíteni akar, hogy ami a Wikidézetben van, az minél jobb legyen. Ha megsértődsz, mert valaki beleír/átír valamit, akkor nem érdemes nekikezdeni, mert csak magadat idegesíted.
  • Mindig írj a szerkesztéseidhez "Összefoglalót", a szerkesztőablak alatt.
  • Ha kérdezel vagy beszélgetsz, a "~~~" karakterekkel írhatod be a neved, és a "~~~~" segítségével a neved és a dátumot. Érdemes a kérdéseidet "aláírni". (A cikkekbe viszont nem illik beírni a nevedet, hiszen azokat a "közösség" készíti, nem egyes személyek.)