Ugrás a tartalomhoz

Wikidézet:Képhasználati irányelvek

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

Figyelem! A Wikidézetbe csak adminisztrátorok tölthetnek fel képeket, a szabad képeidet a Wikimédia Commonsba töltsd fel!


Csak olyan képet küldj fel, amit a Wikidézet gyűjteményében használni tudsz.

Lehetőleg olyan képet küldj csak fel, amit te magad rajzoltál, fényképeztél, mert ezeknek a szerzői jogi státusa egyértelmű.

Mások által készített képeket csak abban az esetben küldj, ha teljesen biztos vagy benne, hogy a kép szabadon felhasználható, vagy pedig a kép jogtulajdonosa (leggyakrabban a készítője vagy az, aki használja) hozzájárul ahhoz, hogy a kép a Wikidézet licenc szerint publikálásra kerüljön. Hozzájárulás kérésére példát a szabványlevelek lapján találsz.

Ha nem tudsz dönteni, akkor esetleg segítségedre lehet a Felküldési útmutató, ami a tipikus eseteket, és a hozzájuk tartozó következtetéseket tartalmazza.

A kép felküldése után mindenképpen menj el a kép lapjára (amit a rendszer is felajánl) és írd le, hogy a kép honnan származik (saját, vagy más csinálta), és ha nem saját, akkor jelezd, hogy kicsoda és milyen formában engedélyezte a felhasználást (pl: "a www.example.com alján szerepel, hogy minden közkincs", "a www.example.org webmestere emailben hozzájárult (email megfelelő részének idézése)"). Ha ez nincs meg, nem dönthető el, hogy a kép legális-e, és emiatt törölnünk kell.

A képek licenceinek egyszerű megadásáról a Képek licenceinek megadása lap szól.

Képek[szerkesztés]

Használható képformátumok[szerkesztés]

A képek formátuma fotók esetén JPEG (JPG), ikonok és rajzok esetén PNG legyen.

Képek beillesztése a Wikidézet gyűjteményeibe[szerkesztés]

A képeket a [[Kép:Képnév|Kép leírás]] formában tudod a cikkekbe illeszteni. Példa: Wikipédia logo. (Ne hagyd le a kép leírását!)

A képek saját lapjára a [[:Kép:Képnév|Kép leírás]] formában hivatkozhatsz. Példa: Wikidézet logo.

  • Fontos: Mindig írj a képekhez leírást! Egyrészt ezzel az olvasó dolgát könnyíted meg, másrészt pedig a webes szabvány is ezt kéri.

Kiterjesztett formátum[szerkesztés]

A kiterjesztett formátumú képhasználattal lehetséges nagy képekből kis mintaképet készíteni, illetve a képet automatikusan jobbra tolni. Használata nem kötelező.

A formátuma: [[Kép:Képnév|opció|opció|...|Leírás]]. A használható opciók:

  • thumbnail, thumb: Automatikus mintakép (thumbnail) készítése, alapesetben jobboldalra tolva, a kép leírásával a kép alatt. A "nagyít" ikon automatikusan mellé kerül. Példa:
    Wikidézet logó
  • frame: A képnek mindenképp lesz kerete és abban látható megnevezése, függetlenül attól, hogy az thumb-e vagy nem.
  • right: Kép jobbra úsztatása, thumbnail nélkül is használható.
  • left: Kép balra tolása.
  • none: A kép beilleszkedik a szövegbe még akkor is, ha a thumbnail opció meg volt adva.
  • SZÁMpx: A SZÁM-nak megfelelő szélességű mintakép készítése (pl: "150px"). A magasság a kép arányaiból adódik.

Példa egy jobbra igazított képre: [[Kép:Wikiquote-logo hu.png|right|Wikidézet logo]]

Lásd angolul: Images and other uploaded files

Képek javítása[szerkesztés]

A képek javítása egyszerűen úgy történik, hogy a javított változatot felküldöd ugyanazon a néven, ami felül fogja írni a régi változatot. (Ne küldd fel a javított képet új néven, mert akkor a régi hibás is megmarad.)

Használható filmformátumok[szerkesztés]

Egyelőre nincs szabvány vagy megegyezés a filmek formátumáról. Mivel több megabyte-os anyagok felküldése amúgy sem javasolt, és a filmek esetében ez a méret elég gyorsan elérhető, ezért az alapvető hozzáállás az, hogy a filmek felküldése kerülendő.

Az eddigi legígéretesebb formátum az Ogg Theora, ami szabadon elérhető, jó minőségű formátum; ez azonban jelenleg még fejlesztés alatt van, és nem lehet tudni, hogy beváltja-e a hozzá fűződő reményeket.

A jelenleg felküldhető maximális fileméret 2 megabyte. 500 kb-nál nagyobb anyagokat érdemes csak hivatkozással (URL) jelezni.

Angolul: Meta Video Policy.

Lásd még:[szerkesztés]


Ez csak egy előzetes leírás, az eredetit le kell fordítani