Ugrás a tartalomhoz

Wikidézet:GFDL

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

A Wikidézet célja egy szabadon elérhető lexikon formátumban készülő információforrás készítése. Az általunk használt licenc hasonló módon garantálja a tartalmunkhoz való szabad hozzáférést, mint ahogy a szabad szoftverek szabad licence. Mondhatjuk úgy is, hogy a Wikidézet tartalom másolható, módosítható vagy terjeszthető mindaddig, míg az új változat ugyanazokat a jogokat és szabadságot garantálja, valamint feltünteti a Wikidézetet, mint forrást. A Wikidézet cikkek tehát mindörökre szabadok maradnak és bárki által használhatóak az adott kereteken belül, mely keretek nagy részének célja ezen szabadság biztosítása.

A fenti célt elérendő minden Wikidézet szöveg a GNU Szabad Dokumentációs Licenc hatálya alá esik. A licenc teljes szövege a A GNU Szabad Dokumentációs Licenc szövege helyen olvasható.

Minden Wikipédia szöveg másolható, terjeszthető és/vagy módosítható a GNU Szabad Dokumentációs Licenc 1.2-es vagy újabb verziójának feltételei alapján, melyet a Free Software Foundation publikál; invariáns részek nélkül, kezdőlapi szövegek nélkül, hátlapi szövegek nélkül.

Az 1.1-es verzió szövege a GFDL v1.1 oldalon olvasható.

A GFDL angol szövege az egyetlen jogilag érvényes és kötelező dokumentum; minden fordítás, vagy magyarázat csupán a jobb megértést szolgálja.

Problémák a GFDL-lel

[szerkesztés]

A licencet néhány komoly kritika is érte a szabad software-ek világából, ebből az egyik legrészletesebben kifejtett az, ahol a Debian projekt – melynek munkái a DFSG elvein alapulnak – véleménye az, hogy a GFDL jelenlegi v1.2 változata nem felel meg a „Szabad licencfeltételeiknek”.

Részletek – angol nyelven – ezen a linken olvashatóak.

Ha valaki induló projekt esetén kell, hogy dokumentációs licenc mellett döntsön, akkor érdemes még megfontolni a Creative Commons licenceit (általában a „CC-BY-SA-2.0”-t szokták ajánlani).