Ugrás a tartalomhoz

Zene

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

A zenéről általában[szerkesztés]

 • A zene a makrokozmoszban uralkodó rend és harmónia kifejeződése, mely ugyanolyan rendet és harmóniát hoz létre a mikrokozmoszban is.
Püthagorasz
 • Az ének a leghevesebb szenvedély beszéde. A zene a szenvedély nyelve.
Richard Wagner
 • Az emberi szív mélyére világosságot deríteni, ez a zene hivatása.
Robert Schumann
 • A szimfoniát tekintem a legtisztább zenének. Más szóval, ahol a muzsika kezdődik, a szónak meg kell szünnie.
Jean Sibelius
 • A zene területe a szenvedélyes, meghatározatlan, szabályt nem ismerő érzelem.
Rousseau
 • A zene még a versnél is jobban, inkább az érzéshez szól, mint az értelemhez, az érzés pedig türelmetlenebb az értelemnél.
Ignotus
 • A zene a mágia legerősebb formája.
Marilyn Manson

Zene és zaj[szerkesztés]

Az ütőhangszeres zene forradalom. Hang és ritmus túl sokáig voltak alávetve a XIX. századi zene kötöttségeinek. Ma az egyenjogúsításukért küzdünk. Holnap, amikor a füleket elektronikus zene tölti majd be, a szabadságot fogjuk hallani. Amit mi magunk nem tudunk megtenni, az általunk feltalált gépek és elektronikus hangszerek teszik majd meg. [...] A modern zene elvi ellenzői természetesen mindent megpróbálnak majd ellenforradalom gyanánt. A zenészek nem ismerik el, hogy amit csinálunk, zene; azt mondják, hogy sekélyes hatásokkal foglalkozunk, vagy legfeljebb a keleti vagy a primitív zenét utánozzuk. Az új vagy eredeti hangokat „zajnak” bélyegzik. A mi közös válaszunk azonban minden kritikára az kell legyen, hogy tovább dolgozunk és hallgatunk, zenét csinálunk azokkal az anyagokkal, hangokkal és ritmusokkal, amelyek illetékesek rá, és nem törődünk a zenei tilalmak nehézkes, kiegyensúlyozatlan struktúrájával.

John Cage zeneszerző Four Statements on the Dance című, 1939-es tanulmányából

Minden hang, amely megszólal, lehet zene. Ha fölöttem az emeleten Beethoven V. szimfóniáját kezdik el játszani, amikor dolgozom, más zenével foglalkozom, tehát csöndre vágyom, akkor számomra ez a Beethoven-muzsika éppoly mértékben zaj, mint amilyen mértékben nem zaj egy utcai kalapács, ha azt, mint hangot kezdem el figyelni.

Jeney Zoltán zeneszerző a Magyar Nemzetnek adott 1983-as interjúban

Ma már minden hülye azt hajtogatja, hogy ilyen határvonal nincs. Most mit mondjak? Én tudom, hogy tényleg nem létezik ilyesmi. Semmi értelme ezt a két dolgot elválasztani – éppoly felesleges szőrszálhasogatás lenne, mintha azt kérnéd, mondjam meg, mi a különbség a piros és a kék között. Az élettől nem lehet elválasztani a zenét, a zaj pedig az élet része. Az élet zaj. A zene – a fogalom klasszikus értelmében – halott. A klasszikus értelemben vett zenének semmi köze az én élethelyzetemhez. Én inkább a zaj-oldalon állok.

Blixa Bargeld német kísérleti zenész, az Einstürzende Neubauten együttes énekese Szőnyei Tamásnak adott 1985-ös interjújában

Aforizmák[szerkesztés]

 • A zene nem racionális, és ezért nem lehet logikusan megmagyarázni. – Sergiu Celibidache (1912–1996), román karmester
 • A zene minden: monumentális, romantikus, tragikus, erotikus, vidám, melankolikus, vallásos és életigenlő. – Placido Domingo, spanyol operaénekes
 • A zene ott kezdődik, ahol a nyelv felmondja a szolgálatot. – E. T. A. Hoffmann (1776–1822), német író
 • A fény a szem számára, a zene a lélek számára világítja meg a dolgokat. – Szimeonov Todor (1947), bolgár származású magyar író, kiadó

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Zene témában.

Wikipédia:Zeneportál