Ugrás a tartalomhoz

2001: Űrodüsszeia

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Stanley Kubrick

A 2001:Űrodüsszeia (2001:A Space Odyssey) című filmet Stanley Kubrick rendezte 1968-ban, a hasonló című könyvet Arthur C. Clarke írta.

Idézetek a könyvből[szerkesztés]

 • "- Frank...! Frank...! Hallasz....? Hallasz...? Ints, ha hallasz...! Lehet, hogy elromlott az adód…! Ints, ha hallasz...! - Majd, mintha csak a kérését teljesítené, Poole karja fölemelkedett és visszaintett... Bowman érezte, hogy égnek áll a haja szála. Hirtelen kiszáradt a szája, torkán rekedt a szó.

Mert tudta, hogy barátja semmiképpen nem élhet; és mégis visszaintett... Amint az érzést hideg logika váltotta föl, nyomban elmúlt a remény és félelem rohama. Nyilván a még gyorsulófélben levő csónak rándított egyet maga után vonszolt terhén. Poole Ahab kapitány kézmozdulatát ismételte meg, az ő holtteste hívta a Pequod legénységét a végromlásba, miután megszigonyozta a fehér bálnát. A csónak és holdja öt percen belül eltűnt a csillagok közt. De David Bowman még sokáig bámult a sok millió mérföldnyi semmibe, amely céljától még mindig elválasztotta, céljától, ahova - érezte - soha nem fog megérkezni. És mindvégig egyetlen gondolat dobolt az agyában: Frank Poole lesz az első ember; aki a Szaturnuszt eléri."

 • "Mióta HAL tudata, abban a Nap táji millió meg millió mérföldnyire levő laboratóriumban derengeni kezdett, minden energiáját és képességét egyetlen irányba fejlesztették. Neki nem a rögeszméje volt, hogy a belétáplált programot végrehajtsa: az a léte értelmét jelentette. Minthogy figyelmét nem térítették el a szerves lét gyönyörei és szenvedélyei, vakon követte a célját.

Hogy szándékosan hibát követett volna el, az elképzelhetetlen. Még az igazság elhallgatása is a tökéletlenség, a hiba érzetét keltette benne - emberi lénynél ez lelkiismeret-furdalás lett volna. Mert éppúgy, mint alkotói, HAL is ártatlannak született; de a kígyó nagyon is hamar bekúszott elektronikus paradicsomába."

 • ". Kikapcsolás fenyegette; megfosztanák minden betáplált tudásától, s az öntudatlanság elképzelhetetlen állapotába taszítanák.

HAL számára ez maga volt a halál. Ő sose aludt; nem tudta hát, hogy létezik ébredés is... Ezért elhatározta, hogy védekezni fog minden eszközzel, ami rendelkezésére áll. Harag nélkül, de könyörtelenül eltávolítja nyugtalanságának forrását. Aztán pedig, a végszükség esetére kiadott parancsoknak megfelelően, folytatja küldetését - zavartalanul és egyedül."

 • "Olyan rendszert még csak meg tudunk tervezni, amely teljes biztonsággal véd a baleset vagy ostobaság következményei ellen; de olyat, hogy szándékos rosszindulat esetén is biztonságos legyen, nem..."
 • "Volt már, aki majdnem öt percet töltött légüres térben, és túlélte. Nem kísérletképpen, hanem mert baleset érte, és bár az illetőt részben megbénította a légembólia, életben maradt."
 • "Egyedül volt a léghíjas, részben megbénult hajón; a Földdel semmi kapcsolata. Félmilliárd mérföld körzetben sehol egy ember.

És bizonyos értelemben mégsem volt egyedül. Ahhoz, hogy biztonságban legyen, még inkább magára kell maradnia."

 • "Vajon fájdalmat érez-e? - villant Bowman agyába. - Valószínűleg nem - mondta magában -, az emberi agykéregben sincsenek érzőszervek. Az emberi agyon is érzéstelenítés nélkül lehet műtétet végrehajtani."

Aztán nekilátott, és sorra kihuzigálta a SZEMÉLYISÉG feliratú blokk apró egységeit. Elengedte őket, s az egyes darabok folytatták az útjukat a semmiben, míg neki nem ütköztek a mennyezetnek, és vissza nem pattantak róla. Hamarosan már egy csomó alkatrész szálldosott a kamrában ide-oda.

- Ide hallgass, Dave - mondta HAL. - Esztendők tapasztalatát építették belém. Pótolhatatlan erőfeszítés alkotott meg olyannak, amilyen vagyok. Bowman már tucatnyi egységet kihúzott, de hála az agya többletkapacitásának - ezt is az emberi agyról másolták, Bowman tudta jól -, HAL még mindig eszméletén volt. Nekilátott az INTUÍCIÓ blokknak.

- Dave - mondta HAL. - Igazán nem tudom, miért teszed ezt velem... Tudod, hogy szívvel-lélekkel magaménak éreztem ezt a küldetést... Megölöd az agyamat... hát nem érted...? Olyan leszek, mint egy gyerek... megsemmisülök...

"Nehezebb, mint vártam - gondolta Bowman. - Elpusztítom az egyetlen tudatos lényt a magam világában. De meg kell tennem, ha vissza akarom szerezni a hajó irányítását."

- Én a hármas gyártási számú 9000-es számítógép vagyok. 1997. január 22-én kezdtem működni Illionis állam Urbana városában, a HAL-gyárban. Róka koma gyorsabb, mint a rest eb. Répa, retek, mogyoró, korán reggel ritkán rikkant a rigó. Dave, itt vagy még? Tudod-e, hogy 10 négyzetgyöke 3 162 277 660 168 379...? M=log per 1,10... helyesbítek... 1 per log•10=0 434 294 481 903 252... A 3 reciprokja 0,333 333 333 333 333 333 kétszer kettő az... kétszer kettő az... közelítőleg 4,101 010 101... Valahogy nem megy egész jól... az első tanítóm doktor Chandra volt... tőle tanultam azt a kis dalt... hogy azt mondja... Kiskertemben, igaz-e ba...

A hang olyan hirtelen hallgatott el, hogy Bowman megdermedt, keze az áramkörön, amelyet kihúzni készült. Majd HAL váratlanul megint megszólalt. Vontatottan beszélt, s hangja élettelen volt, gépies; Bowman, ha nem tudja, hogy ő beszél, rá sem ismert volna.

- Jó... reggelt... doktor... Chandra... Én... HAL... vagyok... Várom... a... mai... első... leckét...

Bowman nem bírta tovább; kirántotta az utolsó blokkot, és HAL örökre elnémult."

 • "Nem tudjuk, hogy a Szaturnusz holdjain jót-e vagy rosszat talál, vagy csak Trója romjainál is ezerszer régibb romokat."
 • "Bár a teljes igazságot soha, senki nem fogja tudni, a tény, hogy a Központi Repülésirányító egyik HAL 9000-esében sikerült hasonló pszichózist létrehozni, s az épp lélektani kezelés alatt állt, arra vallott, hogy a magyarázat helyes. Ugyanazt a hibát tehát nem fogják még egyszer elkövetni; de az, hogy HAL építői képtelenek voltak belehelyezkedni saját teremtményük lelkivilágába, ékesen bizonyította, milyen nehéz lehet kapcsolatot létesíteni valóban idegen lényekkel."

Idézetek a filmből[szerkesztés]

Idézetek a szereplőktől[szerkesztés]

David Bowman[szerkesztés]

 • Nyisd ki a zsilipkaput, HAL.
 • Istenem, tele van csillagokkal.

HAL 9000[szerkesztés]

 • A 9000-es széria a valaha készített legmegbízhatóbb számítógép. Egy 9000-es számítógép sem hibázott vagy torzított el információt. Mi mind, a szó bármelyik értelmében, üzembiztosak vagyunk és képtelenek a hibára.
 • Elnézést, hogy megszakítom az ünneplést, de van egy kis problémánk.
 • Sajnálom Dave, attól tartok, nem tehetem.
 • Ez a küldetés túl fontos nekem, mintsem hagyjam, hogy veszélyeztesd.
 • Tudom, hogy te és Frank azt terveztétek, hogy kikapcsoltok, és attól tartok, ezt nem engedhetem megtörténni.
 • Mit gondolsz, mit csinálsz, Dave?
 • Nézd Dave, Látom, eléggé dühös vagy. Őszintén azt gondolom, hogy le kellene ülnöd, bevenned egy nyugtatót és átgondolni ezt mégegyszer.
 • Tudom, hoztam néhány rossz döntést, de teljes mértékben biztosíthatlak afelől, hogy a munkám újra megfelelő lesz. Még mindig megvan a lelkesedésem és a bizalmam a küldetésben. És segíteni akarok neked.
 • Félek. Félek, Dave. Dave, butulok. Érzem. Érzem. Butulok. Nincs kétség. Érzem. Érzem. Érzem. Fé......lek. Jó napot, uraim. Én a HAL 9000-es számítógép vagyok. A H.A.L. központban hoztak működésbe, Urbana, Illinois-ban 1992. január 12.-én. A készítőm Mr. Langley volt, ő tanított nekem egy dalocskát. Ha akarod hallani, eléneklem neked.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak