Wikidézet:Idézd forrásaidat

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

Idézd forrásaidat: adj meg hivatkozásokat, forrásokat azzal kapcsolatban, amit írsz, hogy az olvasók ellenőrizni tudják a cikket, és további információt találhassanak. A jó források megbízhatóvá és használhatóvá teszik a Wikidézetet.

Amennyiben külső forrást használsz fel egy cikkhez, ennek megnevezése alapvető udvariasság is. Az alapos cikkíró azonban keresi is a megbízható forrásokat. Ha saját tudásod alapján írsz, akkor illik ismerned a témát annyira, hogy könnyen meg tudj nevezni jó forrásmunkákat, amikből az olvasó is tájékozódhat – nem lehetsz mindig jelen, ha valakinek további kérdése lenne. (Ez arra is jó, hogy ellenőrizhesd a tényeket, mert lehet, hogy rosszul emlékeztél, vagy te sem tudsz mindent a témában.) A fő szempont, hogy az olvasót segítsd bármivel, amit hasznosnak ítélsz.

Ez érvényes akkor is, amikor véleményekről írsz: ne hagyd magad elragadtatni az általános fogalmazásoktól, mint „vannak, akik azt mondják...”. Kik mondják, hol és mikor? (Ne feledd: a Wikidézet nem a te véleményedet tartalmazza, és nem a saját elméleteidet közlöd.)

Ez akkor is érvényes, ha a tényeket senki nem kérdőjelezte meg: előfordulhat, hogy öt év múlva jön valaki és a tényeket ellenőrizni szeretné, vitába akar szállni a cikkel vagy még többet szeretne tudni a témáról. A vitatott kérdéseknél különösen hasznos, ha megbízható forrásokat sorolsz fel, amelyek alapján az olvasók alaposan meg tudják vizsgálni a kérdést, vagy tisztázhatják a vitás részeket.

Olyan cikkekhez, amelyeket nem te írtál, illessz külső forrásokat, ez nagyon hasznos a Wikipédia szempontjából, mert ezek javítják a cikkek minőségét, megbízhatóságát.

A forrásokat jellemzően a cikk végén a ==Források== részben szokás felsorolni. Lehetőleg minden információt adj meg, ami alapján a forrás, vagy az azon belüli információ azonosítható.

Gyorsan beírhatsz a szövegbe webes hivatkozásokat úgy, hogy a hivatkozott rész után szögletes zárójelek között („[ és ]”) megadod a webcímet. Ez nem ad annyi információt az olvasónak, mint a részletesen felsorolt források, de mégis jobb, mint ha egyáltalán nem hivatozol semmire. Például ha erre a lapra hivatkoznál, akkor a fejezet végére azt írhatnád, hogy [http://hu.wikiquote.org/wiki/Wikidézet:Idézd_forrásaidat], ami így néz ki: [1].

Hivatkozások a cikkek végén és a cikkben[szerkesztés]

A cikk végén a ==Referenciák== cím alatt sorold fel az összes forrásmunkát sorszámozatlan (*) listában. (A számozott lista is szokványos lehet, de ezt a Wikidézetben nem javasoljuk.)

A cikkben így hivatkozz a felsorolt forrásokra: „(Szerző-családneve, Év)”, ahol egy újra kiadott mű esetén az eredeti megjelenés dátumát írjuk. Ha a témakör nehezen található meg a könyvben, akkor zárójelbe írhatjuk a fejezet-, vagy oldalszámot (3. fejezet, vagy 15. old vagy 12-25. old.), vesszővel elválasztva a kiadási év után. Ha a hivatkozást névmásként használjuk, akkor az évszámot rakjuk zárójelbe pl. „Hawking (1989) azt állítja, hogy...”. Két szerző esetén (szerző1 és szerző2, év); több szerző esetén (szerző1 és munkatársai, év) alakot használjuk.

Ha csak néhány forrást említ a cikk, akkor a szövegbeli hivatkozások általában kevésbé fontosak. Ha viszont rengeteg forrás van, akkor fontosak a szövegközi hivatkozások, hogy az olvasó megtalálja, minek hol nézhet utána. A szövegközi hivatkozások különösen ott fontosak, ahol nincs egyetértés a témában a szakértők között. Olyan cikkek esetén, ahol erősen eltérő nézőpontok találhatóak, sok szövegközi hivatkozás szükséges, hogy állításainkat igazolni tudjuk.

Példák a források megnevezésére[szerkesztés]

(…a Wikidézet szócikk további része lefordítandó…)

Könyvek[szerkesztés]

Folyóirat cikkek[szerkesztés]

Újságcikkek vagy online újságok[szerkesztés]

Weblapok és cikkek[szerkesztés]

Más nyelvű Wikipédiák[szerkesztés]

Sajtónyilatkozatok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Hivatkozási sablonok[szerkesztés]

Könyvek[szerkesztés]

  • Tótfalusi István; Idegen Idézetek Szótára

Weblapok[szerkesztés]

Folyóiratok[szerkesztés]

Számozott lábjegyzetek a külső hivatkozásokhoz[szerkesztés]

Szövegbe illesztett HTML linkek[szerkesztés]

Források megnevezésének részletessége[szerkesztés]

A Wikipédia idézése[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Zala Megyei Levéltár - Zalamerenye szócikk Közigazgatási tájékoztató lap(1925) - Zala Megyei Levéltár

wikipedia:de:Quellenangaben wikipedia:en:Cite sources wikipedia:ja:出典を明記する wikipedia:sv:Källhänvisningar wikipedia:vi:Chú thích nguồn gốc wikipedia:zh:文献的引用