Ugrás a tartalomhoz

2008–2009-es gazdasági világválság

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Fizetésképtelen tulajdonosok lakásait hirdető táblák 2008-ban, Nagy-Britanniában

A 2008–2009-es gazdasági világválság a nagy gazdasági világválság óta a legjelentősebbnek tartott gazdasági krízis, mely az őt megelőző globális pénzügyi válság‎ból alakult ki.

A válság okairól[szerkesztés]

A matematikai tehetséggel párosuló magas intelligenciának, valamint a kellő ítélőképességet és felelősségtudatot nélkülöző, szélsőséges önzésnek és önös gazdagodásnak a kombinációjáról van szó - mindenekelőtt New Yorkban és Londonban. Ezt a kórt csak egyetlen névvel illethetjük: gátlástalan mohóság.

Vor allem in New York und in London haben wir es zu tun mit einer Kombination von hoher Intelligenz samt mathematischer Begabung, extremer Selbstsucht und Selbstbereicherung bei Abwesenheit von ausreichender Urteilskraft und von Verantwortungsbewusstsein. Man kann dieser Krankheit einen Namen geben: hemmungslose Habgier.
Helmut Schmidt, szociáldemokrata politikus, volt német kancellár a válság okairól; 2009. január 15.
Magyarul megjelent: Népszabadság - 2009. január 31.
Németül megjelent: Die Zeit - 2009. január 15.


Ha ez a válság egyszer megoldódik, akkor feltétlenül meg kell újítanunk a pénzügyeket szabályozó rendszereinket. A XXI. századi globális gazdaságot jelenleg nagyrészt avítt XX. századi törvények szabályozzák.

Once this crisis is resolved, there will be time to update our financial regulatory structures. Our 21st century global economy remains regulated largely by outdated 20th century laws.
George W. Bush amerikai elnök, 2008. szeptember 24.
Elnöki beszéd átirata a George Washington Egyetem honlapján


E pénzügyi krízis minden másnál keményebben mutat rá arra, hogy az egymástól való kölcsönös globális függőség napjainkban minden másnál sokkalta fontosabb.

This financial crisis proves, as nothing else should or could, the fundamental fact that global interdependence is more important than anything else in the world today.
Bill Clinton, volt amerikai elnök, 2009-01-29
CNN


Az eddig uralkodó paradigmáról – az egyensúlyelméletről és annak politikai megfelelőjéről, a piaci fundamentalizmusról – nem pusztán az derült ki, hogy képtelen a jelenlegi helyzetet megmagyarázni, hanem egyenesen ez a modell okolható a körülöttünk lévő káoszért.

Soros György a liberális gazdaságfelfogásnak a válság létrejöttében játszott szerepéről;
A pénzügyi piacok új paradigmája című könyvében


A technikai magyarázatok elterelik a figyelmet az emberi dimenziókról, holott a válság emberi hiányosságokra, kétes döntésekre és jellemhibákra vezethető vissza.

Orbán Viktor 2009. január 4-én Esztergomban a pénzügyi világ felelőtlen magatartásáról
Hírszerző

A válság lehetséges hatásairól[szerkesztés]

Az Amerika Részvénytársaság bukása

The Fall of America, Inc'
Francis Fukuyama, nemzetközi kapcsolatok szakértője, 2008. október 4.
Newsweek

Aki most helyesen cselekszik, az a vihar elültével elől találhatja magát.

Gyurcsány Ferenc a krízisben rejlő lehetőségekről az MSZP kongresszusán; 2008. október 11.
Origo

A neoliberális szabadpiaci fundamentalizmus mindig is politikai doktrína volt, amely bizonyos körök érdekét szolgálta. Közgazdasági elméletek és történelmi tények sosem támasztották alá a neoliberális elveket. A globális gazdasági válság annyiban hasznos lehet, hogy végre megtanuljuk a leckét.

Joseph Stiglitz, közgazdasági Nobel-díjas tudós a Financial Times Deutschland kommentár rovatában 2008. augusztus
Metazin

Idézetek megoldási javaslatokból[szerkesztés]

Az állam a szociális rend őre, de a versenyszférában is mértékletességre és szociális felelősségre van szükség. Az egyén szabadságát korlátozni kell, ha az mások szabadságát felemészti.

Der Staat ist der Hüter der sozialen Ordnung, aber Wettbewerb braucht Augenmaß und soziale Verantwortung. Die Freiheit des Einzelnen muss begrenzt werden, wenn sie dem anderen die Freiheiten nimmt.
Angela Merkel német kancellár; Beszéd a 2008-as Davosi Világgazdasági Fórumon; 2009. január 29.
BILD Zeitung
  • Ki tudja, hogy hol a vége? Annak, aki a válság kezeléséért felelős, legyen az vállalat vagy ország, nagyon gyorsan fel kell vennie az események ütemét, ritmusát, hogy megpróbáljon ehhez alkalmazkodni és elémenni. Ne a görbe mögött haladjon, ahogy az angolok mondják: "behind the curve", hanem próbáljon elévágni.
Bajnai Gordon Gazdasági miniszterként az origo.hu-nak adott interjúban; 2009. február 13.
origo.hu


A Wikipédiában további adatok találhatóak
Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Category:Mortgage crisis témájú anyagokat.