Fejes Endre

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Fejes Endre
Fejes Endre
Fejes Endre
Lásd még
Szócikk a Wikipédiában

Fejes Endre (Budapest, 1923. szeptember 15. – Budapest, 2015. augusztus 25.) Kossuth-díjas magyar író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Idézetek[szerkesztés]

  • Ütni pontosan kell. Nem szabad vagdalkozni értelmetlenül. Csodálkozni is fölösleges. Hogy visszaütnek, nem az a csoda. Az az egyetlen természetes. [forrás?]

Rozsdatemető[szerkesztés]

  • A Rozsdatemető kőfallal zárt udvar a raktárépület mögött. Iparvágány felezi, két oldalán rendetlen összevisszaságban, egymás hegyén-hátán kiselejtezett gépek, behemót kazánok, felismerhetetlen szörnyszülöttek nyomódnak mélyen a fekete salakba, mázsás, penészgombás karokkal mutatnak az égre, várják a tűzhalált. Az udvar végén rácsos, magasra épített vaskapu engedi a sínpárt a macskaköves utcára.

1962 tavaszán ifjabb Hábetler János megölt egy segédmunkást a rozsdatemetőben.

Szerelemről bolond éjszakán[szerkesztés]

Tegnap múltam negyvennyolc éves. Bort ittam, megvertem egy fogatlan látszerészt a Mátyás téren, eltörtem a karóráját. Azután sokáig kószáltam a városban. Éjfél után leültem a Nemzeti Színház lépcsőjén. Később rendőr igazoltatott. Gyanakvóan fürkészett, azt mondta, menjek haza. Még csöndes hangon megjegyezte: nem szép, ha férfiember elereszti könnyeit.

Külső hivatkozások[szerkesztés]