Ugrás a tartalomhoz

Magyar nyelv

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

Idézetek Varga Csaba gyűjtéséből

[szerkesztés]

Mindig csak ezt halljuk, és tankönyveink sem győzik hangsúlyozni: ezt a szót is átvettük, azt a szót is átvettük, amazt a szót is átvettük valamilyen másik nyelvből. Nyelvünk mintha másodrendű, számtalan nyelvből véletlenszerűen összehordott, fésületlen egyveleg lenne. A legkülönösebb: nem az idegenek, hanem a magyar tudományos réteg véleménye az, hogy a magyar nyelv csak valamiféle hordaléknyelv.

De mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

– Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: \"a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet\".

– N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): \"Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság.\"

– George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC–nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: \"Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér­zelmek titkos rezdüléseit.\"

– Grover S. Krantz amerikai kutató: \"A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi.\"

– Ove Berglund svéd orvos és műfordító: \"Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke.\"

(Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

– Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: \"...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar.\" (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)

Nem különös–e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát–medence–i ősi volta mellett is kiáll. (A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: \"Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok.\"

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz–e az űrlakókban, azt válaszolta: \"Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!\"

– A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.