Ugrás a tartalomhoz

Metafizika

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Raffaello: Az athéni iskola (részlet).
A képen (balról) Platón, kezében a Timaiosszal az ideák világa fele mutat. A neki ellentmondó Arisztotelész, a kezében az Etikával földi létezőkre mutat.

A metafizika átfogó tanulmányozása mindannak, ami a tudás, a magyarázat és a létezés rendjében fundamentális jelentőségű, a valóság tanulmányozása. Tárgya mindaz ami meghaladja a tapasztalatot, ami az emberi értelem külső határainál áll. Módszere: a priori.

Idézetek[szerkesztés]

  • A főiskolán a metafizika órán puskáztam: belenéztem a mellettem ülő fiú lelkébe.
  • Mindig hittem a számokban, az egyenletekben és logikában, amely az okhoz vezet. De miután egy életen át ezt kutattam, azt kérdezem: mi a logika? Ki dönti el az okot? Kutatásom átvitt a fizikain, a metafizikain, káprázaton és vissza. És megtettem pályám legfontosabb, életem legfontosabb felfedezését. Csak a szerelem rejtélyes egyenleteiben lehet bármi logika vagy okozat. Csakis miattad vagyok itt ma! Te vagy az ok, amiért vagyok. Te vagy a magyarázat. Köszönöm!
  • Muzsika, vers üdítse lelkedet,
    Matematikát, metafizikát
    Csak annyit, hogy gyomrodnak meg ne ártson.
    Nincs hasznod abból, melyben nem gyönyörködsz...
  • Hallott már valaki kövér nőket beszélgetni? El se lehet képzelni bármi más látványosságot, amelyből így áradna az egészséges vidámság. Senki se tud úgy nevetni, mint ahogy két kövér nő nevet. És utoljára se tud úgy nevetni, mert ők ketten sohasem hagyják abba. Ha kettőnél több kövér nő beszélget, az ember arra gondol, hogy a jó egészség titka a testek tömegében és sűrűségében rejlik. Még az is megfordul az ember fejében, hogy nem zsír, hanem törökméz szorongatja a szívüket. Mindig az az érzésem, hogy harminc évvel fiatalabbak a koruknál, és vigyázniuk kell, nehogy a föld vonzóereje hirtelen elengedje őket. Ez volna netán a gömbök metafizikája?

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Metafizika témában.
Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Metafizika témájú anyagokat.