Szerkesztővita:Antenor

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvözlet! Üdv a Magyar Wikidézetben, kedves Antenor! Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket, a jó idézet ismérveit, és hogy Hogyan hozz létre egy új lapot?. A szerkesztést a Homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, amire nem találsz választ a Segítség lapokon, akkor a portán vagy a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára! Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (pl. érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ez az üdvözlet is példa rá. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: ~~~~. Sok sikert és jó szerkesztést!

OsvátA Üzenet 2007. augusztus 25., 09:19 (CEST) Minden vallás szentírásaiban találhatunk olyan részt, amin megbotránkozást okoz bizonyos vallásoknak. Vegyük pl. a zsidók által oly sokszor támadott és vehemensen betiltásra szánt újszövetségi igerészt:

Máté 27:24-24 24 Pilátus pedig látván, hogy semmi sem használ, hanem még nagyobb háborúság támad, vizet vévén, megmosá kezeit a sokaság előtt, mondván: Ártatlan vagyok ez igaz embernek vérétől; ti lássátok! 25. És felelvén az egész nép, monda: Az ő vére mi rajtunk és a mi magzatainkon.

Itt miért nem érvényes a "kontextusból kiragadott szövegrész," védelem? Ezt az idézetet miért lehet nyiltan antiszemitizmust szító idézetnek titulálni, s a szövgerész törlését követelni?

Avagy valóban létezne egy ominózus kettõsmérce? Én keresztény vagyok, s ezt a szöveget nem rejtegetem, nem ködösítem, magyarázatot adok rá bárkinek, aki kérdez felõle. Azaz, nyiltan megvitatom bárkivel, bármikor, bárhol. Miért nem merik ugyanezt megtenni a talmudisták a maguk írásaival, illetve azok némely kijelentésével? Miért kell rejtegetni, ködösíteni?

Én pl. szívesen megkérdezném bármely talmudistát miként magyarázzák meg a Zohar II 64b mondanivalóját, miszerint: "A keresztények születésiarányát fizikai módon szabályozni kell."

A tények makacsok, az adott idézetek léteznek, nem elködösítésük hoz megoldást, hanem nyilt megvitatásuk.