Ugrás a tartalomhoz

Umberto Eco

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Umbert Eco
Lásd még
Szócikk a Wikipédiában
Művek a Cervantes Virtualon

Umbert Eco (1932. január 5., Alessandria – 2016. február 19., Milánó) olasz író, filozófus.

Idézetek

[szerkesztés]

A számítógépről

[szerkesztés]

Tény, hogy a világ felosztható Macintosh számítógépet és MS-DOS kompatibilis számítógépet használókra. Szilárd meggyőződésem, hogy a Macintosh katolikus, a DOS pedig protestáns valami.

Tulajdonképpen a Macintosh maga az ellenreformáció, és a jezsuiták ratio studioruma befolyásolta. Vidám, barátságos, békülékeny számítógép, amely híveinek megmondja lépésről lépésre, hogyan érhetik el, ha nem is a Mennyek Országát, de legalább azt a pillanatot, amikor irományukat kinyomtathatják. Olyan, mint a katekizmus, a kinyilatkoztatás lényegét egyszerû formulák és duzzadó ikonok formájában közli. Mindenkinek joga van az üdvözüléshez.

A DOS protestáns, sőt kálvinista. Megengedi az Írás szabad értelmezését, nehéz személyes döntéseket követel, rejtett hermeneutikát tukmál használójára, és magától értetődőnek találja, hogy nem mindenki juthat el az üdvösséghez. Ahhoz, hogy a rendszer mûködjék, magadnak kell, uram, értelmezned a programot. Hol vagyunk már a barokkos dáridótól? A felhasználó be van zárva saját belső gyötrelmének magányába.

Valaki ellene vetheti, hogy a Windows eljövetelével a DOS univerzuma közelebb került a Macintosh ellenreformációs türelméhez. Ez így igaz: a Windows anglikán stílusú szakadást képvisel, nagyszabású szertartások folynak a székesegyházban, miközben mindig ott bujkál a lehetőség a DOS-hoz való visszatérésre, ha bizarr döntések folytán változtatni kell a dolgok menetén.

És a gépi kód, amely mindkét rendszer (vagy, ha jobban tetszik, környezet) mögött megbúvik? Nos, az már maga az Ótestamentum, a Talmud, a kabala.

Külső hivatkozások

[szerkesztés]
A Wikipédiában további információk találhatóak
Umberto Eco témában.