Wikidézet:Hogyan használd a kategóriákat

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
(WI:KAT szócikkből átirányítva)
Lásd még: Kategóriák listája

A kategóriák a Wikidézet-cikkek kategorizálását segítik. Lehetőséget adnak arra, hogy a lapot hozzárendeld egy vagy több kategóriához úgy, hogy az automatikusan megjelenjen a kategória betűrendes listájában.

A kategóriáknak ugyanúgy van szövege, mint bármilyen cikknek, de a szöveg alatt automatikusan elkészül azon cikkek betűrendes listája, amik a kategóriába tartoznak.

Új kategória létrehozása[szerkesztés]

Kategóriát létrehozni nagyon egyszerű: csak be kell írni a cikk végére (a cikk szövege alá, de a nyelvi hivatkozások fölé) azt a kategóriát, amelybe a szócikk tartozik, az alábbi formában:

[[Kategória:Kategória neve]]

Ha a cikk több kategóriába is tartozik, akkor azokat érdemes egymás alá írni, például:

[[Kategória:Költők, írók]]
[[Kategória:Politikusok]]

Ennyi az egész! Amint betetted ezeket, a cikk megjelenik a kategória lapján betűrendhelyesen.

Ha szeretnéd segíteni a többieket is, akkor a Kategóriajavaslatok lapon tudod az új kategóriádat másoknak is jelezni, és így ott hozzá tud bárki szólni, ha esetleg javaslata van hozzá (pl. már létezik más néven, stb.).

Idegen, számozott stb. nevek[szerkesztés]

Előfordul, hogy a cikket nem a nevének legelső betűje alapján szeretnénk ábécérendbe tenni. Ilyenek pl. az idegen nevek (pl. Jasszer Arafat) és a számozott nevek (pl. II. Rákóczi György). Ilyenkor a névnek azt a változatát, amit a rendezéshez szeretnénk használni, a kategória neve után egy '|' jellel elválasztva kell megadni:

[[Kategória:Kategória neve|Vezetéknév, Keresztnév]]

Például a Jasszer Arafat szócikkben ez áll:

[[Kategória:Politikusok|Arafat, Jasszer]]

Alkategóriák[szerkesztés]

A kategóriákat is lehet kategorizálni, és így egy rugalmas, hierarchikus kategorizálás is kialakítható. Például az Írók kategóriába tartozhatnak a Magyar írók és Külföldi írók kategóriák, melyekbe pedig maguk a cikkek.

Alkategóriát is egyszerű készíteni: a kategória szövegébe beleírod, hogy az mely főkategóriába tartozik (pont úgy, mint a szócikkek esetében). Amint beleírtad, automatikusan meg fog jelenni az adott kategória listáiban.

Mire ügyelj a kategóriák létrehozásánál?[szerkesztés]

 • Mielőtt létrehozol egy új kategóriát, jelezd a Wikidézet:Kategóriajavaslatok lapon. Így pl. ha más szerkesztők más nevet vagy struktúrát tartanak szerencsésnek, akkor ezt meg lehet beszélni velük.
 • Ellenőrizd, hogy van-e már olyan kategória, amibe tartozik a cikk ahelyett, hogy rögtön új kategóriát csinálsz neki! Keress hasonló cikkeket, hátha azok megmutatják a kategória nevét. Nézd meg a kategóriák listáját is.
 • Ne csinálj fölösleges kategóriákat. Ha nagyon sok kategóriát csinálunk, az nem rendszerezni, hanem összezavarni fogja a lapokat. Mielőtt új kategóriát nyitsz, gondold át: vajon lesz-e várhatóan sok olyan cikk, ami ebbe a kategóriába kerül? Ha nincs a kategóriában már kb. 5 létező szócikk, akkor minden valószínűség szerint egyelőre felesleges, nyugodtan használhatsz egy tágabb kategóriát helyette (pl. "Franci költők" helyett egyszerűen "Költők"-et). Ha várhatóan soha nem lesz 5-nél több szócikk a kategóriában ("Jamaikai női bobcsapatok") akkor inkább egyáltalán ne hozd létre.
 • A kategóriák neve legyen többes számban, kivéve akkor, ha nem néz ki jól vagy nincs értelme. Példa: Könyvek többes számban, de Kereszténység egyes számban.
 • Próbáld meg az elnevezést összehangolni az angol változattal, ha lehetséges, a nyelvi linkelés segítésére. Nem kötelező az angol Wikidézet követése, de ha értelmesen megoldható, próbáld azt figyelembe venni.
 • Gondold át, hogy a kategória nem túl szűk-e. Lehet, hogy ha általánosabban fogalmazod meg a kategória nevet, jobban használható. Például a Debreceni írók helyett inkább a Magyar költők, írók, vagy egyszerűen az Költők, írók kategóriát használhatod.
 • Tervezd meg, hogy az új kategóriának lesznek-e alkategóriái, és ha igen, rendelj azokhoz is cikkeket, hogy a többi Wikidézet szerkesztő lássa, hogy mire gondoltál. Másik módszer a kategória szövegébe beleírni, hogy mi a tervezett használati módja. Ebben az esetben azt is el tudod dönteni, hogy egy szócikk a kategóriába vagy annak egy alkategóriájába való.
 • A kategóriák esetén nincs átirányítás, ezért minden azonos jelentésű cikk ugyanazon nevű kategóriába kerül. Ha a kategóriának vannak szinonim elnevezései, akkor ezeket szerepeltetheted a kategóriához tartozó leírásban, vagy azon szócikkekben, melyek a kategóriára mint cikkeket tartalmazó listára hivatkoznak (lásd lentebb).

Mire ügyelj a cikkek kategorizálásakor?[szerkesztés]

 • A külföldi nevek sorba rendezése nem a cikk címe, hanem az illető vezetékneve alapján történik. Ezt úgy tudod elérni, hogy a hivatkozásban egy "|" jellel elválasztva megadod a betűrendes rendezésre szolgáló formát. Példa: A J. R. R. Tolkien cikkben a [[Kategória:Költők, írók|Tolkien, J. R. R.]] formában adhatod meg a hivatkozást.
 • Jelenleg a magyar ékezetes betűk rendezésével is gond van, azokat a végére rendezi. A helyes rendezéshez is használható az előbbi pont módszere. Pl. Őrség esetén: [[Kategória:Magyarország tájegységei|Orseg]]
 • A cikkek ne legyenek egyszerre tagjai ugyanazon kategóriának és annak alkategóriáinak, ha lehetséges.

Hivatkozás egy kategória tartalmára[szerkesztés]

Ha a cikkbe beírod, hogy [[Kategória:Akármi]], akkor az a cikket besorolja az adott kategóriába. Előfordulhat, hogy nem ezt szeretnéd, hanem magára a kategória tartalmára mint listára vagy mint cikkre szeretnél hivatkozást készíteni. Ezt az alábbi módon teheted meg:

[[:Kategória:Akármi|Akármik listája]]

Például: Költők, írók listája.

Lásd még[szerkesztés]