Ugrás a tartalomhoz

Wikidézet:Üdvözlünk, látogató!

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
(Wikidézet:Üdvözlünk látogató szócikkből átirányítva)

A Wikidézet (angolul Wikiquote) a Wikimédia alapítvány fenntartásával működő, kollektív munkára épülő webes kezdeményezés (azaz egy Wikimédia-projekt). A Wikidézetet Daniel Alston ötlete alapján hozták létre. Célja a híres emberektől, jelentős irodalmi alkotásokból és filmekből származó idézetek, illetve közmondások összegyűjtése. A Wikimédia-projektcsalád többi tagjához hasonlóan a Wikidézet is több nyelven elérhető.

Minden korlátozás nélkül Te is tagja lehetsz csapatunknak, csak annyit kell tenned, hogy fogod a billentyűzeted, meg a tudásod, és nekiállsz írni. A korlátozások pusztán tartalmi és nem személyi jellegűek: a wikiwikiweben ugyanis az a fontos, hogy mit írsz, és nem az, hogy ki vagy. Az egyetlen megkötés, hogy a Wikipédia, és Wikikönyvek és Wikidézet oldalain ne fikciós jellegű művek (ne általad írt novella, humor, sci-fi, vers, filozófiai esszé); hanem tudományosak (tankönyv, kézikönyv, képletgyűjtemény, irodalomelméleti esszé, filozófiatörténet stb.) szerepeljenek (szaknyelven: a Wikimédia-projektek nem elsődleges források).

A lapokat egy kattintással te is szerkesztheted. Még bejelentkezni sem kötelező, bár érdemes, és a többi szerkesztő dolgát is megkönnyíted vele. A bejelentkezésről itt olvashatsz.

A Wikidézettel három dolgot tehetsz: olvashatod, szerkesztheted és írhatod.

Olvasás[szerkesztés]

Olvasni egyszerű. Indulj el a Kezdőlapról, keress egy témát, ami érdekel és kezdd el a felfedezést. Keresni is lehet minden lap tetején. A Lap találomra kiválasztásával elolvashatsz véletlenül kiválasztott cikket.

Ha olvastál valamit és tetszett, miért ne hagynál egy üzenetet a szócikk vitalapján? Keresd a Vitalap fület, válaszd a Új téma nyitása fület, és írd le, amit szeretnél. Mindig örülünk a pozitív visszajelzéseknek!

Ha van valami, amiről nem írtunk semmit, vagy nehezedre esik megtalálni azt, amit keresel, akkor csak kérdezz meg bárkit a Portán vagy add hozzá a témát a kért cikkek listájához.

Szerkesztés[szerkesztés]

Minden Wikidézet szócikk, és a nem-szócikk lapok nagy része bárki által szerkeszthető. Ez a lap sem kivétel – csak válaszd ki a Szerkesztés fület, ha úgy érzed, hogy a lap fejlesztésre szorul. Nincs szükség semmiféle különleges jogra, még csak be sem kell jelentkezned.

A legjobb módszerek egyike arra, hogy segíts az, hogy használd a Wikipédiát mint bármely más lexikont, de ha valami problémát veszel észre – elírást talán, vagy egy nehezen érthető mondatot – akkor csak bátran javítsd ki. Legyen bátorságod lapot szerkeszteni – ha lehetőséget látsz arra, hogy egy lapot jobbá tegyél, akkor tedd meg.

Írás[szerkesztés]

A már létező tudásunk szerkesztése nagyszerű dolog, de szeretnénk, ha a tudást is gyarapítani tudnád. Kezdhetsz egy teljesen új lapot, vagy kereshetsz egy már létező szócikket, és egy teljesen új szakaszt írhatsz hozzá. Nem kell túlságosan aggódnod a lehetséges hibák miatt – ha valamit kicsit elrontanál, te, vagy valaki más később ki tudja javítani.

Van egy pár irányelv és útmutató, amit megnézhetsz. Ez azt jelenti, hogy a szócikkeknek – még az ellentmondásos vagy érzelmeket kavaró témákban is – részrehajlás nélkülinek kell lennie. Ezen túl ez a projekt egy közhasznú gyűjtemény építése, tehát vannak dolgok, amik nem valók a Wikidézetbe.

Jó szórakozást!

Lásd még…[szerkesztés]

Itt van még néhány, kicsit részletesebb bemutatkozó információ:

Általános információk, iránymutatók és segítség[szerkesztés]

Tippek és iránymutatás a kezdetekhez[szerkesztés]

A Wikipédia közösség[szerkesztés]

  • Wikidézet szerkesztők - a rendszeres résztvevők saját maguk által karban tartott listája. (Ha gondolod, írd bele magad is.)
  • Wikikett - a Wikidézet etikett