Ugrás a tartalomhoz

Wikidézet:Egyértelműsítő lapok

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

Az egyértelműsítő lapok olyan gyűjtemények, melyek azonos alakú szavak vagy fogalmak (úgynevezett homonimák) közötti választást teszik lehetővé. (Ez a lap a pontos statisztikákhoz is fontos, hogy el lehessen dönteni, hogy mely lapok szolgálnak ilyen célt.)

Két azonos írású fogalom szócikkét úgy különböztethetjük meg, hogy mögöttük zárójelben feltüntetjük egy szóban a fő jellegzetességét. Például Gyula (város), Gyula (keresztnév), Gyula (méltóság). Ebben az esetben a Gyula szócikk egyértelűsítő lap lesz.

Ha egy fogalom kimagaslóan ismertebb, a szó más jelentéseinél, akkor ajánlott a szócikket elkészíteni, és a kezdetén utalni a többi jelentésre. Például a Tigris gyűjtemény elején hivatkozás található a Tigris (egyértelműsítő lap) lapra, melyen szerepel pl. a Tigris (folyó) és Tigris (Micimackó).

Ha csak egyetlen egyéb jelentése van a szónak akkor a cikk elején lehet erre utalni, és nem szükséges egyértelműsítő lapot készíteni.

Az egyértelműsítő lapon fel lehet sorolni azokat a gyűjteményeket is, melyek nevében szerepel az adott szó, ám eltérő jelentésük miatt nem hivatkoznak egymásra. Például a Bíró esetén tulajdonnévként több ismert személy családneveként merül fel.

Az egyértelműsítő lapok listája a „Speciális:DisambiguationPages” lapon található.

Hivatkozás[szerkesztés]

Az alábbi szöveget használd minden egyértelműsítő lapon, hogy azokat meg lehessen automatikusan találni:

{{egyért}}

Ennek hatására a következő sablon jelenik meg:

Ez egy egyértelműsítő lap, ami az azonos nevű gyűjtemények közötti választást segíti. Ha egy gyűjteményből kerültél ide, kérünk, hogy lépj vissza, és javítsd ki benne a megfelelő hivatkozást!