Ugrás a tartalomhoz

Wikidézet:Kocsmafal/Archívum4

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

FONTOS: Adminok aktivitásának felülvizsgálata

[szerkesztés]

Szia. A globális közösségi konszenzus egy új irányelvet fogadott el a "magasabb jogok" (mint például az adminisztrátor és a bürokrata) törlését illetőleg (erről a közösséget értesítettük). Ezen irányelv értelmében a helytartók felülvizsgálják az adminisztrátorok aktivitását a kisebb wikiken. Legjobb tudásunk szerint az általad használt wikin nincs hivatalos módja annak, hogy az inaktív felhasználók "magasabb jogait" eltávolítsuk. Ez azt jelenti, hogy ezen a wikin a helytartók fognak intézkedni az adminok aktivitásainak felülvizsgálata alapján.

Megállapítottuk, hogy a következő felhasználók felelnek meg az inaktivitási kritériumnak (nem szerkesztett és nem lépett be az elmúlt két évben):

 1. Grin (bürokrata, adminisztrátor)
 2. NCurse (adminisztrátor)

Ezek a felhasználók hamarosan egy értesítést fognak kapni, amiben arra kérjük őket, hogy indítsanak egy közösségi megbeszélést, ha vissza kívánják kapni néhány vagy az összes jogukat. Amennyiben nem kapunk választ, a felhasználó magasabb jogait a helytartók elveszik.

Azonban, ha ti, a közösség, szeretnétek saját aktivitás-felülvizsgálati eljárást indítani, szeretnétek más döntést hozni az inaktív jogtulajdonosokról, vagy már van egy ezzel a kérdéssel foglalkozó irányelvetek, kérlek értesítsétek a Meta-Wiki helytartóit, hogy értesüljünk arról, hogy a ti wikiteken nem kell ellenőriznünk a jogok tulajdonosait. Köszönettel, QuiteUnusual (vita) 2013. december 11., 13:31 (CET)[válasz]

Csodás... --grin (vita) 2013. december 11., 14:56 (CET)[válasz]

támogatás

[szerkesztés]

Támogatom hogy user:grin adminisztrátor maradjon. - I support to keep user:grin administrative rights.

A kapcsolódó vita a meta.wikimedia.org-on: Stewards' noticeboard. Az eredmény: grin marad.

Karmelaüzenőlap 2014. január 17., 13:48 (CET)[válasz]

Szerkesztői azonosító módosítására vonatkozó kérések

[szerkesztés]

Sziasztok!

Amennyiben szeretnétek megváltoztatni a szerkesztői azonosítótokat, akkor erre már nincsen lehetőség a Wikidézetben. Ilyen igényeket jelenleg a Metán lehet jelezni a következő oldalon: meta:SRUC. A későbbiekben (amint elkészül) lesz erre egy központosított és lefordított speciális oldal. Ezt az üzenetet, kérlek, tüntessétek fel ott is, ahova az átnevezési kérelmeket általában irányítani szoktátok. Köszi! Samat (vita) 2014. október 27., 22:51 (CET)[válasz]

Üzenetet vettem. Kösz! OsvátA Palackposta 2014. október 28., 08:09 (CET)[válasz]
Mert ilyen kedvesen visszajeleztél, titokban elárulom, hogy a huwikin továbbra is van lehetőség átnevezésre hazai környezetben, és az átnevezés globális (azaz minden Wikimédia-wikire érvényes) ;) Samat (vita) 2014. október 28., 08:20 (CET)[válasz]

10 évesek lettünk!

[szerkesztés]
10 éves a Wikidézet!

A Kezdőlap laptörténete szerint 10 évvel ezelőtt, 2004. október 5-én indult útjára a Wikidézet.

A jubileum alkalmából mindenkinek, eddigi és jövőbeli szerkesztőnek további erőt és jó kedvet hozzá!

--Vadaro (vita) 2014. október 28., 21:24 (CET)[válasz]

Gratulálok minden közreműködőnek! Samat (vita) 2014. október 28., 21:57 (CET)[válasz]

Global AbuseFilter

[szerkesztés]
Hello,

AbuseFilter is a MediaWiki extension used to detect likely abusive behavior patterns, like pattern vandalism and spam. In 2013, Global AbuseFilters were enabled on a limited set of wikis including Meta-Wiki, MediaWiki.org, Wikispecies and (in early 2014) all the "small wikis". Recently, global abuse filters were enabled on "medium sized wikis" as well. These filters are currently managed by stewards on Meta-Wiki and have shown to be very effective in preventing mass spam attacks across Wikimedia projects. However, there is currently no policy on how the global AbuseFilters will be managed although there are proposals. There is an ongoing request for comment on policy governing the use of the global AbuseFilters. In the meantime, specific wikis can opt out of using the global AbuseFilter. These wikis can simply add a request to this list on Meta-Wiki. More details can be found on this page at Meta-Wiki. If you have any questions, feel free to ask on m:Talk:Global AbuseFilter.

Thanks,

PiRSquared17, Glaisher

— 2014. november 14., 18:36 (CET)

VisualEditor coming to this wiki as a Beta Feature

[szerkesztés]

Hello. Please excuse the English. I would be grateful if you translated this message!

VisualEditor, a rich-text editor for MediaWiki, will soon be available on this wiki as a Beta Feature. The estimated date of activation is Wednesday, 26 November.

To access it, you will need to visit the Béta funkciók page after the deployment and tick the box next to "⧼Visualeditor-preference-core-label⧽". (If you have enabled the "Automatikusan kapcsoljon be a legtöbb új béta funkció" option, VisualEditor will be automatically available for you.) There will also be a "⧼Visualeditor-preference-language-label⧽" that you can enable if you need it.

Then, you just have to click on "Szerkesztés" to start VisualEditor, or on "Forrásszöveg szerkesztése" to edit using wikitext markup. You can even begin to edit pages with VisualEditor and then switch to the wikitext editor simply by clicking on its tab at any point, and you can keep your changes when doing so.

A guide was just published at mediawiki.org so that you can learn how to support your community with this transition: please read and translate it if you can! You will find all the information about the next steps there. Please report any suggestions or issues at the main feedback page. You will also receive the next issues of the multilingual monthly newsletter here on this page: if you want it delivered elsewhere, for example at your personal talk page, please add the relevant page here.

Thanks for your attention and happy editing, Elitre (WMF) 2014. november 21., 19:12 (CET)[válasz]

VisualEditor coming to this wiki as a Beta Feature (errata)

[szerkesztés]

VisualEditor News #10—2014

[szerkesztés]

2014. december 26., 19:59 (CET)

FONTOS: Adminok aktivitásának felülvizsgálata 2015

[szerkesztés]

Szia. A globális közösségi konszenzus egy új irányelvet fogadott el a "magasabb jogok" (mint például az adminisztrátor és a bürokrata) törlését illetőleg (erről a közösséget értesítettük). Ezen irányelv értelmében a helytartók felülvizsgálják az adminisztrátorok aktivitását a kisebb wikiken. Legjobb tudásunk szerint az általad használt wikin nincs hivatalos módja annak, hogy az inaktív felhasználók "magasabb jogait" eltávolítsuk. Ez azt jelenti, hogy ezen a wikin a helytartók fognak intézkedni az adminok aktivitásainak felülvizsgálata alapján.   Megállapítottuk, hogy a következő felhasználók felelnek meg az inaktivitási kritériumnak (nem szerkesztett és nem lépett be az elmúlt két évben):  

 1. BáthoryPéter (adminisztrátor)

  Ezek a felhasználók hamarosan egy értesítést fognak kapni, amiben arra kérjük őket, hogy indítsanak egy közösségi megbeszélést, ha vissza kívánják kapni néhány vagy az összes jogukat. Amennyiben nem kapunk választ, a felhasználó magasabb jogait a helytartók elveszik.

Azonban, ha ti, a közösség, szeretnétek saját aktivitás-felülvizsgálati eljárást indítani, szeretnétek más döntést hozni az inaktív jogtulajdonosokról, vagy már van egy ezzel a kérdéssel foglalkozó irányelvetek, kérlek értesítsétek a Meta-Wiki helytartóit, hogy értesüljünk arról, hogy a ti wikiteken nem kell ellenőriznünk a jogok tulajdonosait. Rschen7754 2015. január 13., 05:23 (CET)[válasz]

Nos, ha már meglettem szólítva :) Valóban, nem sokat tettem itt az elmúlt pár évben, viszont ha bármi sürgős műszaki gond akad, továbbra is elérhető vagyok, jövök, segítek. Ha van az itteni közösségben olyan, aki ért a műszaki dolgokhoz (JavaScriptes segédeszközök piszkálgatása, stb.), nagyon szívesen átadom neki a lehetőséget. Ha nincs, és szükségetek van egy bármikor ugrasztható műszaki adminra, kérlek jelezzétek alább. --BáthoryPéter (vita) 2015. január 14., 23:16 (CET)[válasz]

támogatás

[szerkesztés]

Támogatom hogy user:BáthoryPéter adminisztrátor maradjon. - I support to keep user:BáthoryPéter administrative rights.

 1. --OsvátA Palackposta 2015. január 15., 08:18 (CET)[válasz]
 2. --Hkoala (vita) 2015. január 15., 08:25 (CET)[válasz]
 3. --Szilas (vita) 2015. január 15., 08:30 (CET)[válasz]
 4. --grin (vita) 2015. január 15., 09:56 (CET)[válasz]
 5. Karmelaüzenőlap 2015. január 15., 14:34 (CET)[válasz]
 6. ----Linkoman (vita) 2015. január 15., 16:33 (CET)[válasz]
 7. --Módis Ágnes Vadszederke (vita) 2015. január 15., 20:16 (CET)[válasz]
 8. --Vadaro (vita) 2015. január 15., 22:52 (CET)[válasz]
 9. Einstein2 itt vitázz... 2015. január 20., 18:22 (CET)[válasz]

VisualEditor News #1—2015

[szerkesztés]

2015. február 5., 19:30 (CET)

[Global proposal] m.Wikidézet.org: (mind) Lapok szerkesztése

[szerkesztés]
MediaWiki mobile

Hi, this message is to let you know that, on domains like hu.m.wikipedia.org, unregistered users cannot edit. At the Wikimedia Forum, where global configuration changes are normally discussed, a few dozens users propose to restore normal editing permissions on all mobile sites. Please read and comment!

Thanks and sorry for writing in English, Nemo 2015. március 1., 23:32 (CET)[válasz]

Inspire Campaign: Improving diversity, improving content

[szerkesztés]

This March, we’re organizing an Inspire Campaign to encourage and support new ideas for improving gender diversity on Wikimedia projects. Less than 20% of Wikimedia contributors are women, and many important topics are still missing in our content. We invite all Wikimedians to participate. If you have an idea that could help address this problem, please get involved today! The campaign runs until March 31.

All proposals are welcome - research projects, technical solutions, community organizing and outreach initiatives, or something completely new! Funding is available from the Wikimedia Foundation for projects that need financial support. Constructive, positive feedback on ideas is appreciated, and collaboration is encouraged - your skills and experience may help bring someone else’s project to life. Join us at the Inspire Campaign and help this project better represent the world’s knowledge!

(Sorry for the English - please translate this message!) MediaWiki message delivery (vita) 2015. március 4., 21:01 (CET)[válasz]

SUL finalization update

[szerkesztés]

Hi all,apologies for writing in English, please read this page for important information and an update involving SUL finalization, scheduled to take place in one month. Thanks. Keegan (WMF) (talk) 2015. március 13., 20:45 (CET)[válasz]

Stewards confirmation rules

[szerkesztés]

Hello, I made a proposal on Meta to change the rules for the steward confirmations. Currently consensus to remove is required for a steward to lose his status, however I think it's fairer to the community if every steward needed the consensus to keep. As this is an issue that affects all WMF wikis, I'm sending this notification to let people know & be able to participate. Best regards, --MF-W 2015. április 10., 18:12 (CEST)[válasz]

VisualEditor News #2—2015

[szerkesztés]

2015. április 10., 21:48 (CEST)

This is a message from the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Greetings,

I am pleased to announce that nominations are now being accepted for the 2015 Wikimedia Foundation Elections. This year the Board and the FDC Staff are looking for a diverse set of candidates from regions and projects that are traditionally under-represented on the board and in the movement as well as candidates with experience in technology, product or finance. To this end they have published letters describing what they think is needed and, recognizing that those who know the community the best are the community themselves, the election committee is accepting nominations for community members you think should run and will reach out to those nominated to provide them with information about the job and the election process.

This year, elections are being held for the following roles:

Board of Trustees
The Board of Trustees is the decision-making body that is ultimately responsible for the long term sustainability of the Foundation, so we value wide input into its selection. There are three positions being filled. More information about this role can be found at the board elections page.

Funds Dissemination Committee (FDC)
The Funds Dissemination Committee (FDC) makes recommendations about how to allocate Wikimedia movement funds to eligible entities. There are five positions being filled. More information about this role can be found at the FDC elections page.

Funds Dissemination Committee (FDC) Ombud
The FDC Ombud receives complaints and feedback about the FDC process, investigates complaints at the request of the Board of Trustees, and summarizes the investigations and feedback for the Board of Trustees on an annual basis. One position is being filled. More information about this role can be found at the FDC Ombudsperson elections page.

The candidacy submission phase lasts from 00:00 UTC April 20 to 23:59 UTC May 5 for the Board and from 00:00 UTCApril 20 to 23:59 UTC April 30 for the FDC and FDC Ombudsperson. This year, we are accepting both self-nominations and nominations of others. More information on this election and the nomination process can be found on the 2015 Wikimedia elections page on Meta-Wiki.

Please feel free to post a note about the election on your project's village pump. Any questions related to the election can be posted on the talk page on Meta, or sent to the election committee's mailing list, board-elections -at- wikimedia.org

On behalf of the Elections Committee,
-Gregory Varnum (User:Varnent)
Coordinator, 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee

Posted by the MediaWiki message delivery on behalf of the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee, 05:03, 21 April 2015 (UTC) • TranslateGet help

This is a message from the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Voting has begun for eligible voters in the 2015 elections for the Funds Dissemination Committee (FDC) and FDC Ombudsperson. Questions and discussion with the candidates for the Funds Dissemination Committee (FDC) and FDC Ombudsperson will continue during the voting. Nominations for the Board of Trustees will be accepted until 23:59 UTC May 5.

The Funds Dissemination Committee (FDC) makes recommendations about how to allocate Wikimedia movement funds to eligible entities. There are five positions on the committee being filled.

The FDC Ombudsperson receives complaints and feedback about the FDC process, investigates complaints at the request of the Board of Trustees, and summarizes the investigations and feedback for the Board of Trustees on an annual basis. One position is being filled.

The voting phase lasts from 00:00 UTC May 3 to 23:59 UTC May 10. Click here to vote. Questions and discussion with the candidates will continue during that time. Click here to ask the FDC candidates a question. Click here to ask the FDC Ombudsperson candidates a question. More information on the candidates and the elections can be found on the 2015 FDC election page, the 2015 FDC Ombudsperson election page, and the 2015 Board election page on Meta-Wiki.

On behalf of the Elections Committee,
-Gregory Varnum (User:Varnent)
Volunteer Coordinator, 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee

Posted by the MediaWiki message delivery 03:45, 4 May 2015 (UTC) • TranslateGet help

This is a message from the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Voting has begun for eligible voters in the 2015 elections for the Wikimedia Foundation Board of Trustees. Questions and discussion with the candidates for the Board will continue during the voting.

The Wikimedia Foundation Board of Trustees is the ultimate governing authority of the Wikimedia Foundation, a 501(c)(3) non-profit organization registered in the United States. The Wikimedia Foundation manages many diverse projects such as Wikipedia and Commons.

The voting phase lasts from 00:00 UTC May 17 to 23:59 UTC May 31. Click here to vote. More information on the candidates and the elections can be found on the 2015 Board election page on Meta-Wiki.

On behalf of the Elections Committee,
-Gregory Varnum (User:Varnent)
Volunteer Coordinator, 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee

Posted by the MediaWiki message delivery 17:20, 17 May 2015 (UTC) • TranslateGet help

This is a message from the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Voting has begun for eligible voters in the 2015 elections for the Wikimedia Foundation Board of Trustees. Questions and discussion with the candidates for the Board will continue during the voting.

The Wikimedia Foundation Board of Trustees is the ultimate governing authority of the Wikimedia Foundation, a 501(c)(3) non-profit organization registered in the United States. The Wikimedia Foundation manages many diverse projects such as Wikipedia and Commons.

The voting phase lasts from 00:00 UTC May 17 to 23:59 UTC May 31. Click here to vote. More information on the candidates and the elections can be found on the 2015 Board election page on Meta-Wiki.

On behalf of the Elections Committee,
-Gregory Varnum (User:Varnent)
Volunteer Coordinator, 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee

Posted by the MediaWiki message delivery 17:20, 17 May 2015 (UTC) • TranslateGet help

Pywikibot compat will no longer be supported - Please migrate to pywikibot core

[szerkesztés]

Sorry for English, I hope someone translates this.
Pywikibot (then "Pywikipediabot") was started back in 2002. In 2007 a new branch (formerly known as "rewrite", now called "core") was started from scratch using the MediaWiki API. The developers of Pywikibot have decided to stop supporting the compat version of Pywikibot due to bad performance and architectural errors that make it hard to update, compared to core. If you are using pywikibot compat it is likely your code will break due to upcoming MediaWiki API changes (e.g. T101524). It is highly recommended you migrate to the core framework. There is a migration guide, and please contact us if you have any problem.

There is an upcoming MediaWiki API breaking change that compat will not be updated for. If your bot's name is in this list, your bot will most likely break.

Thank you,
The Pywikibot development team, 19:30, 5 June 2015 (UTC)

Wikidata: Access to data from arbitrary items is coming

[szerkesztés]

(Sorry for writing in English)

When using data from Wikidata on Wikipedia and other sister projects, there is currently a limitation in place that hinders some use cases: data can only be accessed from the corresponding item. So, for example, the Wikipedia article about Berlin can only get data from the Wikidata item about Berlin but not from the item about Germany. This had technical reasons. We are now removing this limitation. It is already done for a number of projects. Your project is one of the next ones:

 • 11 June 2015: all Wikiquote, all remaining Wikivoyage
 • 15 June 2015: Wikipedias: ar, ca, es, hu, ko, ro, uk, vi

We invite you to play around with this new feature if you are one of the people who have been waiting for this for a long time. If you have technical issues/questions with this you can come to d:Wikidata:Contact the development team.

How to use it, once it is enabled:

I hope it will be helpful for you and allow you to do useful things with the help of Wikidata.

Cheers Lydia Pintscher 2015. június 7., 16:05 (CEST)[válasz]

VisualEditor News #3—2015

[szerkesztés]

2015. június 13., 12:44 (CEST)

2015. június 20., 00:00 (CEST)

Proposal to create PNG thumbnails of static GIF images

[szerkesztés]
The thumbnail of this gif is of really bad quality.
How a PNG thumb of this GIF would look like

There is a proposal at the Commons Village Pump requesting feedback about the thumbnails of static GIF images: It states that static GIF files should have their thumbnails created in PNG. The advantages of PNG over GIF would be visible especially with GIF images using an alpha channel. (compare the thumbnails on the side)

This change would affect all wikis, so if you support/oppose or want to give general feedback/concerns, please post them to the proposal page. Thank you. --McZusatz (talk) & MediaWiki message delivery (vita) 2015. július 24., 07:07 (CEST)[válasz]

What does a Healthy Community look like to you?

[szerkesztés]

Hi,
The Community Engagement department at the Wikimedia Foundation has launched a new learning campaign. The WMF wants to record community impressions about what makes a healthy online community. Share your views and/or create a drawing and take a chance to win a Wikimania 2016 scholarship! Join the WMF as we begin a conversation about Community Health. Contribute a drawing or answer the questions on the campaign's page.

Why get involved?

[szerkesztés]

The world is changing. The way we relate to knowledge is transforming. As the next billion people come online, the Wikimedia movement is working to bring more users on the wiki projects. The way we interact and collaborate online are key to building sustainable projects. How accessible are Wikimedia projects to newcomers today? Are we helping each other learn?
Share your views on this matter that affects us all!
We invite everyone to take part in this learning campaign. Wikimedia Foundation will distribute one Wikimania Scholarship 2016 among those participants who are eligible.

More information

[szerkesztés]


Happy editing!

MediaWiki message delivery (vita) 2015. augusztus 1., 01:43 (CEST)[válasz]

VisualEditor News #4—2015

[szerkesztés]

Elitre (WMF), 2015. augusztus 15., 00:28 (CEST)[válasz]

How can we improve Wikimedia grants to support you better?

[szerkesztés]

My apologies for posting this message in English. Please help translate it if you can.

Hello,

The Wikimedia Foundation would like your feedback about how we can reimagine Wikimedia Foundation grants, to better support people and ideas in your Wikimedia project. Ways to participate:

Feedback is welcome in any language.

With thanks,

I JethroBT (WMF), Community Resources, Wikimedia Foundation.

(Opt-out Instructions) This message was sent by I JethroBT (WMF) through MediaWiki message delivery. 2015. augusztus 19., 02:34 (CEST)[válasz]

Introducing the Wikimedia public policy site

[szerkesztés]

Hi all,

We are excited to introduce a new Wikimedia Public Policy site. The site includes resources and position statements on access, copyright, censorship, intermediary liability, and privacy. The site explains how good public policy supports the Wikimedia projects, editors, and mission.

Visit the public policy portal: https://policy.wikimedia.org/

Please help translate the statements on Meta Wiki. You can read more on the Wikimedia blog.

Thanks,

Yana and Stephen (Talk) 2015. szeptember 2., 20:12 (CEST)[válasz]

(Sent with the Global message delivery system)

Open call for Individual Engagement Grants

[szerkesztés]

My apologies for posting this message in English. Please help translate it if you can.

Greetings! The Individual Engagement Grants program is accepting proposals until September 29th to fund new tools, community-building processes, and other experimental ideas that enhance the work of Wikimedia volunteers. Whether you need a small or large amount of funds (up to $30,000 USD), Individual Engagement Grants can support you and your team’s project development time in addition to project expenses such as materials, travel, and rental space.

Thanks,

I JethroBT (WMF), Community Resources, Wikimedia Foundation. 2015. szeptember 4., 22:52 (CEST)[válasz]

(Opt-out Instructions) This message was sent by I JethroBT (WMF) (talk) through MediaWiki message delivery.

Only one week left for Individual Engagement Grant proposals!

[szerkesztés]

(Apologies for using English below, please help translate if you are able.)

There is still one week left to submit Individual Engagement Grant (IEG) proposals before the September 29th deadline. If you have ideas for new tools, community-building processes, and other experimental projects that enhance the work of Wikimedia volunteers, start your proposal today! Please encourage others who have great ideas to apply as well. Support is available if you want help turning your idea into a grant request.

I JethroBT (WMF), Community Resources 2015. szeptember 22., 23:01 (CEST)[válasz]

Reimagining WMF grants report

[szerkesztés]

(My apologies for using English here, please help translate if you are able.)

Last month, we asked for community feedback on a proposal to change the structure of WMF grant programs. Thanks to the 200+ people who participated! A report on what we learned and changed based on this consultation is now available.

Come read about the findings and next steps as WMF’s Community Resources team begins to implement changes based on your feedback. Your questions and comments are welcome on the outcomes discussion page.

With thanks, I JethroBT (WMF) 2015. szeptember 28., 18:56 (CEST)[válasz]

VisualEditor News #5—2015

[szerkesztés]

Elitre (WMF), 2015. október 30., 19:18 (CET)[válasz]

Vicces, hogy mennyi angol szöveg van itt. Így olyan, mintha élénk élet folyna a kocsmafalon. Most végre én is írtam valamit magyarul a sok angol után, hogy időnként magyar nyelvű szöveg is megtörje ezeket. Ugyan ennek se füle, se farka nem volt, de legalább magyarul volt írva:). Apród (vita) 2015. október 31., 17:10 (CET)[válasz]

Tényleg vicces. Ideje archiválni... OsvátA Palackposta 2015. október 31., 17:32 (CET)[válasz]