Wikidézet:Wikidézet közösség

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

A Wikidézet közösség hasonlóan működik a Wikipédia közösséghez. Mivel a projekt célja a minél szabatosabb és sokrétűbb idézetgyűjtemény létrehozása, és mivel nem garantálható, hogy a cikkeket szakértők és nem rosszindulatú egyének írják, ezért van szükség egy jól működő közösségre, ami felügyeli az esetleges hibákat, visszaéléseket; megszervezi a feladatokat; elhárítja a felmerülő problémákat. A Wikidézet közösség az alapja és az egyetlen garanciája a projekt sikerének.

A betört ablak hasonlat[szerkesztés]

Ward Cunningham, aki az 1990-es években az első ilyen Wiki szoftverrel előrukkolt, hamar felhívta a figyelmet a várostervezők és kriminológusok berkeiben csak "betört ablak" szindrómának nevezett jelenségre, amely meglátása szerint a Wikipédia (így a Wikidézet) működésmódjára is érvényes. Az elképzelés szerint amennyiben egy lakókörnyék nem törődik azzal, hogy a kitört ablakokat megjavítsa, a környék le fog pusztulni, mivel a vandálok azt fogják feltételezni, senki sem foglalkozik a dologgal.

Ugyanígy a Wiki erejét is azok az önkéntes felhasználók adják, akik rögvest tetten érnek és rendbe hoznak minden kártékony megnyilvánulást, kirekesztve az online vandalizmus minden formáját. Miután ugyanis a garázdálkodók észreveszik, hogy az okozott kárt perceken belül helyreállítják, felhagynak tevékenységükkel, és esetleg más, sokkal sebezhetőbb célpontokat szemelnek ki maguknak.

Külső hivatkozások[szerkesztés]