Ugrás a tartalomhoz

Agnoszticizmus

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

Az agnoszticizmus nézetei szerint isten létezése nem állítható, de nem is tagadják azt.


Clarence Seward Darrow (1857-1938) amerikai ügyvéd, aki az ún. elveszett ügyek nyilvános védelmérõl volt közismert

  • Nem sértésnek, hanem inkább bóknak veszem, hogy agnosztikusnak neveznek. Nem színlelem a tudást, ahol sok közömbös ember bizonyos - ez minden, amit az agnoszticizmus jelent.

-- Szónoklat, 13 July 1925, Dayton, Tennessee, John T. Scopes védelmében, akit a darwinizmus tanításáért fogtak perbe.

  • Sokat szenvedtem amiatt, mert félreértettek, de pokolian szenvedtem volna, ha valóban megértettek volna.

-- James A. Haught, szerk., 2000 "Years of Disbelief", p. 817.Charles Darwin (1809-1882) angol naturalista, aki forradalmasította a biológia tanulmányozását az evolúciós elméletével, amely a természetes kiválasztódáson alapszik. Élete kezdetén vallásos volt, élete végén leginkább az agnoszticimussal azonosíthatóak nézetei.

  • Nem oldottuk meg minden dolgok kezdetének rejtélyét, és én magam elégedett kell hogy legyek azzal, hogy kételkedek.

-- Life and LettersRichard Dawkins (1941- ) kelet-afrikai születésű angol zoológus, inkább ateista, mint agnosztikus


  • Az a gyanúm, hogy a legtöbb embernek... az a berögzõdése, hogy a darwini evolúció nem elég komplex ahhoz, hogy mindent megmagyarázzon az életrõl. Mint biológus csak azt mondhatom, hogy ez az érzés fokozatosan eltűnik ahogy olvasol és tanulmányozod ami ismeretes az életrõl és az evolúcióról. Még valamit szeretnék mondani. Minél jobban megértjük az evolúció jelentõségét, annál jobban tolódik el a véleményünk az agnosztikus állásponttól az ateizmus felé. A komplex, statisztikailag bizonyíthatatlan dolgokat természetüknél fogva nehezebb elmagyarázni, mint az egyszerû, statisztikailag bizonyítható dolgokat.

-- New Humanist, the Journal of the Rationalist Press Association, Vol 107 No 2


Thomas Henry Huxley az agnoszticimus szó megalkotója


  • Se nem hiszem, se nem tagadom az ember halhatatlanságát. Nem látok okot, hogy higgyem, de más oldalról nincs módom megcáfolni sem. Nincs a priori* feltevésem a kérdésről. Egyetlen, a természetet naponta kutató ember sem engedheti meg magának a priori nehézségeit. Adj nekem bizonyítékot, ami igazolja nekem, hogy bármi másban higgyek, és akkor hinni fogom. Miért ne? Semmivel sem lenne nagyobb csoda, mint az erő megmaradása, vagy az anyag elpusztíthatatlansága...

-- Charles Kingsley-hez írt levél, 1860.


  • Így hát gondoltam egyet, és feltaláltam a megfelelőnek kinéző megnevezést: "agnosztikus". Az egyháztörténet "gnósztikus" fogalmának megfelelő ellentéteként jutott eszembe, azon gnósztikusoknak akik azt állították, hogy oly sokat tudnak azon dolgokról, amelyekről én "tudatlan" voltam. Megelégedettségemre, a kifejezés jól hangzott.

-- Coll. Ess. v. pp. 237-239


Lásd még[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Agnoszticizmus témában.