Ugrás a tartalomhoz

Második Alapítvány

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

A Második Alapítvány (Second Foundation) Isaac Asimov (1920–1992) klasszikus Alapítvány-trilógiájának harmadik könyve. Előzményei az Alapítvány és az Alapítvány és Birodalom.

Idézetek a műből[szerkesztés]

Prológus[szerkesztés]

 • Hari Seldon az Első Birodalom utolsó nagy tudósa volt. Ő volt az, aki tökélyre fejlesztette a pszichohistória tudományát. A pszichohistória a szociológia párlata volt – az emberi viselkedés matematikai egyenletekbe sűrített tudománya.
 • Az Öszvér néven ismert lény vele született képességénél fogva át tudta gyúrni az emberek érzelmeit, és át tudta formálni gondolkodásukat. Legkérlelhetetlenebb ellenségeit hűséges szolgáivá alázta. Nem volt hadsereg, amely dacolni tudott, dacolni akart volna vele. Az Első Alapítvány is martalékául esett, és Seldon terveit is romlás fenyegette. Ám megmaradt a titokzatos Második Alapítvány, minden kutatás célpontja. Az Öszvérnek meg kellett találnia, ha teljessé akarja tenni a Galaxis fölötti uralmát.

Az Öszvér keresi a Második Alapítványt[szerkesztés]

 • AZ ÖSZVÉR – Az Első Alapítvány bukása után kibontakoztak az Öszvér uralmának konstruktív vonásai. Amióta végérvényesen fölbomlott az első Galaktikus Birodalom, ő ajándékozta meg a történelmet az első, méreteiben valóban birodalmi, egységes kozmikus rendszerrel. A letűnt Alapítvány korábbi kalmárbirodalma tarka és laza szervezet volt, annak ellenére, hogy láthatatlanul ott állt mögötte a pszichohistória előrelátása.
Enciklopédia Galactica
 • Nem az az ember volt ő, az Öszvér, akin bárki is a szemét legeltetné, vagy gúnyos mosoly nélkül megállná látását. Alig ötvenöt kilója százhetvenkét centiméterre nyújtózott ki. Csupa csont, vézna tagjai sután és esetlenül fityegtek cingár törzsén. Ványadt arca pedig szinte eltűnt félarasznyira előremeredő húsos ormánya mögött.
 • Pritcher tábornok amilyen makacs lázadóként kezdte, olyan hűséges eb lett. És mégis, hűsége nem a haszonból, nem is a hálából vagy tisztes viszonzásból fakadt: hűsége művi volt, a megtérítésnek köszönhette.
 • Az Első Szóló elmélázva az éjszakai égre bámult. A derengő csillagfényben nyeszlett felhők száguldoztak. Az űr ellenségesen meredt vissza rá. Amúgy is hideg volt és félelmetes, de most még az a különös teremtmény, az Öszvér is ott lakozott, és ettől még jobban megtelt sűrű, baljós fenyegetéssel.
 • Bail Channis fiatal volt és megtérítetlen. Vagyis magyarán: az Öszvér nem alakította át az érzelmi világát. Ez megmaradt ugyanolyannak, amilyennek az öröklődés és a későbbi környezeti hatások formálták. De neki ez is megfelelt.

Az Alapítvány keresi a Második Alapítványt[szerkesztés]

 • Az emberiség minden szenvedését vissza lehet vezetni arra az egy tényre, hogy a Galaxis történetében Hari Seldont megelőzően senki és utána is csak kevesen értették meg igazán egymást. Az egyén fojtogató, áthatolhatatlan ködfalak közé húzódott vissza, ahol rajta kívül senkit sem tűrt meg. Időnként el-elhangzott egy-egy elmosódó jeladás a szomszédos barlang mélyéről, amelyben egy másik emberi lény rejtőzött, s tapogatózni kezdett egymás felé.
 • A legreménytelenebbül ostoba az, aki nincs tisztában azzal, hogy bölcs.
 • Éjjel azonban valahogy elhagyatottnak tűnt a ház, és dr. Darell arra döbbent rá, hogy egyszerre milyen hidegen hagyja őt a Galaxis sorsa, amíg a lány buta kis élete veszélyben forog.
 • Csodálatos, milyen törékeny virág a romantika. Egy idegesen remegő kézben levő fegyver képes elhamvasztani.
 • A hatalmas, komor termek visszahőköltek az élet érintésétől, és tovább álmodták mozgalmas álmaikat, csak a léptek zaja kongott üresen vagy csattogott bőszen visszhangos ölükben.

Forrás[szerkesztés]

 • Isaac Asimov: Második Alapítvány, Kozmosz, 1973. Fordította: Baranyi Gyula.
 • Isaac Asimov: Második Alapítvány, GABO Kiadó, 2003. Fordította: Baranyi Gyula.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak