Ugrás a tartalomhoz

Wikidézet:A három visszaállítás szabálya

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.Ne állítsd vissza ugyanazt a lapot 24 órán belül több mint három alkalommal.
(Ez az irányelv nem vonatkozik saját változtatások visszavonására, a nem bejelentkezett felhasználók szerkesztéseinek visszaállítására vagy az egyszerű vandalizmus eltávolítására.)

Ez minden személyre külön-külön vonatkozik. A szabály szempontjából mellékes milyen verzióra állítod vissza a lapot. Tehát ha 24 órán belül 4-szer állítasz vissza, akár minden alkalommal más módosítást, a szabályt akkor is megszeged. Az egy személy által birtokolt több felhasználói név nem megengedett módja ezen szabály kijátszásának. A szabály felhasználók csoportjára nem vonatkozik, de a csoportok tagjaira személyenként igen.

A nem bejelentkezett, csupán IP címmel azonosított felhasználók szerkesztései akárhányszor visszaállíthatóak és az ilyen szerkesztések visszaállítása nem számít be a visszaállítások összeszámolásakor.

Amennyiben egy visszaállítás tényleg olyan fontos, majd valaki más úgyis megcsinálja – ezáltal egyben demonstrálva azt is, hogy a tágabb közösség egyetért abban, hogy a két változat közül melyik az elfogadottabb. Ha gondolod, üzenj más wikipédistáknak, és kérd meg őket, hogy nézzenek rá a szóban forgó szócikkre. Ha te is, és a neked segítő szerkesztő is már háromszor visszaállította a cikket, akkor valószínűleg eljött az ideje, hogy védett legyen és érdemes rátekinteni a vita feloldásának módozataira.


Intézkedések a szabályt megsértőkkel szemben[szerkesztés]

Ha megsérted a három visszaállítás szabályát, akkor a 24 órán belüli negyedik visszaállításodat követően egy adminisztrátor 24 óráig terjedő időszakra blokkolhat. Azokban az esetekben, amikor több résztvevő fél is megsérti a szabályt, az adminisztrátoroknak mindkét oldalt azonos elbánásban kell részesíteniük..

A szabály megsértésére a Wikidézet:Adminisztrátorok üzenőfala lapon hívhatod fel a figyelmet.

A többszörös kihágásért további felelősségrevonás járhat. Azok is felelősségre vonhatóak, akik rendszeresen úgy játszák ki a szabályt, hogy a negyedik visszaállításukat éppen a 24 órás időszak végén teszik meg, vagy célzatosan komplex visszaállításokat csinálnak, miközben a valódi céljuk az eredeti szöveg visszaállítása.

Ha egy adminisztrátort blokkolnak e szabály alapján, akkor saját blokkolásukat nem áll jogukban feloldani.

Amennyiben a szabályt megsértő szerkesztő megbánást tanúsít, az adminisztrátor visszavonhatja a blokkot.

További eszközök a szabály betartatására a blokkoláson mellett:

  • Azon felhasználók felvilágosítása, akik esetleg nem ismerik a hasonló problémák esetén alkalmazott helyes viselkedési módokat és a kialakult gyakorlatot.
  • Nyomásgyakorlás a közösség részéről és példamutatás.
  • Mikor szerkesztési háborúk miatt levédenek egy lapot, az adminisztrátorok eljárhatnak oly módon, hogy azt a változatot védik le, amelyik a gyakori visszaállításokat végző félnek nem tetszik. Az adminisztrátor ilyenkor a semlegesség jegyében dönthet úgy is, hogy az aktuális változatot védi le.

Az irányelv háttere[szerkesztés]

A három visszaállítás szabálya nem „jogosultság”, hanem inkább „villanypásztor”. A 3VSZ a szerkesztési háborúkat hivatott megállítani. Nem ad a felhasználóknak jogot arra, hogy minden 24 órában háromszor visszaállítsanak. A folytonos visszaállítások ritkán képezik a más szerkesztőkkel való konstruktív együttműködést és továbbra is erősen ellenjavaltak.

Ha csak egyszer is visszaállítasz egy lapot, az már önmagában valami súlyos problémát jelez és ilyenkor tanulmányozd át a vitarendezés módjait és mindenekelőtt használd a szócikk vitalapját.

Vannak, akik azt javasolják, ne állíts vissza naponta egynél többször:

  • Talán a másik szerkesztő is „meglátja a fényt”.
  • Talán te jössz rá, hogy a mégiscsak a másiknak volt igaza.
  • Mások is bekapcsolódhatnak és megpróbálhatnak segíteni (lásd MeatBall:DefendEachOther)
  • Sokkal könnyebb követni, hogy mikor telik le egy nap, mint 24 óra. Ha csak egy visszaállításra korlátozod magad, elkerülöd annak kockázatát, hogy véletlenül négyszer állítasz vissza 24 órán belül.

Vandalizmus visszaállítása[szerkesztés]

Ha azt veszed észre, hogy egy kitiltott szerkesztő vagy egy vandál szerkesztéseit kell többször visszaállítanod, akkor szükséges lehet a felhasználó, vagy az IP cím blokkolása. Ha adminisztrátor vagy, akkor a megfelelő irányelvek alapján kell blokkolnod a felhasználót. Jimbo Wales a következőket mondta erről:

Általában a három visszaállítás szabálya nem vonatkozik azokra a felhasználókra, akik egy vandál szerkesztéseit állítják vissza, miközben persze várják, hogy egy adminisztrátor blokkolja az IP címet. Általában az adminisztrátoroknak még kétszer sem kell visszaállítaniuk az egyszerű vandálok szerkesztéseit, mivel addigra már blokkolni kell őket. (Bár néha a sysopok úgy dönthetnek, hogy nem blokkolják az IP címet, attól tartva, hogy azzal esetleg ártatlan felhasználókat is kizárnának.) De néhány esetben megtörténhet, hogy a vandalizmus eljut a három visszaállításig; a szabályt nem úgy kell értelmezni, hogy ilyenkor a már háromszor visszaállító szerkesztő otthagyhatja a vandalizmust. Azonban bánj óvatosan ezzel a kivétellel–legjobb ilyenkor inkább blokkolni a vandált, amennyiben ez lehetséges. És győződj meg, hogy egyszerű vandalizmusról van szó, a szokásos definíció szerint.
Ez a kivétel nem vonatkozik a már jó ideje regisztrált felhasználók szerkesztéseire , csak azért mert te „vandalizmus”-nak tartod azokat. Az egyszerű vandalizmus vitathatatlan, ne keverd össze olyan szerkesztésekkel, amikkel egyszerűen nem értesz egyet.

Felhasználói lapok[szerkesztés]

A 3VSZ-t általában nem szokták azokkal a szerkesztőkkel szemben alkalmazni, akik saját felhasználói lapjukat, vitalapjukat vagy ezek tetszőleges allapját állítják vissza, azon az elven, hogy a felhasználói lap mindenkinek a saját területe (amíg a Wikipédiával kapcsolatos célokra használja).

Blokkoltak a 3VSZ miatt! Mit tegyek?[szerkesztés]

Először is, ellenőrizd, hogy tényleg végeztél-e negyedik visszaállítást 24 órán belül, vagy ahhoz nagyon közel.

  • Amennyiben nem, küldj egy emailt az adminnak aki blokkolt (vagy egy másik adminnak) és udvariasan hívd fel erre figyelmüket és kérd meg, töröljék a blokkot. (Az adminisztrátorok elérhetőségét felhasználói lapjukon találod meg.)
  • Amennyiben igen, vagy várj 24 órát, vagy küldj emailt a téged blokkoló, vagy egy másik adminnak, ismerd el a hibádat és kérd meg, hogy oldja fel a blokkot. (Lehet persze, hogy ezt nem fogják megtenni.)

Néhány adminisztrátor ellenőrzi a kérdéses változtatások minőségét, míg mások nem.

A történelmi tapasztalat az, hogy blokkoló adminisztrátor nyilvános feljelentése nem váltott ki szimpátiát a közösség részéről. Ugyanakkor ha a szabállyal példátlan módon visszaélt valaki, akkor jelentheted a Wikidézet:Adminisztrátorok üzenőfala lapon.

Lásd még[szerkesztés]