Ugrás a tartalomhoz

Wikidézet:Hogyan használd az átirányítást

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.

Átirányításnak azt nevezzük, amikor egy cikk nem tartalmaz szöveget, hanem azt, aki megpróbál rá hivatkozni, vagy azt megnézni "átküldi" egy másik cikkre.

Ezt úgy lehet elérni, hogy a cikk csupán egy sort tartalmaz, az alábbi formában:

#REDIRECT [[azon cikk neve, ahova az átirányítás mutat]]

Sok esetben egy cikkre több lehetséges, gyakran használt néven is kereshet az, aki azt meg szeretné találni. Példa lehet erre Gdańsk városa, amit német és angolszász nyelvterületen Danzig-ként ismernek, vagy Tirgu Mureş városa, amit magyarul Marosvásárhely-nek nevezünk.

Ha egy szerkesztő átmozgat egy lapot, akkor automatikusan létre jön egy átirányítás, ami a régi névről az újra mutat; így a régi névre hivatkozó cikkek hivatkozásai nem romlanak el.

A cikkekben "nem illik" átirányító lapokra hivatkozni: lehetőség szerint minden hivatkozás a nem átirányított, végleges szócikk nevére hivatkozzon. Természetesen a szövegben ennek nem kell látszania, tehát lehet a szövegben úgy hivatkozás Tirgu Mureş-re, hogy valójában az Marosvásárhelyre mutat, az alábbi módon: [[Marosvásárhely|Tirgu Mureş]], ekkor a hivatkozás helyes lesz, de a szövegben Tirgu Mureş fog megjelenni.

A lehetőségekről részletesen a Hogyan szerkessz egy lapot cikk mesél.

Mikor használunk átirányítást[szerkesztés]

Az átirányító lapok fő célja az, hogy ha egy cikkre (fogalomra) több néven is hivatkozhatunk, akkor ne kelljen minden változathoz lemásolni, vagy pedig mindig "átklikkelni" egyikről a másikra, hanem a Wikidézet automatikusan átugorjon az alternatív elnevezésről arra, amit használunk.

Egy példa: J. R. R. Tolkien, ami az John Ronald Reuel Tolkien rövidítése. Ha a J. R. R. Tolkien cikkre keres valaki, akkor megtalálja, de a Wikidézet automatikusan "átirányítja" az olvasót a helyes, teljes névre, és ezt fent, a cikk címe alatt jelzi is.

A másik oka az átirányításnak az lehet, hogy egy cikknek több neve is van, amivel logikusan lehet rá hivatkozni, példák erre a külföldi nevek (Kurosawa Akira) vagy az idegen jeleket tartalmazó cikknevek (alef).

Átirányítás keletkezik akkor is, amikor egy lapot átnevezünk, hogy a régi néven is meg lehessen találni. Ezek az átirányítások nagyon gyakran nem szükségesek, és egy idő után törölni szoktuk őket.